Türk hayvancılığını kurtaracak proje

0
7853


HAYVANCILIK

‘GAK sığırlarını koruma ve ıslah projesi’

Türk Hayvancılığını Kurtaracak Proje.!

Projeyle yerli genetik kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, bakım ve besleme avantajlarından yararlanılması öngörülüyor.



Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğiyle mücadele dahilinde çevreye kolay adapte olabilen ve az besin tüketmesi dolayısıyla kanaatkar olarak bilinen GAK sığırlarını koruma ve ıslah projesi başlattı.

Türk hayvancılığını kurtaracak proje

Halk Elinde Yerli Sığır Islahı Projesini uygulamaya aldı.

Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (GAP UTAEM), Halk Elinde Yerli Sığır Islahı Projesini uygulamaya aldı. Proje dahilinde dayanıklılığı ve kanaatkarlığıyla öne çıkan yerli Güney Anadolu Kırmızısı ırkı (GAK) sığırlarının ıslah edilmesi planlandı. Proje sayesinde yerli ırk sığırlarının devamlılığı sağlanıyor.

Hayvan verimliliği birinci kıstas

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, hayvansal üretim üzerinde önemli etkiye sahip oluyor. Hayvanların verimliliği, yaşam biçimleri, dayanıklılığı ve çeşitliliği üzerine direkt tesir ediyor. Projeyle yerli genetik kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, bakım ve besleme avantajlarından yararlanılması öngörülüyor.

Sığır başına 4 bin destek verilecek
Yerli sığır ıslahı bu projeyle ilk kez halk elinde yapılacak. Ankara’da “Yerli Kara”, Balıkesir’de “Boz Irk” Batman’da “GAK” sığırlarda olmak üzere 3 ilde proje çalışmaları başlatıldı. Projedeki anaç sığır başına 4 bin lira, doğum yapan 6 ay ve 1 yaş canlı ağırlık tartımları alınan yavrularına ise 3 bin 250 lira destekleme ödemesi yapılacak.Türk hayvancılığını kurtaracak proje


GAK’ta Sason ilçesi pilot ilçe olarak seçildi

Yürütülen projede GAK sığırının ıslahı için çalışmalar başlattıklarını belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri, “Yerli ırk sığır cinsinin azalması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ıslah projesi başlatıldı. Başlatılan bu proje dahilinde pilot bölge olarak seçilen alanlarda GAK cinsi sığır tespitine başladık. Proje dahilinde bin 300 kadar sığırı destekleyeceğiz. 5 yıl süre ile sığırını satmayan besiciye sığır bağı 4 bin lira, yavrusuna da 3 bin 250 lira olmak üzere toplamda 7 bin 250 lira destek verilecek” dediler.

Yerli sığırları koruyarak dışa bağımlılığı azaltacak
Yürütülen proje sayesinde yerli sığır cinsinde verimliliğin artırılarak dışa bağımlılığın azaltacağını aktaran proje koordinatörlerinden UTAEM’de görevli Veteriner Hekim Şahin Tez, “UTAEM olarak bu projede yer alıyoruz. Bu projede küçükbaş ve büyükbaş hayvan ıslahında çalışmalar yürütüyoruz. Halk elinde sığır ıslahıyla yerli ırklar korunarak, et ve sütte verimlilik artacak. Yerli ırkın korunmasıyla dışa bağımlılık da düşecek” ifadelerinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz