KADIN VE GENÇLERE,
Desteklemelerde Hayvancılık rekoru..
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yenilediği destekleme modelleri ile aile işletmelerine hayvancılık desteklerinde yüzde 175’e kadar artış yapılacak.
Aile işletmelerinin gelişmesiyle Türkiye’deki toplam hayvan varlığı 3 yıl içerisinde 68,7 milyondan, 78,8 milyona çıkarılacak.Tarım ve Orman Bakanlığı planlı üretim ile beraber yenilediği destekleme modelleri ile aile işletmelerine büyük ayrıcalıklar tanıyacak. Katsayı ve performansın baz alındığı yeni modelde artık verimli ve kaliteli üretime destek verilecek. Yeni teşviklerle birlikte büyükbaşta yüzde 175, küçükbaşta ise yüzde 70’e yakın bir artış yapılmış oldu.
Hayvan başına 5 bin 700 TL’ye varan katkı
Yapılan açıklamalara göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kriterlerine uyan işletmeler geçtiğimiz yıla göre yüzde 175 daha fazla destek alacak.Yeni planlamayla birlikte birlikte önceden 20 büyükbaşa kadar hayvanı olan işletmelerde hayvan başı en fazla 2 bin 68 TL olan destekler, 3 bin 800 TL’ye çıkarıldı. Bu teşvike ek olarak aile işletmelerine on bin TL, genç veya kadın üreticiye ek 700 TL ve birinci derece tarımsal örgüt üyelerine verilen ekstra 200 TL’lik destekler ile toplamda hayvan başına 5 bin 700 TL’ye varan katkı sağlanacak.
100 baş koyuna kadar verilen destekler
Yine aile işletmelerine ekstra 10 bin TL, genç ve kadın üreticilere 7 bin TL ve birinci derece tarımsal örgüt üyesine 4 bin TL ek destek ile üreticiler yüzde 70’e yakın artış ile 77 bin TL’leden faydalanabilecek. Böylece küçük ve büyük işletmeler arasındaki rekabet avantajı da ortadan kaldırılarak tüm üreticilerin pastadan pay alması sağlanacak.Hayvancılık teşviklerinde küçükbaşta 100 baş koyuna kadar verilen destekler, 4 başlıktan 2 başlığa düşürülerek sadeleştirildi. Eski sistemde tüm kriterler karşılandığında 45 bin 500 TL olan destek miktarı, yeni programla 56 bin TL’ye çıkarıldı.
Kesimden üretime her alanda küçük üreticilere destek
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üç yıllık planlama ile açıklanan destekleme sistemi sayesinde üretici 2027 yılının sonua kadar ne destek alacağını bilecek ve böylece önünü daha rahat görebilecek. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş için verilen desteklerin yanı sıra ari işletmelerde doğan dişi buzağılara ilave destekler verilirken, doğduğu aile işletmesinden kesime giden erkek sığırlara da ilave destekler verilecek. Böylece hem kesimden üretime her alanda küçük üreticiler desteklenmiş olacak. Bu sestemle hem hayvan sayısı artacak hem de ithal et sorunu ortadan kalkacak.
Hayvancılıkta ithalat 3 yıl içerisinde bitirecek..
Yeni hayvancılık destekleri, ithalatı 3 yıl içerisinde bitirecek şekilde planlandı. Yetiştiricilere verilecek destekler sonrası anaç büyükbaş hayvan sayısı 7,3 milyondan 7,9’milyona, anaç küçükbaş sayısı ise 26,1 milyondan 30,5 milyona yükseltilmesi öngörülüyor. 2027 sonuna kadar ulaşılması hedeflenen 78,3 milyon küçükbaş ve büyükbaşın 38,4 milyonu anaç hayvanlardan oluşacak.
IPARD Programı’ndan yararlanan gurbetçiler yatırım yapacak..
Türkiye ve AB tarafından yürütülen IPARD Programı’ndan yararlanan gurbetçiler, 33 ilde 277 milyon TL’lik yatırımla tarıma başladı. Kırsaldaki modern tesislerde tarım yapanların yüzde 67’si genç, yüzde 30’u kadın yatırımcılardan oluşuyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımız geldikleri ülkelerdeki tecrübelerini de ülkemize aktarıyor” dedi.