TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik küçükbaş sayısının arttığını belirtti..

0
232

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği  Genel Başkanı Çelik, ülkede büyükbaş hayvan sayısı azalırken küçükbaş sayısının arttığını belirtti.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede büyükbaş hayvan sayısı azalırken küçükbaş sayısının arttığını belirterek, bunda girdi maliyetlerindeki artışın da etkili olduğunu bildirdi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından yayımlanan 2021 yılı hayvansal üretim verilerine ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu:

  • Küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,3 artarak 57 milyon 519 bin 204’e ulaştığını, koyun sayısının yüzde 7,2 yükselişle 45 milyon 177 bin 690’a, keçi sayısının da yüzde 3 artışla 12 milyon 341 bin 514’e çıktığını söyleyen ÇELİK ayrıca, büyükbaş hayvanlardan sığır sayısının aynı dönemde yüzde 0,6 azalarak 17,8 milyona, manda sayısının da yüzde 3,6 düşüşle 185,5 bine gerilediğini belirtti.

Ülkemizdeki küçükbaş hayvan sayısındaki artışın, büyükbaş yetiştiricilerinin küçükbaşa yönelmesi şeklinde açıklanabileceğini ifade eden Çelik, Türkiye’nin tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyası olduğunu söyledi.

Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı yapılması sebebiyle beslenme ve bakımının büyükbaş hayvanlara kıyasla daha avantajlı olduğuna dikkat çekti.

Küçükbaş hayvanların yaz aylarında meralardan yem kaynağı olarak yararlanmalarının, girdi maliyetlerini olumlu etkilediğine dikkati çeken TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ayrıca şunları söyledi:

“Büyükbaş hayvanlar çoğunlukla fabrika yemleriyle beslendikleri için girdi maliyetleri haliyle daha yüksek olmaktadır. Küçükbaş berekettir, ikiz doğum oranları yüksek olup hızlı bir şekilde sürülerin büyümesine uygundur. Küçükbaş, yetiştiricinin altın bileziğidir, başı sıkıştığında bir iki tanesini satıp derdine derman olur. Son dönemlerde başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin yükselmesi tüm yetiştiricilerimizi etkilemekle birlikte, bu durum büyükbaş hayvan yetiştiricilerini küçükbaşa göre daha fazla etkilemektedir. Bana göre küçükbaşa yönelmedeki en önemli etkenlerden biri budur.”

Başkan Nihat Çelik, “Ülkemizdeki kırmızı et açığının da küçükbaş hayvanla kapatılabileceğini sürekli dile getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda desteklerin de tatmin edici boyutlarda artırılmasıyla Cumhurbaşkanı’mızın önümüze koyduğu ‘nüfus başına bir küçükbaş’ hedefini yakalayarak, dış ülkelere ihracatı artıracak düzeye geliriz.” açıklamalarında bulundu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz