Trouw Nutrition Türkiye Ruminant Teknik Ürün Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli, ruminant hayvanlarda süt verimliliğini sağlamanın ipuçlarını paylaştı
Ruminant hayvanlarda süt verimliliği için doğru besleme şart..
Ruminant hayvanlarda süt verimini artırmak için birçok faktör bulunuyor. Sağlıklı gelişim süt verimini, süt verimi de ruminant hayvanların yaşam döngüsünü etkiliyor. Buzağıların doğumundan itibaren ilk 6 haftalık süreçten itibaren beslenmenin doğru bir şekilde yapılması, genetik potansiyellerini ortaya çıkarmak ve süt verimlerini artırmak adına kritik önem taşıyor. 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Trouw Nutrition Türkiye Ruminant Teknik Ürün Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli, süt veriminde vitamin ve mineral desteğinin de büyük önem taşıdığını belirtti.
Ruminant hayvanlarda, buzağıların doğumdan hemen sonraki ilk 6 hafta ve sonrasında yapılacak doğru bir besleme programı, genetik potansiyellerinin ortaya çıkması ve süt veriminin artmasında büyük önem taşıyor. 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Trouw Nutrition Türkiye Ruminant Teknik Ürün Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli, hayvanların genetik yapısı ve besleme şekline bağlı olarak değişen süt veriminde vitamin ve mineral desteğinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Güçlü bağışıklık sistemi beslemeden başlıyor
Buzağılarda sağlıklı bir gelişim için kaliteli buzağı başlangıç yemlerinin ve mamaların besleme protokollerine uygun olarak doğru miktar ve kalitede verilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kazım Bilgeçli, “Bu şekilde beslenen hayvanlar cinsel olgunluğa daha erken ulaşıyor ve üretken sürece daha sağlıklı ve hızlı bir başlangıç yapmalarına imkân sunuyor. Laktasyon süt verimleri de daha yüksek oluyor. Yetersiz beslenen buzağılarda ise gelişim geriliğinin yanı sıra bağışıklık sistemi zayıf kalabiliyor ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları baş gösterebiliyor.” şeklinde konuştu.
Kalitesiz yemler ve yanlış yönetimsel uygulamalar süt verimini olumsuz etkiliyor
İhtiyacı tam olarak karşılamayan rasyonlar, kalitesiz yemler, hayvan refahının uygun koşullarda sağlanamaması, yetersiz yapılan koruma ve yönetimsel uygulamalar gibi faktörler ruminant hayvanlarda süt verimliliğini olumsuz yönde etkiliyor. Süt veriminin hayvanın genetik potansiyeli yanında, çevresel faktörler, sürü yönetimi ve beslemeye bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade eden Bilgeçli, “Kuru dönem ve doğum sonrası geçiş dönem uygulamaları, hayvanların sağlık durumu ve vücut kondisyonu, kaba yem kalitesi, yemin besin madde kompozisyonu, ham maddelerin sindirilebilirlik derecesinin yanında yönetimsel ve çevresel faktörler de süt verimliliğine etki ediyor.” dedi.
Süt verimliliği için vitamin ve mineral desteği oldukça önemli
Ruminant hayvanların normal metabolik faaliyetlerinin devamı ve verimi için vitamin ve mineral gereksinimlerinin günlük olarak karşılanması gerektiğini belirten Bilgeçli, “Süt sığırlarının içinde bulundukları gebelik, doğum, sıcaklık stresi ve yüksek süt verimi gibi dönemlere göre doğru ve dengeli bir şekilde beslenmesi, ekonomik ve sağlıklı bir besleme için büyük önem taşıyor. Ancak artan süt verimi, sıcaklık ve oksidatif stres, gebelik, yem değişimi ve yönetimsel faktörler vitamin ve mineral ihtiyacını artırabiliyor. Ruminant hayvanların vitamin ve mineral ihtiyaçlarının tam olarak karşılanamaması durumunda süt verimi ve hayvan sağlığı olumsuz yönde etkilenebiliyor. Bu durumda karlı bir üretim de gerçekleşemiyor.” diye konuştu.
NutriOpt güvenilir yemlerle beslenmeyi sağlayarak süt verimliliğini artırıyor
Trouw Nutrition tarafından inovatif bir çözüm olarak hayata geçirilen modüler hassas besleme sistemi NutriOpt, laboratuvarı numuneye taşıyarak yem ve ham maddelerin içeriğini dakikalar içinde analiz ediyor. Böylelikle hayvanların güvenilir yemlerle beslenip süt verimlerini artırmalarına ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerine destek olduklarını açıklayan Dr. Kazım Bilgeçli, kaynakların daha etkin kullanımı ile sürdürülebilir üretime de destek olduklarının altını çizdi. Bilgeçli, “Yem ve ham maddelerin besin madde kompozisyonlarının ve kalitelerinin beslemeye uygun olması gerekiyor. Uygulanan beslemenin uygun kalite ve dengede olmaması durumunda gerek süt veriminde gerekse beslemeye bağlı metabolik problemlerin görülme sıklığında artış yaşanabiliyor. Biz de NutriOpt çözümümüz ile yem ham maddelerinin içeriğini analiz ederek hayvan sağlığını ve performansını olumsuz yönde etkileyen bileşenlerin bulunup bulunmadığından emin oluyoruz. Böylece hayvanlarımızın sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmelerine ve süt verimliliğine katkı sunuyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Nutreco Hakkında
100 yılı aşkın deneyimiyle Nutreco, hayvan besleme konusunda Trouw Nutrition ve akuakültür balıkçılığı yemleri konusunda Skretting markalarıyla global bir lider olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Nutreco’nun dünya çapında 37’den fazla ülkedeki 12 bin 100 yetkin çalışanı yaptıkları her işte sürdürülebilirliğin en öncelikli odak noktası olmasını sağlayacak şekilde “Geleceği Besleme” misyonu çerçevesinde çalışıyor. Çözümlerini beslemenin ötesine ulaştıran Nutreco, müşterilerinin artan nüfus için daha fazla besini sürdürülebilir şekilde üretmelerine yardımcı olmak üzere sınıfının en iyi tavsiye ve teknolojilerini sunuyor. NuFrontiers ekibi değer zinciri üzerinden gelecek nesil çığır açan yeniliklerin tanımlanması, geliştirilmesi ve bu alanda yatırım yapılması için çalışıyor. 2019 yılında 6.4 Milyar Euro net gelir elde eden ve 19.2 milyar net satışa sahip olan Nutreco, çok uluslu bir aile kuruluşu olan SHV Holdings N.V’nin bir iştirakidir.
Trouw Nutrition ve Trouw Nutrition Türkiye Hakkında
Nutreco’nun hayvan besinleri markası olan Trouw Nutrition, 100 yıllık engin deneyim ve yenilikler ile sağlıklı çiftlik hayvanları ve evcil hayvanların yetiştirilmesi adına daha akıllı ve daha sürdürülebilir yolların geliştirilmesi yönünde faaliyetlerini sürdürüyor. 39 ülkede 8 bin 300 kişilik personeli ile yemden işlenmiş gıdaya kadar besin zincirinin karşılaştığı zorlukları çözmek ve müşterilerine yardımcı olmak amacıyla çalışmalarını gerçekleştiriyor. Trouw Nutrition’ın geniş yem spesiyaliteleri, yem katkıları, premiksler, besleme modelleri ve hizmetler portföyü, markayı yem, çiftlik ve sağlıkta sürekli artan uzmanlığıyla birlikte her müşterinin yerel durumuna uygun, ihtiyaca özel, entegre çözümlerin oluşturulması konusunda sınırsız olanaklar sağlayan tek durak noktası haline getiriyor. Trouw Nutrition, 105 ülkede 22 üretim tesisiyle çiftçiler, kendi yemini üreten işletmeler, yem üreticileri, entegre üreticiler ve distribütörlere ihtiyaç duydukları her yerde destek oluyor. Doğru beslemenin ve iyi çiftlik yönetiminin endüstriyi ve hatta gezegeni dönüştürebileceğine inanan Trouw Nutrition, bu hedefle günümüzün yemden işlenmiş gıdaya uzanan besin zincirinin sürdürülebilir işleyişi için çalışıyor.
Global marka gücünü yerel pazarın dinamiklerine hakim olma yetisiyle birleştiren Trouw Nutrition Türkiye, Ankara’da bulunan genel merkezi, Zonguldak’taki üretim tesisi ve İzmir’de Antrepo-Lojistik Merkezi ile faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Zonguldak’taki fabrikasında; ruminant, balık ve kanatlı kategorilerinde vitamin ve mineral premiksleri ile toksin bağlayıcılar gibi özel ürünler üretiyor, maya ve organik asit karışımlarının ise tedariğini sağlıyor. Aynı zamanda analizler, besleme ve ekonomik üretim modelleri içeren NutriOpt konsepti ile ham madde ve yem analiz hizmetleri sunarak Türk hayvancılık sektörünün gelişimi ve sürdürülebilir büyümesi için çalışıyor. Trouw Nutrition Türkiye; global ağı, güçlü Ar-Ge yapısı, kaliteli, geniş ve artırılabilir ürün gamı, çözüm odaklı hizmet ve servisleri, deneyimli insan kaynağı, teknolojik ve dijital alt yapısı ile 2007 yılından bu yana her yıl artan bir ivmeyle Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyor.