İsrail’deki bir şirket, 3D yazıcıdan “yüzde 100 bitkisel et” ürettiğini, “Bugün, bildiğimiz ve sevdiğimiz etin tüm mutfak özelliklerini koruyan, ancak sığırları bir üretim aracı olarak ortadan kaldıran gerçek bir çözümümüz var” ifadeleriyle açıkladı.
İsrail merkezli Redefine Meat şirketi, 3D yazıcı kullanarak yüzde 100 bitkisel et ürettiklerini duyururken, vegan ürünlerin İsrail ve tüm Avrupa’daki restoranlarda kullanılabilir hale getirildiğini açıkladı.
Gerçek et dokusunun hedeflendiğini söyleyen şirket, soya ve bezelye proteini, nohut, pancar, maya ve hindistancevizi yağı kullanarak bitkisel sığır eti üretimi gerçekleştirdi. 2018 yılında ürettikleri ilk 3D baskılı bitkisel bazlı biftek üreten şirket, saatte 10 kilogram etin “basılabildiğini” kaydetti.
Gerçek et dokusunun hedeflendiğini söyleyen şirket, soya ve bezelye proteini, nohut, pancar, maya ve hindistancevizi yağı kullanarak bitkisel sığır eti üretimi gerçekleştirdi. 2018 yılında ürettikleri ilk 3D baskılı bitkisel bazlı biftek üreten şirket, saatte 10 kilogram etin “basılabildiğini” kaydetti.
Bitkisel etin sulu olması sorununu nasıl çözdüğü merak konusu!
Redefine Meat’in CEO’su ve kurucu ortağı Eshchar Ben-Shitrit, ormansızlaşma gibi çevresel sorunlara yardımcı olmak için küresel et tüketiminin azaltılması gerektiğini belirterek, “Üretilen mahsulün çoğu hayvan yemi olarak kullanılıyor. Bugün, 2030’a gelmeden, bildiğimiz ve sevdiğimiz etin tüm mutfak özelliklerini koruyan, ancak sığırları bir üretim aracı olarak ortadan kaldıran gerçek bir çözümümüz var” diye konuştu.
Şubat ayında 29 milyon dolar fon toplayan, gıda aroması şirketi olarak bilinen Givaudan ile ortaklık yaptığı bilinen şirketin, bitkisel etin sulu olması sorununu nasıl çözdüğü merak ediliyor.
Ünlü restoranlardan “bitkisel et” alternatifi
İngiltere’nin popüler et restoranları Marco Pierre White, ünlü Hint restoranı Brigadiers, Hollanda’daki Michelin yıldızlı restoranlardan Ron Gastrobar ve Almanya’daki Facil’de de satışa sunulmaya hazırlanan bitkisel etler, sığır ve kuzu etinin yanında kıyma ve domuz eti de dahil olmak üzere pek çok bitkisel et kaynaklı yemekleri sunan restoranlara servis edilecek.
Bitkisel bazlı et üretimi, Nestle gibi çok uluslu gıda şirketlerinin sürece dahil olmasıyla başlarken, ABD’deki Beyond Meat, bitki bazlı ürettiği burgerlerle sektördeki bitkisel et yolunu açtı. Şu ana kadar bitki bazlı et endüstrisinden gelen ürünler; köfte, kıyma, tavuk gibi birçok ürüne alternatif olarak yayılmaya başlamış bulunuyor.
Mantar ipliklerinden bitkisel et üretiliyor
Endüstri için “önemli amaç” hem görsel hem de doku olarak dana veya tavuk etini andıran “yapılandırılmış” bitkisel etler üretmek olurken, süpermarketlerde bugüne kadar bulunan bitkisel et alternatiflerinin çoğunlukla gerçek lifli et dokusundan yoksun olduğu biliniyor. Et dokusunu bitkisel olarak üretmek isteyen bilim insanları ve gıda girişimcileri ise mantar ipliklerinden oluşan miselyum ağının yapısını inceleyerek 3D baskıya dönüştürüyor..
“Küresel et endüstrisi ortadan kalkabilir”
IDTechEx araştırma grubu, “3D baskısı etin mozaik yapısını veya domuz pastırması içindeki bulunan yağ ve kasların yeniden oluşturulması için kullanılabilir” derken, “Bitki bazlı et endüstrisinde teknoloji hızla ilerliyor ve önümüzdeki birkaç yıl bitki bazlı etin, küresel et endüstrisini bozup bozamayacağını karar verme aşamasında çok önemli olabilir” ifadelerine yer verdi..
3D baskılı gıda üzerinde çalışan diğer şirketler arasında İspanya’dan Novameat de yer alırken, İsrail’in Aleph Farms’ı kuluçkalanmış inek hücrelerinden yapılmış bir 3D baskılı kaburga eti ürettiğini duyurdu.
Bitkisel et piyasası yükseliyor..
Sadece İngiltere’deki bitkisel bazlı ürün piyasasının 443 milyon sterlin değerinde olduğu ifade ediliyor. Çevre ve sağlık konularındaki endişelerin et üzerinde oluşturduğu baskı sonucunda etsiz et ürünleri konusunda talep artıyor.
Veganlığa geçme kararı çoğu kişi tarafından hayvan refahı ve konunun ahlaki yönü ile ilgili nedenlerden alınmış olsa da; son yıllarda et üretiminin çevre üzerinde yarattığı baskı ile ilgili raporlar ve sağlık endişeleri insanların et tüketimini de azalttı.
Bitki kaynaklı ürünler artık sadece veganlar tarafından rağbet görmüyor. Fleksataryen, ya da yarım zamanlı vejetaryen diyet uygulayanlar da artarken etsiz et ürünleri arıyorlar. Daha fazla insan et tüketimini azalttıkça bu yaşam tarzı konusunda farkındalık da yayılıyor. Bitkisel ürünlerin hayvansal ürünlere göre daha düşük karbon ayak izi bıraktığı ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü hayvancılığın insanlar tarafından üretilen sera gazı emisyonunun %18’ine karşılık geldiğini açıkladı. Bu miktar küresel olarak tüm taşımacılık sistemlerinin toplam emisyonundan fazla.
Bitkisel ürünler veganlığın çıkışından beri pazarda yer alıyor. Ancak günümüzde tüketiciler ürünlerin sadece bitkisel bazlı ya da etsiz et olması ile ilgilenmiyor. Artık bitkisel ürünlerin muadili oldukları hayvansal ürünlerin tadına da benzemesi bekleniyor. Firmalar da bu konuda atılım yapıyorlar.
Etsiz et firmaları
ABD’nin California eyaletinden Beyond Meat (Etin Ötesi) adlı firma, bitkisel proteinlerden üretilmiş, tadı ve sululuğu gerçek et gibi olan hamburger köftesi üretiyor. Ürünün hedef kitlesi vegan ve vejetaryenler gibi dursa da, firmanın stratejisi bu ürünü et sever kitleye beğendirerek etsiz et ürünleri hakkındaki algıyı kırmak. Başka bir firma, buğday ve mısır kullanarak sıfır atık üreten bir sistemde maya proteini (mycoprotein) elde ediyor.. Fermantasyon ile üretilen ürün gerçek et gibi görünüyor ve tadı da eti aratmıyor.
İsrail menşeli Redefine Meat (Et Tanımını Yeniden Yapmak) firması ise geliştirdiği 3D baskı yöntemi ile gerçek et dokusuna çok yakın etsiz et ürünleri üretebiliyor. Üç boyutlu baskı sayesinde biftekle özdeşleştirilmiş doku ve kas yapısı taklit edilebiliyor.
Etsiz et ürünü kategorisine alınabilecek bir diğer ürün ise laboratuvarda üretilen et. Kültür eti, hayvan hücrelerinden alınan örneklerin hayvanın dışında, laboratuvar ortamında yetiştirilmesi ile elde ediliyor. Bu yöntemin gerçek et üretimine kıyasla sera gazı emisyonunu %96, enerji tüketimini %45 oranında düşüreceği ifade ediliyor. Uzmanlar, etsiz ürünlere talebin giderek artacağını söyleyerek üreticileri uyarıyor.