PİYASA- ANALİZ
İthalatçı firmalara UYARI,
Sahte ‘helal’ belgeli ürünlerin yurda girişine engel..
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi düzenleyen kurumların akreditasyonunu mecburi hale getiren kanunun geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdiğini belirterek, bahse konu tarihten sonra iç piyasaya ürün sunacak ithalatçı firmaları uyardı.
Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelikte yapılan düzenleme ile birlikte, ”helal” belgesi sahte olan ürünlerin yurda girmesi engellenecek. Düzenleme tüketicilerin hataya düşmesinin önüne geçilmesini hedefliyor.
Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlükte olacak.
Süreç, Helal Akreditasyon Kurumu tarafından yetkili kılınmış kurumların takibinde olacak. Helal akreditasyonu yapılmamış ürünlerin ülkeye girişi engellenecek.
Buna göre, ithalat işlemleri sırasında gümrük idaresi ile Helal Akreditasyon Kurumu yetkilileri işbirliği yapacak.
Sahte ‘helal’ belgesi olan ürünlerin yurda girişine engel..
Ürünün iç veya dış ambalajında helal işareti, markası, damgası dahil herhangi bir helal ibaresi tespit edilen ürünlere ilişkin şüphe hasıl olması halinde durum Helal Akreditasyon Kurumu’na bildirilecek.
Helal Akreditasyon Kurumu’na (HAK) göre, Resmi Gazete’nin 4 Haziran 2022 tarihli sayısında yayımlanan kanun değişikliği sonucu, ithal edilenler de dahil iç piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların bir yıllık geçiş sürecinin ardından Kurum tarafından akredite edilmesi zorunluluk haline getirildi.
“Helal” olarak belgelendirilmesi gönüllülük esasına dayalıdır..
Tüketicilerin erişimine sunulacak ürün ve hizmetlerin “helal” olarak belgelendirilmesi gönüllülük esasına dayalı şekilde devam edecek ancak kanunla bu belgeleri verecek kuruluşların, uluslararası standartlar seviyesinde faaliyet gösterdiklerinin doğrulanması için HAK tarafından denetlenip akredite edilmesi gerekiyor.
“Helal” etiketlerinin, yetkin, tarafsız ve denetlenmesi ile tüketici korunacak..
Düzenlemeyle tüketicilerin market raflarında eriştikleri ürünlerin üzerinde gördükleri “Helal” etiketlerinin, yetkin, tarafsız ve denetlenmiş kuruluşlarca düzenlenmesi ve tüketicilerin bu ürünlerle ilgili yanıltılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
HAK, 2022 yılı boyunca uygunluk değerlendirme kuruluşları, üniversiteler, yetkili kamu kuruluşları ve ayrıca reel sektörün önde gelen imalatçı, ihracatçı ve ithalatçı firmalarıyla bir araya gelerek kanunu anlattı.
Helal belgeli ürünler için ‘tarih’ uyarısı.!