7. AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE FARKINDALIK SEMPOZYUMU

0
4161

7. AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE FARKINDALIK SEMPOZYUMU..

Genel Müdür Dr. Durali Koçak antimikrobiyal direncin günümüzde önemli bir sorun olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında; Ülkemizde antibiyotiklerin sadece tedavi amacıyla kullanıldığını ve 2006 yılından itibaren hayvanlara “büyütme faktörü” olarak antibiyotik verilmesinin Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı olarak yasaklandığını belirtti

7. AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE FARKINDALIK SEMPOZYUMU

  1. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde hibrit olarak 3.558’i çevrim içi olmak üzere 3.578 sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Sempozyuma; Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, FAO Türkiye Temsilciliğinden Yuriy Nesterov ve bilim insanları katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakan Yardımcısı  Doç. Dr. Tolga Tolunay, “Bakanlığımızın, akılcı antibiyotik kullanımının sağlanması amacıyla sahada yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuçlarını artık net şekilde görmekteyiz” dedi ve  Reçete Bilgi Sistemi’nden derlenen verileri paylaştı.

7. AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE FARKINDALIK SEMPOZYUMU

Dünya’da 18 Kasım tarihini içine alan haftanın “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak kutlanması sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığınca da 25 Kasım 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘7. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu’na katılım sağlandı.

Sempozyum;  Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, Bakanlık adına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilciliğinden Yuriy Nesterov’un günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmaları ile başladı.

Hayvanlara “büyütme faktörü” olarak antibiyotik verilmesi..

Genel Müdür Dr. Durali Koçak antimikrobiyal direncin günümüzde önemli bir sorun olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında; Ülkemizde antibiyotiklerin sadece tedavi amacıyla kullanıldığını ve 2006 yılından itibaren hayvanlara büyütme faktörü” olarak antibiyotik verilmesinin Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı olarak yasaklandığını belirtti ve hayvan sağlığı alanında kullanılan bütün antibiyotiklerin reçeteli olarak satıldığını, reçetesiz olarak alınması, satılması ya da kullanılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Bakanlıkça 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren veteriner ilaçların, özellikle antibiyotiklerin, üretiminden hayvanlarda kullanımına kadar geçen tüm süreçler elektronik reçete ve ilaç takip sistemi ile izlendiğini, 15.08.2019 tarihinden itibaren de hayvan sağlığında kullanılan aşıların izlenmesi  amacıyla Aşı Takip Sistemi’ne geçildiğini dile getirdi. Elektronik Reçete Sistemi, İlaç Takip Sistemi ve Aşı Takip Sistemi ile hayvan sağlığı alanında veteriner hekimlerin gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin ve kullanılan veteriner tıbbi ürünlerin izlenebilir hale getirildiğini söyledi.

7. AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE FARKINDALIK SEMPOZYUMU

Ayrıca Bakanlığın, ‘Tek Sağlık Konsepti’ içerisinde antimikrobiyal dirençle mücadele çalışmaları kapsamında insan sağlığı için önemli bazı mikroorganizmalar ile indikatör bakterilerdeki dirençlilik durumlarının tespiti için “Veteriner Hekimlik Alanında Antimikrobiyal Direnç İzleme Projesini” başlattığını ve projenin bitme aşamasında olduğunu belirtti.

Antimikrobiyal Direnci Birlikte Önlemek

2022 yılı Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası Teması olan “Antimikrobiyal Direnci Birlikte Önlemek”  sloganını vurgulayarak, tüm katılımcılar tarafından antimikrobiyal direnç konusunun ‘Tek Sağlık Konsepti’ kapsamında multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiği dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

İkinci oturumda Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan Daire Başkanı Uzman Eczacı Mesil Aksoy, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden Uzman Dr. Hüsniye Şimşek sunum yaptı. Ardından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek “Tarım ve Hayvancılık Alanında Akılcı Antibiyotik Kullanımı” konulu sunumu ile sempozyuma katkı sağladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz