OECD ve FAO’nun ortak hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunda Türkiye’nin et, şeker ve tahıl piyasalarına önümüzdeki 10 yılda damgasını vuracağının altı çiziliyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ortak hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunda Türkiye, et, şeker ve mısır gevreğiyle ilgili bölümlerde geniş yer alıyor. Özellikle küresel et piyasasına Türkiye’nin damgasını vuracağının altı çizliyor. Rapora göre, küresel et ihracatı 2022 yılında yüzde 3 düşüşle 40 milyon ton oldu.
ET ihracatında geçen yıla göre artış yaşandığını belirtiyor.
Bunun nedeni, başta Brezilya, Kanada, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere başlıca ihracatçı ülkelerdeki üretim eksiklikleri ve artan iç talepti. Ancak OECD ve FAO yetkilileri, aralarında Avustralya, Çin, Hindistan, Tayland ve Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde et ihracatında geçen yıla göre artış yaşandığını belirtiyor.
“Hindistan, Türkiye ve Endonezya’da kümes hayvanı sektörü, hayvansal proteine yönelik artan talebin ve fırıncılık ve şekerleme sektörlerinde yumurta kullanımının artmasının etkisiyle tarım sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olmaya devam ediyor” denilen rapor şöyle devam ediyor: “Kümes hayvanlarının üretim uzunluğu, maliyetler, yemden yararlanma oranı ve büyüyen kentsel pazarlara yakınlık açısından diğer etlere göre avantajları vardır.”
Küresel et ihracatının yüzde 3 artacağı öngörüsü..
“Türkiye ayrıca, canlı hayvan genetiği ithalatı, daha yüksek üretici desteği ve yüksek yem fiyatlarını dengelemeye yönelik müdahaleler şeklinde devlet müdahalesinden beklendiği gibi, üretim artışına ana katkı sağlayanlardan biri olacaktır. Avustralya’da artan kesim kapasitesi ve kârlılık, önümüzdeki dönemde sığır eti üretiminin artmasını tetikleyecek.”
Bu noktada raporda, 2032’ye kadar küresel et ihracatının yüzde 3 artacağının öngörüldüğü yazıyor: “Gelişmiş ülkelerin 2032’ye kadar küresel et ihracatının yarısından fazlasını (Yüzde 55) gerçekleştirmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği’nin ihracat payında düşüş..
Avustralya ve Türkiye’nin, uygun döviz kuru ve bol yem tahılı mevcudiyetinden yararlanarak, dünya et ihracatında dünya çapında en önemli artışı kaydetmesi bekleniyor.
ETKİNLİK
UBEK-7, 16-20 Nisan 2025
7.Beyaz Et Kongresine GERİ SAYIM BAŞLADI..
BESD-BİR ve kongre organizasyon komitesi, ''Beyaz et sektörünün gelişimine fayda sağlayacak adımları birlikte atmak üzere siz değerli...
ETKİNLİK
İstanbul'da 3-6 Eylül 2024 TARİHLERİNDE
Hayvancılık sektörü de 32. WorldFood'da..Et, tavuk ve deniz ürünleri, gıda bileşenleri & koruyucu maddeler, süt ve süt ürünleri, yiyecek-içecek hizmetleri...
ETKİNLİK
Bu Tarihi Not Edin: 16-20 Nisan 2025
7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi 2025
‘Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nin 7. si (UBEK-7), 16-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Titanic Deluxe...
SEKTÖR
Gıda sektörünün ihracat şampiyonları açıklandıHasTavuk, Orallar, Banvit, Şen Piliç hep sıralamalarda..
İSHİB, 2023 yılında sektörel bazda en fazla ihracat yapan üyelerini ödüllendirdi. Birlik toplamında en...