YEM-BESLENME
Yem sanayi için çok önemli olan,
Ayçiçeği tohumlarından Ayçiçeği Küspesi..
Ülkemizde aşağı yukarı %47’lik oranda ayçiçeği yağı üretilmektedir. Küspe yem sanayinde vazgeçilmezdir. Ayçiçeği küspesini hayvanlar hem tadı hem de kokusu bakımından severek tüketmektedir.
Ayçiçeği Küspesi, Ayçiçeğinin yağlı tohumlarından yağ alındıktan sonra geriye kalan maddeye küspe adı verilir. Günümüzde yem sanayinin en önemli kısmını ayçiçeği küspesi oluşturmaktadır. Ülkemizde aşağı yukarı %47’lik oranda ayçiçeği yağı üretilmektedir. Küspe yem sanayinde vazgeçilmezdir. Ayçiçeği küspesini hayvanlar hem tadı hem de kokusu bakımından severek tüketmektedir.
İçeriğinde hayvanlara zarar veren ya da büyümelerini engelleyen herhangi bir toksik maddeye rastlanılmamıştır.
Hayvan yemi olarak kullanılan ayçiçeği küspesi 2 çeşittir
Bazı küspeler %2 ya da 3 yağ oranı içerir. Bunlar ham proteinli küspeler olup, kabuk miktarı da çok fazladır. Kabuklu olmaları sebebi ile de içeriğindeki selüloz miktarı fazladır. Bilindiği gibi yemin kalitesini etkileyen en önemli faktör kabuklarıdır. Kabuğun sindirilme derecesi çok düşük olduğundan besleyicilik değeri de azdır. Bu küspeye dikkatlice bakıldığında, bozulmamış kabuk yapıları hemen dikkat çeker.
Diğer küspe türü ise, kabuk oranı çok daha az olan küspelerdir. Bu küspelerin yağ oranı da %1.5 civarındadır. Protein oranları kabuklu küspelere göre daha fazladır. Böylece hayvanlar açısında besleme özelliği de fazladır.
Ayçiçeği küspelerinde kabuk oranı fosfor seviyesi ile ilgilidir. Kabuk oranı ne kadar fazla ise fosfor oranı da o kadar düşük demektir. Kabuk oranı daha az olan ayçiçeği küspesi aminoasitler bakımından daha zengindir. Kabuklu bir ayçiçeği küspesi kanatlı hayvan yemi olarak kullanılmaz.
Bunun sebebi içindeki ham selüloz oranının yüksekliği nedeniyle hayvanı telef etmesindendir.
Kabuklu ayçiçeği küspesi büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde kullanılabilir fakat bununda dezavantajı hayvanın sindirim sırasında çok fazla enerji harcamasıdır.
kaynak:aycicegiküspesi.gen.tr