Balıkçılar da bakanlık istedi..

0
3310
“Ne balıkçılık bakanlığı var ne de meslek olarak geçiyor.”

Balıkçılar da Artık BAKANLIK istiyor..!

İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Şekip Yalçın, balıkçılığın tanımı olmadığını, 7 ayrı bakanlıkla ilgili bir meslek icra ettiklerini söyleyerek “Ne balıkçılık bakanlığı var ne de meslek olarak geçiyor.” dedi.

TBMM BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANDI – Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz, Türkiye’nin su ürünlerinde 2023 ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğunu bildirdi
TBMM BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANDI – Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz, Türkiye’nin su ürünlerinde 2023 ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğunu bildirdi

 

Balıkçılık ve su ürünleri sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini tespit etmek üzere kurulan TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nda, balıkçılık sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri görüşlerini dile getirdi.

Toplantının başında konuşan Komisyon Başkanı Köktaş, son yıllarda balıkçılık sektörünün çok önemli bir noktaya taşındığını belirtti.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında lider konumuna geldiğini belirten Köktaş, yetiştiricilere teşekkür etti.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz, Türkiye’nin su ürünleri üretimini artırabileceği bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

“Denizlerimizde 550, iç sularımızda 380 balık türünün ticari olarak avcılığı yapılıyor.”

Akarsular vasıtasıyla iç su avcılığı ve iç suda yetiştiricilik faaliyetinin yapılabildiğini kaydeden Türkyılmaz, “Denizlerimizde 550, iç sularımızda 380 balık türünün ticari olarak avcılığı yapılıyor.” bilgisini verdi.

Su ürünleri üretiminin avcılık ve yetiştiricilik üretimi olarak ikiye ayrıldığını aktaran Türkyılmaz, çalışmalarını sucul biyolojik çeşitliliğin korunması, canlı hayatın korunması üzerine yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

Sucul biyolojik çeşitliliğin korunmasının avcılık ve yetiştiricilik için önemine değinen Türkyılmaz, Türkiye’de avcılık üzerine yoğun bir üretim söz konusuyken son yıllarda yetiştiricilik üretiminin de arttığını dile getirdi.

Türkiye’nin su ürünlerinde ihracatçı bir ülke olduğuna belirten Türkyılmaz, ihracatın 145 bin tondan 252 bin tona yükseldiğini kaydetti.

Su ürünleri ihracatında 2023 hedefimiz 2 milyar dolar.

Türkiye’nin 103 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Türkyılmaz, “Dünyada Avrupa Birliğine su ürünleri ihracatı yapan nadir ülkelerden biriyiz. Bunu sebebi de hem ürünlerimizin kalitesi hem de tesislerimizin fiziksel alt yapısı ve hijyen şartlarının mükemmel durumda olmasından kaynaklanıyor. Su ürünleri ihracatında 2023 hedefimiz 2 milyar dolar. İhracat hedefimizi yakalamamamız için bir sebep olmadığını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Türkyılmaz, avcılık üretimine ilişkin, “Sürdürülebilir ve stabil bir üretim miktarını, geleceğimiz, çocuklarımız açısından olmazsa olmazlardan biri olarak görüyoruz.” dedi.

Türkiye’de balıkçılar devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.

Üç tarafı denizle çevrili olan ve balıkçılık potansiyeli bakımından dünyada önemli bir konumda yer alan Türkiye’de balıkçılar devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.

Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Bircan, balıkçılıkla ilgili herhangi bir bakanlık olmamasının her geçen gün Türk balıkçılık sektörünü negatif yönde etkilediğini söyledi.
Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Bircan, balıkçılıkla ilgili herhangi bir bakanlık olmamasının her geçen gün Türk balıkçılık sektörünü negatif yönde etkilediğini söyledi.

7 bin 816 kilometrelik kıyı şeridi olan Türkiye’de, Fransa, Danimarka, İspanya ve Portekiz’de olduğu gibi Balıkçılık Bakanlığı kurulmasını isteyen Türk balıkçısına bir dokunan bin ah işitiyor. Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Bircan, balıkçılıkla ilgili herhangi bir bakanlık olmamasının her geçen gün Türk balıkçılık sektörünü negatif yönde etkilediğini söyledi.

Türk balıkçılık potansiyelinin yüzde 7.5’ini, Karadeniz balıkçılığının ise yüzde 35’ini temsil eden Sinop’ta balıkçılar, bakanlık kurulması yönünde meclise çağrıda bulundu. Trabzon, Zonguldak, Samsun, Giresun ve Ordu illerinden balık sezonu kapsamında Sinop’a gelen balıkçılar ağır yaşam koşullarının da iyileştirilmesi istedi.

Orkinos avcılığı yapan gemilere hangi yıl için kota tahsis edileceğine ilişkin kura çekilişi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü toplantı salonunda yapılırken, dava konusu da olan uygulamaya ilişkin sektör temsilcilerinin tepkileri TBMM Balıkçılığın Sorunlarına Araştırma Komisyonu’nda da gündem oldu.

‘Ne balıkçılık bakanlığı var ne de meslek olarak geçiyor”

İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Şekip Yalçın..
İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Şekip Yalçın..
İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Şekip Yalçın, balıkçılığın tanımı olmadığını, yedi ayrı bakanlıkla ilgili bir meslek icra ettiklerini söyleyerek, “Ne balıkçılık bakanlığı var ne de meslek olarak geçiyor” dedi.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçılığa kota getirilmesini talep ederek “Eğer kotasını belirlersek arkadaşımız, denize döktüğü veya yem fabrikalarına gönderdiği balığı değil, para edeni yakalayacak. Kota getirmediğimiz sürece, hırsımıza yenildiğimiz sürece önümüze gelen balığı yakalıyoruz.” diye konuştu.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya da balıkçılığa kota getirilmesini talep ederek, “Eğer kotasını belirlersek arkadaşımız, denize döktüğü veya yem fabrikalarına gönderdiği balığı değil, para edeni yakalayacak. Hırsımıza yenildiğimiz sürece önümüze gelen balığı yakalıyoruz” diye konuştu.

Akdeniz uluslararası sularında 12 mile kadar avcılık serbest..


Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan uluslararası sularda diğer ülkeler gibi avcılık yapmak istediklerini dile getirdi..
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan uluslararası sularda diğer ülkeler gibi avcılık yapmak istediklerini dile getirdi..
Sektörün en büyük sorununun tekne büyütme yarışı olduğunu dile getiren Özkaya, bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Balıkçıların ödemek zorunda olduğu harcırahlara da değinen Özkaya, “Her sene artıyor, özellikle geleneksel balıkçılığın belini büküyor” dedi.
Denizcilik, Balıkçılık ve Su Ürünleri Bakanlığı kurulması gerektiğini belirten Özkaya ayrıca, uluslararası sularda diğer ülkeler gibi avcılık yapmak istediklerini dile getirerek, “Yunan’ı, İtalyan’ı, Mısırlısı geliyor istediğini avlıyor; biz avlayamıyoruz. Akdeniz uluslararası sularında 12 mile kadar avcılık serbest, Kuzey Ege’de var, bunu öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Orkinos balığı herkesin kabusu oldu…
Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Recai Sert, ülke genelinde orkinos avcılığı yapanların tekne sayısının 45’i geçmediğini belirterek, “Orkinos balığı herkesin kabusu oldu. O arkadaşların hakkı verilsin. Türkiye genelinde bunların listesi var. Geri kalan kota, tüm balıkçılık sektörüne dağılmalı. Şu anda bunun için açılmış 50 dava var” dedi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kübra Var Türk
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kübra Var Türk
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kübra Var Türk ise, “Orkinosta yüzde 3 olan kotamız yüzde 7.5’e çıktı. Türkiye ilk 5’e girdi. 2 bin ton üstünde kotası olan nadir ülkelerden biriyiz. Bu muazzam bir başarı. Giderek artacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz da, “Gemilerin hangi yıllarda avlanacağı konusunda kura çekilecek. Müracaat eden 218 gemi vardı, 192’si kabul edildi. Reddedilenlerin sebebi, birincil ağ araçlarının gırgır olmamasıyla ilgili” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz
Deprem felaketi sonrası balıkçıların gemileriyle depremzedelere yardım taşıdığı için iş kaybına uğradıklarını da belirten Türkyılmaz, “Hatay bölgesindeki balıkçılarımız depremzede. Destek modeli konusunda bizlere destek verirseniz müteşekkir kalırız” diye konuştu.

“Küresel ısınma nedeniyle belki de av sezonu ekimde açılacak”

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, orkinos avcılığına yönelik sorunlar yaşadıklarını belirterek “Mahkemeye vereceğim evraklarım hazır. Yarın orkinos avcılığına ilişkin çekiliş var, durdurun.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç
Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç

15 milyon dolarlık rant bu. Türkiye’de, benim bölgemde bir sürü insan var, Samsun’dan kaç kişi orkinosa gitti? Ağım var ama hiç denizle alakası olmayan insanlar gidiyor. Ben dördüncü kuşak balıkçıyım, çocuğum da orada.” dedi.

Rize- Artvin Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Barış Zaman da “Bizim teknelerimiz bu sulara fazla geliyor, yeni yerler arıyoruz. Büyüdükten, teşkilatlarımızı daha güçlü hale getirdikten sonra geriye dönüşe zorlandı artık. Keşke zamanında bu kadar büyümeseydik.” diye konuştu.

Zaman, hamsi avcılığına da değinerek “Hamsi avcılığı Türkiye kara sularında yapılan en büyük avcılık. Son yıllarda kasaya koyacak hamsi bulamıyoruz. Vatandaşımızın yiyeceği balığı temin edemez duruma geldik. Kota gelmesi lazım. Belki ilk yıl oturmayacaktır ama birkaç yıl içerisinde işlevine kavuşacaktır.” dedi.

Editoriyal Derleme: Yılmaz Kurşun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz