Beyaz ette spekülatif artışlara yönelik tedbir alındı..

0
10110

ANALİZ

Kanatlı eti ihracına sınır getirilerek,

Beyaz ette spekülatif artışların durdurulması..

Mesut Türkoğlu:“Son yıllarda hayvansal üretime büyük teşvikler sağlanmış olup, özellikle kanatlı sektöründe başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere büyük miktarda ihracat yapılabilir durumuna gelmiş bulunmaktayız.”

Beyaz ette spekülatif artışlara yönelik tedbir alındı..
  
Emekli Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Türkoğlu, beyaz et ve yumurta sektörü hakkında  önemli değerlendirmelerde bulundu.

2020 yılında ülkemizi ve tüm dünyayı olumsuz bir şekilde etkisi altına alan COVID-19 pandemisi ile ülkemizde ve tüm dünyada gıda üretiminde sıkıntılar yaşandı. Başta gıda olmak üzere birçok sektörde sıkıntıların yaşanması nedeniyle tarım sektörünün yaşamsal açıdan ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu.

Emekli Yüksek Ziraat Mühendisi Mesut Türkoğlu, beyaz et ve yumurta sektöründeki son durumu değerlendirdi. Türkiye’de gıda üretiminde ciddi bir aksama yaşanmamasına rağmen gıda fiyatlarında engellenemez bir yükselişin olduğunu ifade etti. Türkoğlu, “Enflasyon seviyesi %100’lere varmıştır. ” dedi.


Beyaz ette spekülatif artışlara yönelik tedbir alındı..

“SUYUN ETKİN KULLANIMINDA DAHİ TARIMSAL ÜRETİMDE VERİM DÜŞÜK”

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasına rağmen tarım işletmelerinin arazi ve işletme sermayesi yönünden güçsüz olduğunu belirten Türkoğlu, “Arazi toplulaştırma çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Buna bağlı olarak topraklarımızın sulama imkânı var olan potansiyelin oldukça altında kalmıştır.” şeklinde konuştu. 

“Ancak tarım işletmelerimizin hayvan varlığı çok yetersizdir.” 
Tarım işletmelerinin gelir seviyesinin hayvan varlığı ile yakından ilgili olduğunu ifade eden Türkoğlu, “Ancak tarım işletmelerimizin hayvan varlığı çok yetersizdir.” dedi. Kırsal kesimden şehirlere göçün son yıllarda çok fazla arttığını ve kırsal nüfusun %5 seviyelerine kadar gerilediğini belirten Türkoğlu, “Köylerde yaşayan nüfusun 55 yaş ve üzerinde olması da kişiye yönelik başka bir sorun olarak görülmektedir.” dedi.

“ Protein tüketiminde önemli olan hayvansal protein tüketim düzeyidir”
Türkiye’de günde kişi başına enerji alımının ortalama 3000 kalorinin üzerinde olduğunu ve ihtiyacın çok üzerinde olduğunu belirten Türkoğlu, “Beslenmede esas önemli olan günlük protein tüketimimiz ise 108 gr/gün olup bu açıdan da genel olarak sorun bulunmamaktadır. Ancak protein tüketiminde önemli olan hayvansal protein tüketim düzeyidir ve gelişmiş ülkelerde 60 gr/gün seviyelerine ulaşan hayvansal protein tüketimi ülkemizde 38 gr gibi düşük bir düzeydedir. .” dedi.

“ÜLKEMİZDE Hayvansal üretime büyük teşvikler sağlanmıştır”
Hayvansal protein üretimi için et, süt, yumurta üretim seviyesinin arttırılması gerektiğini belirten Türkoğlu, “Son yıllarda hayvansal üretime büyük teşvikler sağlanmış ve hayvansal üretim seviyemiz önemli ölçüde artmış olup özellikle kanatlı sektöründe başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere büyük miktarda ihracat yapılabilir durumuna gelmiş bulunmaktayız.” dedi. Türkoğlu, büyükbaş ve küçükbaş üretiminin et ve süt üretimi açısından önemli olduğunu belirterek, “Bu işletmelerde meralardan faydalanma ve kuru kaba ve sulu kaba yemler (silaj)den yeterince ve etkin bir şekilde faydalanılması önemlidir.” dedi. Ancak, meraların yeterince ıslah edilmemiş olması ve meralardan etkin bir şekilde yararlanılamaması nedeniyle bu işletmelerde kesif yemden yararlanma düzeyinin gerektiğinden daha yüksek olduğunu ifade etti.

“Ülkemizde 30 milyon ton gibi çok yüksek kaba yem açığı var”
Tarım işletmelerinde geleneksel olarak samanın ciddi bir beslenme değeri olmamasına rağmen kuru madde ihtiyacının karşılanması açısından rasyonlarda yer aldığını belirten Türkoğlu, “Ülkemizde 30 milyon ton gibi çok yüksek kaba yem açığı bulunduğu bildirilmektedir. Bu açığın giderilebilmesi için yonca ve diğer yem bitkilerinin üretim düzeyi arttırılmalı ve bu alanda sulama imkânlarının arttırılmasını sağlamak gerekmektedir.” dedi.

“Piliç eti fiyatlarında %100’lere varan artış medyada çokça dile getirilmişmiştir”
Son dönemde ortaya çıkan süt, süt mamulleri, yumurta ve kanatlı eti fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların halkın şikayetine neden olduğunu belirten Türkoğlu, “Kanatlı sektörü, piliç etinde üretimin %15-20’sini, yumurtada ise yaklaşık %5-10’unu ihraç edebilir bir büyüklüğe ulaşmıştır. Son dönemde piliç eti fiyatlarında %100’lere varan artış medyada çokça dile getirilmiş ve neticede ayda en fazla 10 bin ton kanatlı eti ihraç için sınır getirilerek spekülatif artışları engellemek için tedbir konulmuştur.” dedi.

Yumurta fiyatlarındaki dalgalanmalara da değinen Türkoğlu, “Son 6 ayda 120 TL’ye varan bir koli yumurta fiyatı ihracattaki tıkanma nedeniyle fiyatlar maliyetin çok altına düşmüştür. Koli yumurtanın şu sıralar fiyatı 60-80 TL arası seyretmektedir. Ülkemizde hayvansal ürün fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar, üretici birlikleri ve satış kooperatiflerinin yeterince organize olmamasının bir sonucudur. Dolayısıyla üretimin birliklerce sağlanmalı ama ürün değerlendirme ve satışın kooperatiflerce sağlanması iyi bir çözüm olacaktır.” dedi.(KAYNAK:Sonsöz Gazetesi)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz