Dünya en çok ‘kanatlı et’ üretip, tüketiyor!

0
5397

Dünya en çok ‘kanatlı et’ üretip, tüketiyor!

Kanatlı eti, dünya et üretiminde yüzde 40 civarındaki payı ile en çok üretilen ve tüketilen değerli bir besin kaynağı olma özelliğini koruyor.

Küresel kanatlı eti sektörü zorlu zamanlarda milyarlarca tüketiciye güvenli, kaliteli ve besleyici gıda sağlamanın gururunu yaşıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) “Tarımsal Görünüm 2021” raporu kapsamında Dünya’da 2021 yılında 135 milyon ton üretim yaparak birinci sırada yer alan kanatlı eti sektörü yüz binlerce sektör çalışanı ile Dünya Kanatlı Günü’nün 10’ncusunu gururla kutlayan sektör, dünya et üretiminde yüzde 40 civarındaki payı ile en çok üretilen ve tüketilen değerli bir besin kaynağı olma özelliğini koruyor.

“Tarım Ürünleri Raporu” 2021-2030 dönemi projeksiyonuna göre 2030 yılında son 10 yıllık kanatlı eti üretimindeki artışın yüzde 14 olacağı tahmin edilirken, gelecek yıllarda da bu verilerin artarak devam edeceği öngörüldü.

2005 yılında oluşturulan Uluslararası Kanatlı Eti Konseyi (IPC) kurucu üyelerinden olan ve Türkiye kanatlı eti sektörünü konseyde başarı ile temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, önümüzdeki süreçte sektörün küresel gıda sistemindeki değişiklikler karşısında dünyayı bulduğundan daha iyi durumda bırakmak için sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edeceğini kaydetti.

Türkiye kanatlı eti üretimi ile ilgili de bilgileri veren Kaplan, “Beyaz et üretiminde dünyada 10’uncu sırada olan Türkiye’de, 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 5 civarında artış ile 2,3 milyon ton beyaz üretimi gerçekleşti. Kişi başı tüketim miktarı ise 21 kg’dır ve Dernek olarak amacımız tüketim artırıcı çalışmalar yaparak bu rakamı artırmaktır. Son 30 yılda teknolojik alt yapısına yatırım yaparak dünya standartlarına ulaşmış, dolaylı olarak 3,5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörümüz kendini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adamıştır” diye konustu..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz