Boehringer Ingelheim’dan Kedilerde Antiparaziter Uygulamaların Toplum Sağlığı İçin Önemi Hakkında Bilgilendirme:
“Düzenli antiparaziter uygulamalar hem petler hem toplum sağlığı için önem taşıyor”
Boehringer Ingelheim Türkiye, havaların ısınmasıyla birlikte daha sık görülmeye başlayan ve kediler için önemli bir sağlık sorunu olan parazitler konusunda pet ebeveynlerini bilinçlendirmek adına önemli açıklamalarda bulundu. “Hayvanlar sağlıklı olduğunda insanların da daha sağlıklı olacağı” bilinciyle çalışmalarını yürüten şirket, hem kediler hem de toplum sağlığı için tedavisi kritik olan parazitlerden korunmak adına kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolüne götürülmesini vurgularken bireylerin de toplum sağlığını korumak adına alabilecekleri önlemleri aktardı.
Hayvan sağlığında hastalıkların tespit edilmesi, önlenmesi ve tedavisi için birinci sınıf yenilikler üzerine faaliyetlerini sürdüren Boehringer Ingelheim Türkiye, uzun vadeli bir bakış açısı ile geniş, yenilikçi bir ürün ve hizmet portföyü sunuyor. Boehringer Ingelheim Türkiye aynı zamanda insan ve hayvan sağlığının birbiriyle ilişkisini aktarmaya devam ediyor.
Boehringer Ingelheim Türkiye, özellikle evcil hayvanlarda olmak üzere hastalıkların korunması ve tedavi edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yanı sıra, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olarak tanımlanan zoonotik hastalıkların ciddiyeti konusunda da toplumu bilinçlendirmeyi önemsiyor.
Kediler İçin Düzenli Veteriner Hekim Kontrolü Şart
Sahip olduğu geniş tedavi seçenekleriyle kedilere daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sunmayı hedefleyen Boehringer Ingelheim Türkiye, hayata geçirdiği çalışmalarla kedi ebeveynlerini kedi bakımı konusunda bilinçlendirirken düzenli veteriner hekim kontrolünün önemini vurguluyor.
Kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolünün hayati önem taşıdığını ve paraziter ilaçları düzenli yaptırmanın da kedilerin hayat kalitesini artırdığını belirten Türkiye Hayvan Sağlığı Pet İş Birim Müdürü Orkun Bürün “Zoonotik hastalıklardan patili dostlarımızı korumak hem onların hem de bizim sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklim koşulları nedeniyle kedi ve köpeklerde parazitlerin görülme oranı oldukça yüksek. Patili dostlarımızı etkileyen ve özellikle havaların ısınmasıyla birlikte daha çok görülmeye başlanan önemli sağlık sorunlarından olan kene, pire ve uyuz gibi dış parazitler, sadece petlerimizin temiz olması ile önlenemiyor. Aslında hayvanlarımız ne kadar temiz olurlarsa olsunlar; eğer önleyici tedavileri yapılmadıysa dış parazitlere maruz kalabiliyorlar. Özellikle maruz kaldıkları kene, uyuz ve pire istilası onların sürekli kaşınmasına, ısırılmasına, cildinde yaralar açılmasına ve bitkin, huzursuz olmasına neden oluyor. Tedavi edilmediklerinde de sorun gün geçtikçe büyüyor. Bu nedenle kedi ve köpeklerimizin veteriner hekim gözetiminde düzenli olarak antiparaziter tedavilerinin yapılması konusunda pet ebeveynlerinin bilinçlendirilmesini oldukça önemsiyoruz. Düzenli antiparaziter uygulamaları yapılmadığında eve pirenin yerleşmesi de mümkün olabiliyor. Bu durumda kontrolü oldukça güçleşebiliyor ve bütün evi pire basabiliyor. Boehringer Ingelheim olarak antiparaziterlerin düzenli olarak uygulanarak kaşınmanın ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi adına farkındalık çalışmalarımıza da özel önem veriyoruz. Bu kapsamda, ‘kaşınma deyip geçme, senin kaşınma dediğin onun hayatı’ söylemiyle pet ebeveynlerine sesleniyoruz.” diye konuştu.
Parazit Kontrolü Önce Pet Yakınlarında Başlıyor
Son verilere göre tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kedi nüfusu köpek sayısının üzerinde; ülkemizde 2,2 milyon köpek varken kedilerin sayısı ise 4,6 milyon. Kedi sahipliği ise küresel olarak artmaya devam ediyor. Bununla birlikte, kene, pire ve uyuz gibi dış parazitlerden kedilerin korunması konusunda pet yakınlarının daha fazla bilinçli olması gerektiğini rakamlar öne çıkarıyor. Araştırmalara göre; kontrol altındaki kedilerin %50’si kenelere karşı korunmazken, kontrol altındaki 3 kediden 2’si parazitlerden arındırılmıyor.
Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte daha çok görülmeye başlanan dış parazitlerden kedileri korumak için pet yakınlarının düzenli veteriner hekim kontrolü ile birlikte alabilecekleri kolay önemler ise şöyle belirtiliyor:
- Kediler sokağa çıkacak ise yakınlarının kontrolünde, antiparaziter korunma önlemlerinin alınmış olması gerekir.
- Kedilerin kuş ya da kemirgenleri avlayıp yemesine engel olunmalıdır.
- Kedi kumlarının sık sık
değiştirilmesi ve kum kabının temizlenmesi gerekir.
Pet yakınlarının da kedilerdeki dış parazitlerden kendilerini korumalarının büyük önem taşıdığını aktaran Boehringer Ingelheim Türkiye tarafından bu konuda bireylerin alacakları önlemler de sıralandı:
- Sağlık geçmişi bilinmeyen, sokakta yaşayan patilerle temas sonrası eller yıkanmalıdır.
- Eldiven giyilmeden bilinmeyen toprak ve kum ile temas önlenmelidir. Çıplak el ile temas edildiği takdirde eller yıkanmalıdır.
- Kedilerimiz sokak, park ve çocuk oyun alanlarında dışkıladığında dışkılar hemen toplanmalı, poşetin ağzı kapatılarak tekrar çöpe atılmalıdır.
- Kedi altlıkları, kumları ve dışkıları mutfakta bulunmamalıdır.
- Kedi dışkıları veya altlıkları hiçbir suretle tuvalete dökülmemeli ve kanalizasyona karıştırılmamalı.
- Kedilerin mutfak lavabosuna girmemeleri önerilmektedir.