GEDİK PİLİÇ QR KOD’TAN TÜM KAYITLARA ULAŞMAYI HEDEFLİYOR
Gedik Piliç Fabrika Müdürü Sinan Gürüç, “Hedefimiz; bir telefondan QR kod okuttuğunuzda tüm kayıtlara isteyen herkesin ulaşıyor olması” dedi.
İki piliç kesimhanesi ve bir işlenmiş ürün fabrikası ile son ürün üreten, son ürüne gelmeden önceki süreçler için de 1 yem fabrikası ve 1 kuluçkahane fabrikasına sahip olan Gedik Piliç’in yıllık 110 milyon adet piliç üretim kapasitesi mevcut.
Dijital dönüşümün vazgeçilmez olduğuna inanan şirketin “Dijital dönüşüm” biriminin de katkılarıyla yerli olarak çiftlikten çatala izlenebilirlik çalışmasının yüzde 50’lik kısmını tamamladıklarını söyleyen Gedik Piliç Fabrika Müdürü Sinan Gürüç, “Hedefimiz; bir telefondan QR kod okuttuğunuzda tüm kayıtlara isteyen herkesin ulaşıyor olması. Bunun yanında laboratuvar için yüzde 100 kendi geliştirdiğimiz ve 1 yıldır da kullandığımız yazılım takip sistemlerimiz var.” dedi.
Sinan Bey, bize kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.
Gedik Piliç, 2 piliç kesimhanesi ve 1 işlenmiş ürün fabrikası ile son ürün üretiyor. Son ürüne gelmeden önceki süreçler için 1 yem fabrikası ve 1 kuluçkahane fabrikası mevcut. Bu tesisleri ile direk çiğ piliç eti ve içine piliç eti giren ileri işlem ürünü dediğimiz sucuk-salam-sosis-burger-nugget gibi tüm ürünleri üretebilme kapasitesine sahibiz, bu üretimleri yapmak için de bünyemizde 3000 personel çalışıyor. Fabrikamızda yıllık 110 milyon adet piliç üretim kapasitesi mevcut.
İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2022 yılının ilk yarısını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz? Yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Gedik Piliç, pandemi döneminde bile yatırım yapabilen nadir firmalardan biri oldu ve aynı şekilde 2022 yılı için belki planladığımızdan biraz eksik ama yine de yatırımlarla anılacak bir yıl olacağını düşünüyoruz.
İşimizin en büyük parçası olan parçalama hattı revizyonu yatırımı şu an başlamış durumda, bunun haricinde bonfile ayırma yatırımımız Ramazan Bayramı’nda devreye girdi ve Kurban Bayramı’nda su jeti dediğimiz ürünleri el değmeden istediğiniz her şekilde parçalayan makina kurulumu tamamlandı.
2022 ilk yarısında siparişlerini verdiğimiz ileri işlem fabrikası ekipmanları ve paketleme ekipmanları yıl bitmeden çalışmaya başlamış olacak. Tavukçuluk sektörü sürekli gelişen ve teknolojiyi, dünyayı yakından takip etmeniz gereken bir endüstri. Biz de bu işin öncülerinden olduğumuzdan, kaliteli ve milli ekonomiye katkısı olan her seçenek hedeflerimizde yer alıyor.
Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve verimliliğinizi, kalitenizi vs. nasıl artırdığınızı anlatır mısınız?
İşletmemizde sürekli veri toplama sistemleri ile mevcut ekipmanların durma süresi, verimliliği, insanların yaşayış şekillerine göre besleme alışkanlıkları değişimi, piyasanın talepleri, bir diğerine göre daha fazla girdisi olan ya da maliyeti artan ürünler ve sürekli çalışan Ar-Ge merkezimizin önerilerini ele alarak satış ekibimiz ile beraber önce durum tespitini yapıyor ihtiyaçlar ortaya koyulduktan sonra yatırıma ayrılmış bütçe dahilinde firmalar ve referanslar ile görüşmelere başlıyoruz.
Yakın zamanda gittikçe artan enerji maliyetleri nedeni ile ilk aşamada 10 milyon dolarlık GES sözleşmesi imzaladık. Tüketimimizin yüzde 50’sini karşılayacak bu sistem kurulduktan sonra ihtiyacın yüzde 90’ını karşılayacak şekilde yatırımın ikinci aşamasına geçilecek. Bununla beraber yeni kurduğumuz fileto hattı ile göğüs eti kapasitemizi yüzde 40 oranında arttırdık. Su jeti yatırımı ile beraber dolma noktasına gelen özel ürünler kapasitemiz iki katına çıkarıldı.
Tüm bu yatırımların temelinde kalitenin devamlılığı ya da arttırılması zaten ana hedef ve bu yatırımlar verimliliği artırırken, çıkan ürünün paketlenmesi, kontrol edilmesi gibi süreçler nedeni ile istihdamın da artmasını sağlıyor.
Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini kısaca anlatır mısınız?
Tavukçuluk sektöründe süreç yumurtadan başlıyor, büyütme, besleme gibi aşamalardan sonra fabrikalarda ürünü işleme ve sevkiyat süreçleri var.
Yem hammaddesi alıp piliç için yem yapıyoruz aynı zamanda damızlık dediğimiz yumurta aldığımız civcivlerin anne ve babalarının planlanması 1 yıl öncesinden yapılarak kümeslerimizde yem ve kuluçkahane fabrikamızdan gelen civcivlerin buluşmasını sağlıyoruz. Yetiştirme dönemi ardından fabrikalarımızda soğutulmuş ve temizlenmiş olarak müşteriler ile buluşacak ürünleri hazırlıyoruz.
Et kolay bozulabilir gıda maddesi olarak geçmektedir. Bu sebeple fabrika tasarımı, planlama tasarımı, bizim için çok önemlidir. Soğuk zincirin asla sekteye uğramaması gerekir. Tam da bu yüzden Ar-Ge çalışmalarımız devreye girer. Yapı ya da iş akışının tasarımı mükemmel olmalıdır.
Sıfır duruş ve sıfır hata ile zamanında, kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Endüstri 4.0 vizyonuna uygun hangi teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyor?
Bizim için sıfır duruş ve sıfır hata iki ayrı süreçtir ayrı ayrı ele almamız gerekir. Fabrikalarımız üretim ya da temizlik maksatlı olarak sürekli çalışmaktadır. Continue olan bu sistemde tüm halkalar birbirine bağlıdır; yem fabrikasındaki bir duruş kümesteki hayvanları etkiler, arkasından planladığınız kesimlerin etkilenmesi, tedarik zincirinin etkilenmesi olarak devam eder. Planlı bakım ve uzaktan izleme sıfır duruş için kullandığımız yöntemlerdir; tabi ki bunu yaparken içinde bulunduğumuz zamanda Endüstri 4.0 artık vazgeçilmez bir parçadır. Uzaktan İzleme Sistemleri ile yavaşlayan ya da arıza yapan bir ekipmanın tam yerinin ekiplerimize iletiliyor olması en beğendiğimiz tarafı. Sıfır hata kısmına geldiğimizde, sıcaklık kayıtları takibi, laboratuvar analiz sonuçlarının kayıt altına alınması ve okunabilir rapor haline gelmesi, kamera sistemleri ile ürünlerimizdeki etiketlerin ürün ile doğru olup olmadığının kontrolü, sevkiyat öncesi robotlarımız ile ürünlerin banttan alınarak paletleme yapılması, doğru ürünün doğru müşteriye gittiğinin takibi Endüstri 4.0 teknolojilerinden en çok yararlandığımız uygulamalardır.
Endüstri 4.0’ın varlığı ve doğru kullanımı; kaliteli ve sağlıklı ürünler üretip marketlerdeki müşterimize ulaştırmamızı sağlıyor, eğer bir hata yaptıysak da tekrar etmemesi için bize fırsat veriyor.
Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?
Gedik Piliç olarak dijital dönüşümün vazgeçilmez bir parçamız olduğuna inanıyoruz. Türk tavukçuluğunda ilk Ar-Ge merkezi olmamız da vizyonumuzda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Şu an tam da sorudaki ismi ile dijital dönüşüm birimimiz var. Bu birim ile yerli olarak çiftlikten çatala izlenebilirlik çalışmamızın yüzde 50’lik kısmını tamamlamış durumdayız. Hedefimiz; bir telefondan QR kod okuttuğunuzda tüm kayıtlara isteyen herkesin ulaşıyor olması. Bunun yanında laboratuvar için yüzde 100 kendi geliştirdiğimiz ve 1 yıldır da kullandığımız yazılım takip sistemlerimiz var. Robotlar ile ürünlerin tabağa dizilmesi için yazılım geliştiriyoruz.
Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?
Depomuzda can damarımız paletleme robotlarımız personel yükünü azalttı ve işi çok hızlandırdı. Öncesinde doğru bir planlama ile robotlar doğru sevkiyatı sağlıyorlar. Depolama alanında yaklaşık 2 yıldır robotlar ile çalışıyoruz. Kendi personel işgücü, zaman tasarrufu, çalışan refahı, ambalajlarda el değmemesi, maliyeti azaltması ilk sırada gelen avantajlar arasında yer alıyor.ALINANKAYNAK:stendustri.com.tr