İNEK Geğirmesi ve Gübreleriyle OLUŞAN DEV ENERJİ..

0
263
İNEKLER iki kaynaktan  metan salıyor: 
Geğirerek ve Gübreleriyle OLUŞAN DEV ENERJİ..

İneklerden gelen “güç”!
İnek gübresinin yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi, zararlı metanın atmosfere ulaşmasını engelliyor. Bu çok önemli çünkü mandıralardaki metan, tarımın sera gazı emisyonlarının çoğunluğundan sorumlu.

İnek gübresinden gelen metan mevcut teknolojiler kullanılarak tutulabiliyor. Hatta enerjiye dönüştürülebiliyor. Ortaya çıkan biyogaz aşağıdakileri oluşturmak için kullanılabiliyor.

Yenilenebilir elektrik
Yenilenebilir araç yakıtı (biyometan)
Çok çeşitli kullanımlar için (ısıtma, enerji santralleri) mevcut boru hatlarına enjekte edilebilen yenilenebilir doğal gaz.
Süt çiftliklerindeki metan çürütücülerinden gelen enerji elektrik yerine de kullanılabiliyor. Böylece çiftçinin enerji maliyetleri düşürülmekte. Üstelik fazlalık bir kamu veya özel kuruluşa satılyor

Yapılan çalışmalar elde edilen elektriğin, Kaliforniya’nın sera gazı emisyonlarının yaklaşık %20’sini oluşturan fosil yakıtlı santrallerden gelen gücün bir kısmının yerini alabileceğini ortaya koyuyor.

Metan çürütücülerden gelen biyogaz, biyometan veya “inek gücü” olarak bilinen araç yakıtı üretmek için rafine edilebiliyor.

Kaliforniya mandıralarındaki gübre, 100.000’den fazla araca güç sağlamak için yeterli biyometan üretebiliyor. Metan çürütücüleri ayrıca yeraltı suyu da dahil olmak üzere su yollarını kirleten aşırı gübre besinlerinin riskini azaltabiliyor.

sigir-inek-hayvancilik-gidahatti

Enterik fermantasyon nedir?
Kısaca inekler her iki kaynaktan da metan salıyor: geğirerek ve gübreleriyle. Koyun, keçi ve zürafa gibi diğer geviş getiren hayvanlar gibi ineklerin de dört mide odası var.

Hayvanlar saman, ot ve tahıl karışımı yerken, odalardan biri olan işkembedeki mikroplar yiyecekleri işliyor. Enterik fermantasyon adı verilen bu süreç sırasında metan oluşuyor. Geğirmeler yoluyla salınıyor. Bu metan atmosfere gidiyor.

Eğer bu metan ya da biyometan rafine edilip enerjiye dönüşürse hem dünya bir biyo atıktan arınacak hem de çeşitli amaçlarla kullanabilecek. Bu çerçevede yenilenemeyen kaynaklardan oluşan atıkların oranı da bir hayli azalacak.

Aslında oluşturulan bu rafine sistemi, ineklerin midesi taklit edilerek üretiliyor. Yani taslağı ortada olan bir makine oluşturuluyor.

ALINANKAYNAK:www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz