Kanatlı Çalıştayı Manisa da düzenlendi
Manisa Tarım ve Orman İL Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Manisa’da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı düzenlendi.
Türkiye’nin en önemli kanatlı hayvan üretim kentlerinden biri olan Manisa’da gerçekleşen çalıştayda 8 masa oluşturuldu.
Türkiye’nin en önemli kanatlı hayvan üretim kentlerinden biri olan Manisa’da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda 8 ayrı çalışma masası oluşturuldu. Sektör paydaşlarının bir araya geldiği çalıştayda;“Kanatlı Eti Üretim Masası, Kanatlı Sağlığı Masası, Yumurta Üretim Masası, Yem Masası, Damızlıklar ve Kuluçkahane Masası, Ticaret Masası, Altyapı ve Yatırımlar Masası, Kanatlı Ürünleri Masası” oluşturularak kanatlı sektörü ve sektörle ilgili yeni gelişmeler değerlendirildi. Konusunda uzman moderatörler başkanlığında kanatlı sektörünün tüm detayları bu masalarda irdelenerek, bakanlık tarafından paylaşılacak raporlar için çalışmalar kayıt altına alındı.
Kanatlı eti ve yumurta hakkında zaman zaman medyada rastlanan olumsuz demeçler nedeniyle tüketicilerimizde oluşan yanlış algıyı düzeltebilmek adına “Kanatlı Eti ve Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar” konulu sunum için ise, ülkemizin önde gelen uzmanlarından olan Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Ahmet Ergün tarafından gerçekleştirildi,.
Açılış konuşmasında Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000’e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa’nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayarak “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor” dedi.
50 milyonun üzerinde kanatlı kapasitesi var..
Manisa Kanatlı Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000’e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa’da böyle bir çalıştay gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.
Metin Öztürk ayrıca Manisa’nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgularken , “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor. Böyle bir durumda başta bakanlığımız olmak üzere bütün paydaşlarımızı önemsiyoruz. ” diye konuştu.
Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır.
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa’nın kanatlıdaki gücünü Türkiye’ye vurgulamak ve uluslararası organizasyonların ilk adamını atmak için çalıştayın düzenlendiğini kaydetti.Çalıştayın 6 aylık bir süreç içinde hazırlandığını ifade eden Öztürk, 2023 yılında tüketicilerin güvenilir beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Ayrıca Öztürk sözlerinde , “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz. Çalıştay sonuçları rapor haline gelecek” diye konuştu
İl Müdürü Öztürk, çalıştayın 6 aylık bir süreçte hazırlandığını vurguladı ve , 2023 yılında tüketicilerin güvenilir gıda tüketmesi için beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Öztürk, “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Md. Dr. Metin Türker, Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çekti ve buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi.
Türker, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9. olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını açıkladı. Türker, Avrupa’da tavuk üretiminde ise 3. Sırada yer aldıklarını dile getirdi. Türker,” İhracat açısından değerlendirdiğimizde tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız. Tavuk yumurtası ihracatında da dünya 3. durumundayız. Ülkemizde 10 bin 290 işletmemiz var, yaklaşık 20 bin kümesimiz mevcut. 2002 ile 2022 yılını yani son 20 yılı değerlendirdiğimizde 2002’de 700 bin ton olan tavuk eti üretimi 2022 yılında 2,4 milyon tona ulaşmış durumda. Tavuk yumurtası üretimi de 20 milyar adete ulaşmış durumda. İhracatımız kanatlı hayvan sektöründe 1 milyar doları geçtik. Bu çok önemli bir rakam” diye konuştu.
Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar olacağı öngörülüyor..
Çalıştay da konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Dr. Metin Türker ise, sektör açısından önemli olan bir çalıştayın Manisa’da düzenlenmesinde emeği geçen başta İl Müdürü olmak üzere bütün sektör paydaşlarına teşekkür etti.
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çeken Türker, buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi. Bugün 8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar olacağının öngörüldüğünü kaydeden Türker, bu nüfusu beslemek için üretimin en az yüzde 60 artırılması gerektiğini vurguladı. Türker, “2050 yılında gıda sorunu yaşayacak ülkeler 50’yi geçeceği söyleniyor. İklim değişikliğinin en fazla tarım alanında olduğunu biliyoruz. Kuraklığın artması tüm sektörleri etkiliyor. Sağlıklı üretim sağlıklı ham madde ile başlar. Bunun için bu çalıştayın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Dr. Metin Türker, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9.su olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını açıkladı. Türker, Avrupa’da tavuk üretiminde ise 3. Sırada yer aldıklarını dile getirdi ve ” İhracat açısından değerlendirdiğimizde tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız. Tavuk yumurtası ihracatında da dünya üçüncüsü durumundayız. Ülkemizde 10 bin 290 işletmemiz var, yaklaşık 20 bin kümesimiz mevcut. 2002 ile 2022 yılını yani son 20 yılı değerlendirdiğimizde 2002’de 700 bin ton olan tavuk eti üretimi 2022 yılında 2,4 milyon tona ulaşmış durumda. Tavuk yumurtası üretimi de 20 milyar adete ulaşmış durumda. İhracatımız kanatlı hayvan sektöründe 1 milyar doları geçtik. Bu çok önemli bir rakam. ” diye konuştu.
MANİSA Broiler ve hindi üretiminde 1. sırada, yumurta üretiminde 2. sırada
Açılışta bir diğer konuşmacı olan Manisa tarımının modern teknolojilerle geliştiğini kaydeden Manisa Valisi Enver Ünlü, “ Malumunuz olduğu üzere Manisa ticaret ve sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da ülkemizin göz bebeği olan nadide şehirlerimizden bir tanesidir. Yine bununla beraber Manisa tarımı; modern tarım teknolojileri, bilinçli yatırımlar ve doğru uygulamalar ile her geçen gün çok daha iyi noktalara emin adımlarla ilerlemektedir. Tarım ve sanayiyi buluşturan ilimiz tarımının en belirgin özelliği, ürün yelpazesinin genişliği ve ihracata yönelik kaliteli ürün üretme kabiliyetine sahip oluşudur. Manisa; etlik tavuk varlığı ve hindi varlığında ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Yumurta tavuğu varlığında ikinci sırada yer almaktadır. Broiler ve hindi üretiminde 1. sırada, yumurta üretiminde 2. sırada yer alan İlimiz hem Ülkemizin hem de ihracat yoluyla dünya insanlarının beslenmesine büyük hizmet sunmaktadır” dedi.
Dünyada her geçen gün kanatlı eti ve yumurta üretimi artış göstermekte
Kanatlı eti ve yumurtanın, insanların beslenmesinde oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Ünlü, “Beyaz etin dar ve orta gelir grubu için çok önemli bir protein ve besin kaynağı olduğunu, bu yüzden de erişilebilirlik açısından üzerinde özel olarak çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Dünyada her geçen gün kanatlı eti ve yumurta üretimi artış göstermektedir. Dolayısıyla kanatlı ürünlerindeki artış diğer hayvansal protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda gerçekleşmektedir. Bu artıştaki en önemli faktör, tüketimin artmasıdır. ”diye konuştu.
Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Matlı ise, çalıştay sponsorluğu ile ilgili sektörün gelişmesine katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Kanatlı sektörü, damızlık tarafında yurtdışına bağlı. Yerli damızlık üretimiyle ilgili çalışmalarla bu alandaki milli bağımsızlığımızı kazanmalıyız.” diye konuştu. Bu kapsamda çalıştayda görüşülen konular da yerli damızlık çalışmalarına öncülük edecektir.” dedi
Konuşmaların ardından çalıştaya destek sunan firmalara plaket takdim edildi.