Kırmızı Ete şimdi de Şap Zam mı..!

0
102
Fiyatların daha da yükseleceği uyarısıyla,

Kırmızı Ete şimdi de Şap Zam mı..?


Hemen her gün zam gelen kırmızı ette şimdi de şap hastalığı tehdidi var. Hastalığa karşı acil önlem alınmazsa fiyatların daha da yükseleceği uyarısı yapıldı.Kırmızı Ete şimdi de Şap Zam mı..!

Hayvan varlığının yanlış politikalarla azalması sonucunda bir türlü fiyatı durdurulamayan ette şimdi de şap hastalığı tehdidi var. Hastalığa acil önlem alınmazsa fiyatların daha da artacağı açıklandı.
Hastalığın bulaşma hızı ÇOK yüksek..

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şap Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada Irak’tan Ocak 2023’te gönderilen numunelerde ilk defa SAT-2 serotipinin teşhis edildiğini söyleyerek, hastalığın bulaşma hızının yüksek olduğunu ve tedbir alınmazsa ciddi ekonomik kayıplara neden olacağını açıkladı.

SPEKÜLASYONLAR FİYATLARA OLUMSUZ YANSIYOR

Yılbaşından bu yana fiyatmlara yaklaşık yüzde 50 oranında zam gelirken, bu durum hem satıcıların hem de tüketicilerin sert tepkisini çekiyor.
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal
Et fiyatlarındaki zam rüzgarı durmak bilmiyor.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal et fiyatlarındaki bu artışın sebebinin yapılan spekülasyonlar olduğunu ifade etti.

ETBİR: FİYAT ARTIŞI NORMAL

Diğer yandan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner. Dr. Ahmet Yücesan ise et fiyatlarındaki artışın doğal olduğunu belirtti.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner. Dr. Ahmet Yücesan
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner. Dr. Ahmet Yücesan

Yücesan kırmızı ete gelen zammın ramazanla, şap hastalığıyla ya da depremle bir ilgisi olmadığını ifade ederek, “Bu tamamen kendi ekonomik seyri içerisinde devam eden bir olgudur. Son 3 ayda, yani yılbaşından bugüne yüzde 50 civarında bir anormal zam gelmiş oldu. Yani şöyle anormal aslında geçen yıldan beri tedricen bu rakama gelmiş olmasında bir sıkıntı yoktu.

Ancak son 2-3 ayda yüzde 50 gibi zam gelmesi oldukça piyasada tedirginlik yarattı. Yaklaşık şöyle söyleyelim, karkas et 170-180 lira arasında toptan satılıyor. Piyasada yansıması da yani perakende sektöründe de bugün parça etler 220 liradan 300 liraya kadar satılabiliyor” diye konuştu.

Fiyat artışının geçmişten gelen üretim maliyetiyle ilgili olduğunu belirten Yücesan, “Enflasyonla alakalı yansımalardır. Bunun direkt birebir piyasaya açılmamasının nedeni az önce konuştuğumuz gibi talepte bir artış, üretimde de biraz azalma olduğu için bu fiyat yavaş yavaş yukarı doğru çıkmaya başladı. Ama son iki hafta ya da 10 günden beri de bu yükselme seyri de paralele geçti. İşte 170-180 bandında iki haftadan beri devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Kırmızı Ete şimdi de Şap Zam mı..!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz