Konya’da tarımda verimlilik konuşuldu

0
4754

Konya’da tarımda verimlilik konuşuldu..

 Konya’da MÜSİAD Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Doç. Dr. Kemal Tütüncü, Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Murat Karaca “Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Öneriler” konusunu ele aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Karbon Sertifikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, “İnsan hayatı, bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun değil dolayısıyla başkalarının hatalarından ve tecrübelerinden ders alınması lazım. Konuğumuz olan hocalarımızın özellikle popüler olan tarım, iklim değişikliği, gıda krizi ve bunlarla ilgili atılması gereken stratejik adımlar, global yaklaşan krizler ve dijitalizasyona yansıyacak etkileri hakkındaki tecrübelerini paylaşacakları bu programda hocalarımız bu konulara ışık tutarak bizleri aydınlatacaklardır” dedi.

musiad-2.jpg
“Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Öneriler” konusunu ele aldı.

‘Avrupa tarım ilaçlarını yüzde 50 oranında azaltmaya gitti.

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Karaca, “Tarım alanında, Türkiye oldukça gelişmiş durumda. Dünya rekabet ile karşılaştırdığımızda daha da geliştirmemiz gereken birkaç konu olduğu bir gerçektir.

Avrupa tarım ilaçlarını yüzde 50 oranında azaltmaya gitti. Biz de ülkemizde bu yönde çalışmalar yaparak ilaçlamayı azaltıcı yönde alternatif ürünler geliştiriyoruz. Bunları sahaya yayarak tarım ilacı kullanımını tamamen bitirmeye yönelik projeler üretmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamayı hedefleyerek bitkilerin fide hallerinde optik yansımalarını ölçme ve elektronik yansımalarının ölçülerek verimli tohumlar elde edileceğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Tütüncü, “Türkiye’nin bulunduğu konum ve coğrafyası etkisiyle birlikte, tohumculukta bir güç olabileceğimizi düşünüyorum.

Ana çalışma alanlarımız arasında yapay zekâ yöntemlerinden derin öğrenme metodu ile zararlı bitkilerin sınıflandırmalarını yapmaktayız. Bu çalışmalar ile tarımsal alanlarda nerelere ilaçlama yapılacaksa nokta atışı ile o bölgeyi ilaçlayan akıllı ilaçlama sistemleri geliştirerek hem ilaçta yüzde 50 den daha fazla bir tasarruf sağlamış, hem de tohumların zaiyatını önlemiş olacağız ve bunun yanında çevreyi de korumuş olacağız.” dedi.

musiad-3.jpg

‘TARIMDA VERİMLİLİĞİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR’

Tarımda su yönetimi, sulama sistemlerin etkin kullanımı ve çiftçilerin sulama konularında bilgilendirilmeleri konularında çalışmalar yürüttüklerini belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Yavuz, “Dünya nüfusunun beslenebilmesi için mevcut kıt kaynakların optimum düzeyde kullanılması gerekiyor, tarım alanlarımız halihazırda maksimum düzeye ulaşmış durumda. Dolayısı ile bu alanlarda verimliliği artırmamız gerekiyor. Verimlilik artışı yanında kaliteyi de artıracağız, bu ise kaynaklarımızı etkin kullanmaktan geçmektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye de ise yılda kişi başına düşen miktar bin üç yüz metreküp..

Doç. Dr. Yavuz, “Dünya üzerinde suyun dağılımına baktığımızda nüfusun yoğun olarak yaşadığı Asya toprakları maalesef su yönünden fakirken, güney Amerika ülkeleri ise bu yönde daha şanslı, kişi başına düşen su miktarı yılda on bin metreküp, Türkiye de ise yılda kişi başına düşen miktar bin üç yüz metreküp.

Maalesef ülkemiz de su fakiri ülkeler arasında yer almakta. Konya özeline baktığımızda ise iki milyon hektarlık verimli araziye sahip olmasına rağmen altı yüz bin hektarı sulanabilmekte bunun nedeni ise yetersiz su kaynaklarına sahip olmasıdır. Sirküler doğru sulamanın nasıl yapılacağı ve su kaynaklarından tasarruf yapma konularında bilinçlenme büyük ehemmiyete sahiptir” dedi.

musiad-4.jpg

Kişi başı et tüketim oranlarında epey artış oldu.

Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, “Tarım oldukça zor bir alan. Tatili, bayramı olmayan ve 7/24 çalışılması gereken bir alandır. Birçok şehir efsanesi var. Türkiye bir zamanlar kendi kendine yeten bir ülkeydi, şuan her şeyi ithal ediyoruz. Bu söylemleri hepiniz duymuşunuzdur.

80’li yıllardaki rakamlara baktığımızda, Ülkemizin nüfusu 30 milyon civarında, bir insanın ömrü ise 60 yıldı. Şimdi ise ülkemizin nüfus 84 milyon, bir insanın ortalama ömrü ise 80’lı yaşlara kadar geldi.

Nüfusumuzda ciddi bir artış yaşandı. İnsanlar bakliyat ürünleriyle yetinmiyorlar. Kişi başı et tüketim oranlarında epey artış oldu. Yani, alışkanlıklarımız gün geçtikçe değişiyor.

Nüfus ve tüketim artışını kendi imkânlarımızla karşılama oranımız ise azımsanmayacak orandadır, ama birkaç üründe ithalatçıyız. Bunu da çözmek de zor değil. Sulanabilir alanlarımızı artırmamız gerekiyor, bunun yanında verimli sulamaya geçmek sureti ile sudan tasarruf edecek adımlar atmalıyız.

Topraklarımızı verimli sulayabilirsek, ithal ettiğimiz ürünleri, kendimiz üretmeye başlarız. Önümüzdeki süreçte sulama alanlarını verimli kullanmaya yönelik atılacak adımlar ile sadece Konya’da senede bir milyar metre küplük bir suyu korumuş olacağız” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Baştaş, “Bu konu üzerinde de çalışmalarımızı devam ediyoruz. İnsanoğlunun toprak ve suya her zaman ihtiyacı var. Bu anlamda da topraklarımıza çok iyi bakmalı ve verimli sulama ile doğru kullanmalıyız. Tarım alanları bizler açısından son derece kıymetli ve göz bebeğimiz gibi bakmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

ALINANKAYNAK:pusulahaber.com.tr

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz