Lisanslı depo destekleri yeniden düzenlendi

0
96
El değiştiren Ürünlere Yapılmayacak..

Lisanslı Depo Destekleri Yeniden Düzenlendi


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için destekleme ödemesi yapılacak üretici birlikleri arasına tarım satış kooperatifleri de eklendi.

Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2021/30)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2023/21), geçtiğimiz günlerde 24 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Lisanslı depo destekleri yeniden düzenlendi

Tarım Satış Kooperatifleri de destek alabilecek..

Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ’in Tanımlar’a ilişkin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde sayılan destek verilecek üretici örgütleri arasına, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri de eklendi.

Tebliğin Destekleme Esasları bölümü altında 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrası değişikliğine göre, Kira desteklemesi 2022 yılı hasat dönemi için en fazla altı ay süre ile Tebliğdeki tabloda belirtilen ürünler ve miktarlarda üretici/üretici örgütlerine ödenecek. İlgili üretim yılına ait depolama dönemi başlangıç tarihleri olarak, Ek-1’de yer alan tabloda belirtilen ürün depolama dönemleri esas alınacak.
En az bir gün depolanması şartı aranacak.
Kira, nakliye ve analiz ücreti desteğinden faydalanabilmek için; mevcut üretim yılına ait ürünlerin Ek-1’de yer alan depolama döneminin başlangıç tarihi ile ilgili yılın son günü arasında lisanslı depoya girmiş olması, en az bir gün depolanması ve TBS üzerinden ELÜS İhraç Formu doğruluğunun sağlanması şartı aranacak.
Lisanslı depo destekleri yeniden düzenlendi

Lisanslı depolarda el değiştiren ürünlere destekleme yapılmayacak..

Aynı maddenin c fıkrası değişikliğiyle de, Üretici/üretici örgütlerinin kira, nakliye ve analiz desteklerini alabilmesi için ilgili ürünü lisanslı depoya ilk teslim eden olması, lisanslı depo işletmesinde el değiştirerek ticarete konu olmuş ürünlere kira, nakliye ve analiz desteği ödemesi yapılmaması hükmüne, “Lisanslı depo içerisinde el değiştirdiği saptanan ürünlerle destekleme başvurusu yapıldığının tespiti halinde başvuruyu yapanlarla ilgili 5488 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre gerekli işlemleri lisanslı depo şubesinin bağlı bulunduğu il/ilçe tahkim komisyonları yürütür” cümlesi eklendi.
Nakliye desteği için gerekli belgelere de düzenleme..

Aynı Tebliğin 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin dördüncü cümlesinde yer alan “üreticiler ile idari hata sonucu sehven yapılan fazla ödemeyi iade etmeyen” ibaresi yürürlükten kaldırılırken,

10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde nakliye desteği için gerekli belgeler yeniden düzenlendi.

Tebliğin Ödeme Dönemleri ve Müracaat başlıklı 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “2021 yılı” ibaresi “2022 yılı” şeklinde, “1/10/2021-30/6/2022” ibaresi “1/10/2022-30/6/2023” şeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “30/6/2022” ibaresi “30/6/2023” şeklinde,

13’üncü maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “31/12/2021” ibaresi “31/12/2022” şeklinde değiştirilirken,

15’inci maddenin ikinci fıkrası değişikliğiyle de, Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak yapılan nakdi ödeme tutarının %0,2’si, Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.
Geçen sene 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girmişti..

Tebliğin 16’ncı maddesinin fıkralarından da bazı ibareler çıkartılırken, Tebliğin ekinde yer alan EK-1, EK-2 ve EK-3 de, yeni tebliğde yer alan şekliyle değiştirildi.

Geçen sene 1 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanının yürüteceği açıklamalarını ilgili tebliğ kararından okuyabilirsiniz..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz