Macaristan’dan 5 bin adet kasaplık hayvan ithali..

0
4651

Et ve Süt Kurumu Macaristan’dan 5 bin adet kasaplık hayvan ithal etme kararı aldı..!

Uzun yıllardır ithalat yoluyla sürdürülmeye çalışılan hayvancılığın geldiği noktada Türkiye’nin önemli kurumlarından Et ve Süt Kurumu çareyi bir kez daha ithalatta buldu. Macaristan’dan ithal edilen 5 bin kasaplık hayvanın ilk partisinin önceki gün Edirne’ye geldiği belirtiliyor. Habere göre Et ve Süt Kurumu Macaristan’dan ithal edilen hayvanlara ortalama 3,3 Euro ödeme yapıyor. Elde edilen bilgiler çerçevesinde İthal edilecek kasaplık hayvanın asgari 600 kg canlı ağırlık üzerinden hesap edilerek yüzde 57 randıman hesabıyla Türkiye’ye karkas kesim fiyatı 118 ₺’ye mal olacak.

Macaristan’dan 5 bin adet kasaplık hayvan ithali..

Diğer yandan ithal edilen 5 bin adet kasaplık hayvanın tamamında yüzde 57 randımanı yakalamak mümkün olmayacağı için ortalama yüzde 55 randıman üzerinden hesap edildiğinde, ithal hayvanların karkas kesim fiyatı bu sefer 122 liraya çıkıyor. Ortalama randıman hesabına göre ESK, ithal kasaplık hayvanlara bugünkü kur üzerinden karkas kesim fiyatı olarak en düşük 120 lira ödeyecek. Ödenen bu tutarın da yerli besiciye yapılan ödemeden fazla olması dikkat çekiyor.

Macaristan’dan 5 bin adet kasaplık hayvan ithali..

Diğer yandan Et ve Süt Kurumu, ithalat fiyatının ortaya çıkmaması için ithalatı yapacak firmaları ve yapılan sözleşmeleri kamuoyuna açıklamıyor. Saadettin İnan’ın ulaştığı bilgilere göre Et ve Süt Kurumu, Macaristan’dan 3 ayrı firma ile sözleşme yaparken, bu firmalarla yapılan sözleşmeler de ihalesiz bir şekilde Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesi kapsamında pazarlık usulüyle yapılıyor. Son olarak söz konusu hayvanların Türkiye’ye getirilerek bir süre sonra burada beslenip kesiminin yapacağı için “%100 Yerli Besi” ve “Menşei: Türkiye” ifadeleriyle Et ve Süt Kurumu raflarında yer alacağını da belirtelim.kaynak haber:gidadedektifi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz