Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEK

0
9194

SETBİR Başkanı Dr. İsa Coşkun:

Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEK

Türkiye’de özellikle peynirde taklit ve tağşiş yapan firmaların SETBİR üyeleri gibi mevzuata uyumlu üretim yapan markalar için haksız rekabet oluşturduğu ifade edildi.

Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEK

Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEKMevcuttaki Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin (Tebliğ No: 2015/6) 8 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak sözlerine başlayan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla SETBİR üyelerinin de dahil olduğu ihtisas alt komisyonu çalışmalarıyla söz konusu tebliği güncellemeyi amaçladığını belirtti.

Türkiye’de özellikle peynirde taklit ve tağşişin çok fazla yapıldığının görüldüğünü, taklit ve tağşiş yapan firmaların SETBİR üyeleri gibi mevzuata uyumlu üretim yapan markalar için haksız rekabet oluştururarak, halk sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Coşkun, “Taklit ve tağşişi engellemenin yolu, etkin denetimden geçmektedir. Yapılan analizlerde en son teknolojik cihazların ve en yeni analiz yöntemlerinin kullanılmasını gerekmektedir. Yeni tebliğ ile eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak ve ürün etiketinde eritme peyniri ifadesi daha büyük yazılacaktır” dedi.Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEK

“Çeşni oranına sınırlama getiriliyor”
Görüşe açılan tebliğ taslağıyla ilgili olarak İsa Coşkun, “Yine eritme peynirlerinde, peynirin kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecektir. Bu amaçlar doğrultusunda, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği taslağı hazırlanmıştır. Mevzuata uygun üretim yapan SETBİR üyeleri olarak, bu yeni tebliğ ile gıda güvenliğinin sağlanmış olacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Didem Altuntaş: “Eritme peynirleri; kaşar, çeçil veya tel adıyla piyasaya sürülemeyecek”
Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEKGıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından peynir tebliği taslağı hazırlanarak ilgili tarafların görüşüne açıldığını belirten Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Gıda Mühendisi Didem Altuntaş ise, bakanlığın taklit ve tağşişi önlemedeki kararlılığı ve tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilmesinin bir sonucu olarak ilgili taslak tebliğde önemli değişiklikler yapıldığına dikkat çekti.

Altuntaş,  “Peynir tebliği taslağında özellikle eritme peyniri için temel görüş alanında yer alacak gıdanın adı bilgisiyle ilgili yazım büyüklüğü içinde kural getirildiğini ve normalde en az 1,2 mm ile olan yazı boyutunun en az 3 mm olması gerektiğini görmekteyiz” dedi.

Eritme peynirlerinin; tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri vb. gibi yöresel/geleneksel ya da coğrafi işaretli ürünleri çağrıştıracak şekilde piyasaya arzının da engellendiğine vurgu yapan Didem Altuntaş,  “Yine ürünle özleşen ve gıdanın adı gibi kullanılan tost peyniri, üçgen peynir ya da sürülebilir peynir gibi ifadelerin kullanımı yasaklanmış olup, etiketin üzerinde gıdanın adı gibi algılanmasının önüne geçecek şekilde “Tost İçin”, “Üçgen Şeklinde” gibi beyanlara yer verilebileceğini anlıyoruz. Ancak bu beyanlar ürün adından büyük yazılamayacak. ” diye konuştu.

Prof. Dr. Meral Kılıç Akyılmaz: “Peynir değerine göre fiyatlandırılacak”
Peynirde TAĞŞİŞ ve haksız rekabet ÖNLENECEKİstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Kılıç Akyılmaz da, Türkiye’de kaşar peynirinde taklit ve tağşiş olarak adlandırılan hilelere sık olarak rastlandığına vurgu yaparak, “Yaygın olarak yapılan hilelerden biri, süt yağı yerine bitkisel yağ eklenmesidir. Bir başka hile, peynir kuru maddesi yerine daha ucuz olan ve az miktarda kullanılan nişasta veya diğer stabilizörler kullanılmasıdır. Bunların dışında eritme peyniri taze Kaşar peyniri adı altında satışa sunulmaktadır. Bütün bu hileler ile ürünün besin değeri azaltılarak toplum sağlığına zarar verilmekte, tüketici aldatılmakta ve haksız kazanç sağlanmaktadır. ” dedi.

Taslakta, peynir üretiminde nişasta ve nişasta bazlı ürünler, soya ve soya ürünleri, süt yağı dışındaki hayvansal yağlar, jelatin, bitkisel yağlar ile süt proteini dışındaki proteinlerin kullanılmasının yasaklandığını açıklayan Akyılmaz, “Ancak ‘sadece aromalı ve/veya çeşnili taze peynirlerde stabilizör amaçlı olarak nişastanın teknolojinin izin verdiği miktarda’ kullanılmasına izin verilmiştir.değerlendirmesinde bulundu..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz