ARICILIK
Gezgin arıcılar yılda 20 km yol kat ediyor,
Türkiye Arıcılığı Bitmek Üzere
Türkiye’de arıcılık faaliyetlerinin yüzde 80’i gezgincilik faaliyetiyle gerçekleştiriliyor. Her bir gezginci arıcı yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, yılda ortalama 20 bin km yol kat ediyor.
2023 yılında yapılacak 2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Resmî Gazete’de yayımlandı.
Karara göre; bakanlık arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 60 TL, üye olmayanlara 40 TL, bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 200 TL destek ödenecek.
Söz konusu kararnamenin yayınlanmasıyla beraber açıklama yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), gezgin arıcılığın yapıldığı Türkiye’de uygulanacak olan desteklerin yetersiz kalacağını dolayısıyla yeterli desteğin verilmemesi durumunda Türkiye’de arıcılığın bitme noktasına geleceğini duyurdu.
Gezgin arıcılar yılda 20 km yol kat ediyor Sahip olduğu yerli arı ırkı ve ekotipleriyle bal üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye, yüzde 92’lik üretimle dünya markası haline gelen çam balında halihazırda tescilli konumda yer alıyor. Aynı zamanda yedi arı türü ile arı ırkı çeşitliliği konusunda da Türkiye dünyada sayılı ülkelerden biri.
Öte yandan Türkiye’de arıcılık faaliyetlerinin yüzde 80’i gezgincilik faaliyetiyle gerçekleştiriliyor. Her bir gezginci arıcı yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, yılda ortalama 20 bin km yol kat ediyor.
Gezgincilik yapan arıcı ayrıca gittiği her bölgede üretimin yanı sıra aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti veriyor. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yapan üretici, bu nedenle daha fazla kilometre kat ediyor. Dolayısıyla girdi maliyetlerinde en büyük kalem akaryakıt oluyor. Son dönemlerde akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve işçilik benzeri giderlerde önemli oranda artışlar yaşandı.
Yayımlanan kararname ile arıcılık faaliyetlerinin yürütülmesi için önemli bir can suyu desteği sağlanmış olacak. Ancak Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, söz konusu desteğin gezgin arıcılık modelinin hakim olduğu ülkemiz arıcılığı için yeterli olmadığını soyledi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Şahin gezgin arıcıların en büyük girdisi olan mazot konusunda desteğin verilmesi gerektiğini belirterek, “Biz desteklemenin 50 ya da 60 TL olmasından ziyade arıcımızın çok rahat bir şekilde Anadolu’ya gidip üretim yapmasını ve tarıma katma değer yaratmasının peşindeyiz. Mazot desteği arıcılarımızdan esirgendi. Bunun için üzüntülü olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.
Şahin tarımsal destekleme kararnamesine yönelik ise “Arıcılık destekleme kararnamesi çıktı, ancak arıcı üyelerimizin beklentileri karşılanmamıştır. Desteklemeler tespit edilirken sektörün yarattığı katma değer, tarım hayvancılık sektörüne katkıları, sektörün dayanma gücü gibi konularda belirlenerek desteklemeler yapılıyor. Ancak arıcılık sektöründe bunun yeterince karşılık bulmadığını söylemek istiyorum. Son yıllarda arıcılık sektörünün Türk tarımına, hayvancılığına, doğasına, yarattığı katma değeri defalarca anlattık ama yeterince anlatamamışız” değerlendirmesinde bulundu.