Fish Quality programı ile Türk Somonu (büyük boy alabalık) çiftliklerinin kaliteli ürünler yetiştirip, üst düzey talepleri olan pazarlara ulaşması kolaylaşacak
Skretting’den Türkiye’de su ürünleri sektörünün büyümesi için bir ilk
“Geleceği Besleme” misyonuyla tüm kıtalarda balık ve karides yemi üreten Skretting, hayata geçirdiği Fish Quality (balık kalitesi) programı ile Türkiye’deki büyük boy alabalık üreten çiftliklerin kaliteli ürünler yetiştirebilmelerine destek oluyor. Türkiye’de bir ilke imza atan Skretting, bu program sayesinde çiftliklerin üst düzey talepleri olan pazarlara ulaşabilmelerine imkân tanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Skretting Türkiye Teknik ve Bilimsel Danışmanı Umut Uyan, Fish Quality programı ile ülkemizdeki yetiştiricilere değer katarak, aynı zamanda büyümelerine de katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Sektördeki 30 yılı aşkın deneyimiyle başta somon ve alabalık olmak üzere 60 balık türünün hızlı ve kaliteli yetiştirilebilmesi için yeni nesil çözümler sunan Skretting, Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği “Fish Quality” programı ile çiftliklerin kaliteli büyük boy alabalık yetiştirerek hedef pazarlara ulaşabilmelerine katkı sağlamaya odaklanıyor.
Fish Quality programı ile balık etinde birçok parametre izleniyor
Fish Quality programının doğuş hikayesi ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Skretting Türkiye Teknik ve Bilimsel Danışmanı Umut Uyan, “Balığın tazeliğinden sonra, balık eti kalitesi en önemli parametre olarak kabul ediliyor. Balık eti kalitesinde; yağ asidi profili, yağ oranı ve balık etinin rengi önemli parametreler arasındadır. Üreticiler üretim süreci boyunca balığın rengini SalmoFan adı verilen bir skalayla ölçüyor. Skretting olarak teknolojiden yararlanarak hayata geçirdiğimiz Fish Quality programımızla balık etinde pigmentasyon da dahil olmak üzere birçok parametrenin izlenebilmesini sağlıyoruz. Programımızla balık etindeki yağ miktarı, Omega-3 ve Omega-6 gibi önemli parametrelerin yanında, balık etinde antioksidan miktarını NIR (Near-Infrared Spectroscopy) adı verilen son teknolojik bir cihazla daha güvenilir ve hızlı bir şekilde belirliyor, bu sayede SalmoFan skorunu da teknolojik bir yöntemle desteklemiş oluyoruz. Ayrıca programımız sayesinde analiz anında kimyasal kullanımını da azaltarak çevreye duyarlı küçük bir adım atmış oluyoruz.” dedi.
Türk somonu, Norveç somonu ile rekabet edebilir hale gelecek
Skretting Türkiye olarak bu program ile çiftliklere sağladıkları desteklerden bahseden Umut Uyan, “Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz düzenli müşteri ziyaretleriyle elde ettiğimiz balık örneklerini NIR cihazında analiz ediyor ve elde ettiğimiz sonuçlardan beslenme ve büyüme modelleri oluşturuyoruz. Bu modeller sayesinde de müşterilerimizin talep ettiği renk skalası için uygun yem ve yemleme stratejisi ile yeme eklenecek antioksidan miktarını optimize etmeye çalışıyoruz. Böylece müşteriler, balıkları için en uygun pazarı rahatlıkla seçerek, karını maksimum seviyeye çıkarabilir hale geliyor. Bilindiği gibi Türk somonunun en büyük rakibi büyük boyutlarıyla bilinen Norveç somonu olarak gösteriliyor. Türk somonunun Norveç somonuyla rekabet edebilmesi için Türkiye’de de bu boyutlarda balıklar üretilmesi gerekiyor. Bunu başarabilmek için de genetik ıslah çalışmaları ve kapalı devre sistemleri projelerinin yanında daha büyük alabalıklar için yetiştiricilik teknolojilerinin geliştirilmesine ağırlık verilmesi gerekiyor. Ayrıca üretim tonajlarını artırırken kaliteden de ödün vermemek önem taşıyor. Biz de bu noktada şirket olarak balık eti kalitesi ve sağlığı konularında çalışmaları artırmanın bilinciyle “Fish Quality” programını başlattık.” şeklinde konuştu.
“En büyük amacımız iş ortaklarımıza değer katarak büyümelerini sağlamak”
Programın 2022 yılındaki faaliyetlerini ve 2023 hedeflerini değerlendiren Uyan, son olarak; “Türkiye’de bir ilk olan “Fish Quality” projemizi 2020-2021 “büyük boy alabalık” sezonunda barajda ve Karadeniz’de üretim yapan birer müşterimizle başlatmıştık. 2021-2022 sezonunda Karadeniz’de üretim yapan iki müşterimizi ve barajda üretim yapan bir müşterimizi sezon boyunca takip ettik. Laboratuvar Uzmanımız olan Fatih Erdoğan liderliğinde bu sezonda yüzlerce analiz yaptık ve raporlar hazırlayarak müşterilerimizi bilgilendirdik. Bu programımızla 2022-2023 sezonunda ise Karadeniz’de müşteri sayımızı en az üçe, barajdaki müşteri sayımızı ise en az ikiye çıkartmayı amaçlıyoruz. En büyük hedefimiz çiftliklerin büyük emeklerle yetiştirdikleri balıkları uluslararası pazarlara rahatlıkla satabilmelerini sağlamak. Teknolojimiz aracılığıyla iş ortaklarımıza değer katarak gelişmelerine katkı sunmak istiyoruz. Bir yem tedarikçisinden öte uzun dönem yol arkadaşlığı ve çözüm ortaklığı yapmak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda da 30 yılı aşkın tecrübemizi ve yetiştiricilik alanındaki tüm bilgi birikimimizi kullanmaya hazırız.” dedi.
Nutreco Hakkında
100 yılı aşkın deneyimiyle Nutreco, hayvan besleme konusunda Trouw Nutrition ve akuakültür balıkçılığı yemleri konusunda Skretting markalarıyla global bir lider olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Nutreco’nun dünya çapında 37’den fazla ülkedeki 12 bin 100 yetkin çalışanı
yaptıkları her işte sürdürülebilirliğin en öncelikli odak noktası olmasını sağlayacak şekilde “Geleceği Besleme” misyonu çerçevesinde çalışıyor. Çözümlerini beslemenin ötesine ulaştıran Nutreco, müşterilerinin artan nüfus için daha fazla besini sürdürülebilir şekilde üretmelerine yardımcı olmak üzere sınıfının en iyi tavsiye ve teknolojilerini sunuyor. NuFrontiers ekibi değer zinciri üzerinden gelecek nesil çığır açan yeniliklerin tanımlanması, geliştirilmesi ve bu alanda yatırım yapılması için çalışıyor. 2019 yılında 6.4 Milyar Euro net gelir elde eden ve 19.2 milyar net satışa sahip olan Nutreco, çok uluslu bir aile kuruluşu olan SHV Holdings N.V’nin bir iştirakidir.
Skretting Hakkında
Skretting tüm kıtalarda balık ve karides yemi üreten ve ürettiği yemleri 40’tan fazla ülkeye ihraç eden küresel bir akuayem şirketidir. 1899 yılında Norveç’te kurulan şirket, bugün 5 kıtada, 18 ülkede, 30 üretim tesisinde faaliyetlerini sürdürüyor; yılda 2,5 milyon ton balık ve karides yemi üretiyor. ‘Geleceği Besleme’ misyonuyla çalışan ve yemden gıdaya uzanan sürdürülebilir besin zincirinin çok önemli bir halkasını oluşturan Skretting, kendisini optimum besin değeri yaratmaya, sürdürülebilir üretim ve ekonomik performans sağlayan yenilikler geliştirmeye adıyor. Bugün sektöründe lider konumda bulunan şirket Türkiye’deki operasyonunu Milas-Muğla’dan yönetiyor.