Süt inekleri için tehlike çanları çalıyor
Ömer Fethi Gürer, ”Yem fiyatları koşuyor. Süt fiyatı baskılanıyor. Süt inekleri için tehlike çanları çalıyor” dedi.
Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birliğe ait işletmede hayvancılıkta yaşanan sorunları konuştu. Gürer, birliğe ait ahırda yaptığı açıklamada, artan maliyetler ve düşük ürün fiyatlarının hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney bölgede hayvancılık yapanların karşılaştığı zorlukları dile getirirken Gürer de, yem fiyatlarının sübvanse edilmemesi durumunda hayvancılık sektörünün ciddi bir krize sürükleneceğini ifade etti.
Güney: “Maliyetlerin yüksek olması yüzünden hayvanlarımız elde kalıyor”
İç Anadolu Bölgesi’nin hayvancılık açısından kritik bir bölge olduğunu belirten GÜNEY şunları söyledi::”Bu bölgedeki vatandaşların çoğu geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Ancak şu anda süt fiyatları çiftçiyi kurtarmıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin 14 lira 65 kuruş olarak açıkladığı fiyat uygulanmıyor. Belli firmalar, üreticinin sütünü 12 liraya alıyor. Yem fiyatları ise 50 kg süt yemi 560 ila 600 TL arasında değişiyor. Bu şartlar altında hayvancılıkla uğraşan çiftçiler zarar ediyor. Biz Damızlık Birliği olarak çiftçilerimizi desteklemek için gebe düve getiriyoruz ve bu hayvanları cüzi fiyatlarla satmaya çalışıyoruz. Amacımız hayvancılığa yönlendirmek ve teşvik etmek. Ancak şu an bir durgunluk var, çünkü talep yok. Sütün para etmemesi ve maliyetlerin yüksek olması yüzünden hayvanlarımız elde kalıyor.”
Güney, “2-3 tır 6 aylık, 7 aylık düve getiriyoruz. Vatandaşla biz bunları 30 gün içinde tüketiyorduk, şu anda bakın 60 tane getirdik, 2 aydır inanın tıkandık. Çünkü talep yok. Talep olmamasının sebebi de sütün para etmemesi, maliyetlerin yüksek olması. Çiftçiler bu şartlarda hayvan alamıyor” diye konuştu.
Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatlarını 14 lira 65 kuruş olarak açıklamasına rağmen, bölgedeki üreticilerin sütlerini 12 liradan satmasının sorun yarattığı belirtiliyor.
Gürer ayrıca tarımın siyaset üstü olduğuna ve hayvancılıkta yaşanan daralmanın daha geniş çapta sorunlara yol açacağına da dikkat çekerek, “Hayvancılığın gerilemesi, tüketicinin proteine erişiminde de sorunlar yaratacak. Süt fiyatları ve maliyetlerle ilgili her sorun, et ve süt ürünlerine de yansıyacak. Bu da peynir ve et gibi ürünlerin fiyatlarında da artışa neden olacak” diye konuştu.
CHP’li Gürer, hayvancılığın sürdürülebilirliği için yapılması gerekenlere de değindi. Gürer şöyle devam etti:
“Bu konuda yapılması gereken; destekler artırılmalı ve yem sübvanse edilerek yem fiyatlarında gerekli düşüş sağlanmalı. İthal yem yerine yerli yemle soruna çözüm üretilmeli. Yurt dışına bağımlı olursak döviz oynadıkça yem fiyatı da artacak. Şimdi döviz sabit ama yem fiyatı yine artıyor. Böyle olunca hayvancılık yapanlar ellerindeki hayvanları kesime gönderiyor. Bir süre fazla hayvan kesime gidince etin fiyatı düşecek ama süreç içinde et fiyatı da yükselecek. Şu anda kesimhanelerde kesim yapılmıyor. Bu nedenle yapılması gereken, hayvancılıkta doğru bir politika uygulanıp yem fiyatlarının sübvanse edilmesidir.