SEKTÖR
TÜKETİCİLER İÇİN,
Sütteki antibiyotik kalıntıları, riskli mi?
Besicilikte antibiyotik kullanıldığında, kalıntıları süte geçebilir ve bu durum tüketicileri antimikrobiyal direnç bağlamında tüketicileri riske sokabilir.
Antibiyotikler, büyük ölçüde hastalıkları tedavi etmek ve önlemek için çiftlik hayvanlarına verilir. İngiltere ve AB’de antibiyotik kullanımı ABD’ye kıyasla daha sıkı bir şekilde düzenlenmiş olsa da bu, Avrupa’daki çiftlik hayvanlarına asla antibiyotik verilmediği anlamına gelmiyor.
Süt sektöründe, sütün antimikrobiyal kalıntılardan etkilenmesini önlemek için antibiyotik kullanımın düzenlenmesine ihtiyaç var. Eğer kalıntılar süte geçerse, bu durum tüketicileri risk altına sokabilir ve bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması anlamına gelen antimikrobiyal dirence (AMR) neden olabilir.
Avrupa’daki süt ürünlerinde antibiyotikler..
Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFSA) Biyolojik Tehlikeler ekibinin lideri Ernesto Liebana’nın FoodNavigator’a yayınındaki açıklamalarına göre, “Süt hayvanları antibiyotiklerle tedavi edilir ve geri çekme sürelerine uyulmazsa antibiyotikler süte karışabilir. Antibiyotikli süt tüketmek, insanların antimikrobiyal kalıntılara maruz kalmasına ve dolayısıyla antimikrobiyal dirence katkıda bulunabilir. Bu nedenle çiftçilerin antibiyotikleri pazarlama izinlerine uygun olarak kullanmaları önemli” denilmektedir
Liebana, çiftlik hayvanları için antibiyotik kullanımının tamamen ortadan kaldırılamayacağını söylerken;” Ancak kullanımları azaltılabilir ve çiftlik hayvanlarının enfeksiyonlara karşı güvende olmasını sağlamanın başka yolları da var” diye konuşurken “Hayvanları sağlıklı tutmak için daha iyi beslenme, aşılama ve biyogüvenlik protokolleri gibi önleyici tedbirlere daha fazla odaklanılması, çiftçilikte antimikrobiyal kullanım ihtiyacının azalmasını sağlayabilir” demektedir..
Hangi amaçlar için antibiyotik kullanılması yasak?
Hayvanları antibiyotiklerle tedavi ederken çiftliklerin, antibiyotikler sistemlerinden temizlenene kadar tedavi edilen hayvanlardan elde edilen sütün gıda tedarikine girmemesini sağlamak için uygun protokolleri takip etmeleri önemli. Ayrıca, düzenleyici kurumlar ve gıda güvenliği yetkilileri, süt ve diğer gıda ürünlerinde antibiyotik kalıntılarını önlemeye yönelik standartların izlenmesi ve uygulanmasında çok önemli bir rol oynuyor
AB, çiftlik hayvanlarında antimikrobiyallerin kullanımını düzenlemekte, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kontrol tedavisi olarak kullanımlarını kısıtlamakta, ayrıca hayvan gruplarında, ilaçlı yem yoluyla ve büyümeyi ve daha yüksek verimi teşvik etmek için kullanımlarını yasaklamaktadır.