Tarım ve gıda sektöründe sürekli bilgi kirliliği yaratan ve sektör hakkında bilgiye dayalı olmayan fikir sahiplerinin ulusal medyada boy göstermeye devam ettiği kaydedilen Tarım Gazeteciliği Çalıştayı’nda, “Bundan böyle tarım ekonomisini daha çok konuşur olmalıyız. Bu çerçevede tarım ekonomistleri daha çok ulusal medyada yer almalı” değerlendirmesi yapıldı.
Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD), bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Tarım Gazeteciliği” kavram ve içeriğinin, çok sık rastlanan popülizm ve ajitasyon kaynaklı format yerine, tarım, gıda ve orman ürünleri sektörlerinde bilimsel bilgi ve güncel verilere dayalı analiz ile desteklenen yorum ve habercilik anlayışıyla bütünleşmesini hedefliyor.
TAGYAD bu anlayışla, Türkiye’de tarım öğreniminin başlamasının 176’ncı yıldönümü kutlamaları dolayısıyla 10 Ocak’ta Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde “Tarım Gazeteciliği Çalıştayı” düzenledi.
“Tarım ekonomisini, tarım ekonomistleri konuşmalı”
Çalıştayda, “Bundan böyle tarım ekonomisini daha çok konuşur olmalıyız. Bu çerçevede tarım ekonomistleri daha çok ulusal medyada yer almalı. Ne var ki, tarım ve gıda sektöründe sürekli bilgi kirliliği yaratan ve sektör hakkında bilgiye dayalı olmayan fikir sahiplerinin ulusal medyada boy göstermelerini hayretle izlemeye devam ediyoruz” değerlendirmeleri yapıldı.
Bu kapsamda düzenlenen paneller ve yapılan sunumlar, tarım gazeteciliği kavram ve içeriğine yeni boyutlar getirdi.
“Ulusal Medyanın Tarım ve Gıda Sektörüne Bakışı”, “Tarım ve Gıda Sektöründe Doğru Bilgiye Ulaşmak” ve “Tarım ve Gıda Haberciliğinin Sektöre Yansımaları” başlıklı panellerin konuşmacıları, “Tarım Gazeteciliği yeni ve önemli bir uzmanlık dalıdır, bu alanda yapılan yorum ve habercilik bilgi, veri ve analiz temelli olmalıdır” görüşünde birleştiler.
Etik değerler üzerinden tarım gazeteciliğini değerlendirdi
Son bölümde ise tarımsal yayın alanında duayen olarak kabul edilen Prof. Dr. Cemal Taluğ, etik değerler üzerinden tarım gazeteciliği kavramını değerlendirdi; tarım ve gıda alanında “İletişimci” (Communicator) ve “Bilgi Yayımcı” (Extensionist) olarak faaliyet göstermenin önemini anlattı.