”Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Yol Haritası” 

0
5238
Tarım Ve Orman Bakanlığı açıkladığı yeni hayvancılık destekleme modelinde genç/kadın üretici desteği, aile işletmesi desteği gibi desteklerle bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışması ülkemiz hayvansal üretimimiz bakımından oldukça kıymetlidir.
ERCAN ÖDÜL:Tarım Ve Orman Bakanlığı açıkladığı yeni hayvancılık destekleme modelinde genç/kadın üretici desteği, aile işletmesi desteği gibi desteklerle bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışması ülkemiz hayvansal üretimimiz bakımından oldukça kıymetlidir.
“Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından

”Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Yol Haritası” 

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül “Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Yol Haritası” hakkında açıklamalarda bulundu.
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül “Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Yol Haritası” hakkında açıklamasında “26 Temmuz 2024 Cuma 32613 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “2024-2026 yıllarında yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar” ile sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretim ile güvenli gıda arzı hedeflendiği görülmektedir.''Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Yol Haritası" 
Hayvancılık desteklemelerinde bu yeni model ile meraya dayalı aile işletmeleri sayısında azalma ve tarımsal nüfusun hızla yaşlanması gibi ülke hayvancılığımız önünde yeralan önemli engeller tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri yeni destekleme modelinde yeraldığını memnuniyetle gözlemledik.
Ülkemiz tarımsal nüfusunun yaş ortalamasının 58 olduğu, hayvancılık işletmelerinin sadece %21’nin 40 yaş altı vatandaşlarımız tarafından, hayvancılık desteği alan işletme sahiplerinin sadece %12’sinin kadınlar tarafından yönetildiği tespit edilmiştir.
Bu durum uzun vadede ülkemiz tarımsal nüfusunun hızla yaşlandığı, aile işletmesi sayımızın azaldığı ve kırsalda kadın üretiminin istenilen seviyede olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Tarım Ve Orman Bakanlığı açıkladığı yeni hayvancılık destekleme modelinde genç/kadın üretici desteği, aile işletmesi desteği gibi desteklerle bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışması ülkemiz hayvansal üretimimiz bakımından oldukça kıymetlidir.
2024 yılında tüm kriterler sağlandığında bir buzağıdan 2068₺ destek alınabilirken yeni destekleme metodu ile bu rakam 2025 yılı için 5700₺’ye kadar çıkabilmektedir.
29 Ağustos 2024 Perşembe günü 32647 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “2025-2027 yıllarında yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemelere İlişkin Karar” ile bitkisel üretim destekleri daha sade ve daha etkin hale getirilmiş ve ilk defa üretim döneminden önce 2025-2026-2027 yıllarını kapsayacak şekilde açıklanmış olması “sessiz devrim” niteliğindedir.
Ülkemiz genelinde 20,2 milyon hektar ekilebilir tarım alanının 15,6 milyon hektarı Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından Bitkisel Üretim Planlaması içinde değerlendirilerek 13 stratejik tarım ürünü olan arpa, buğday, dane mısır, yağlık ayçiçeği, soya, aspir, kanola, pamuk, mercimek, nohut, kuru fasulye, patates, kuru soğan ve yem bitkileri planlama kapsamına alınmıştır. Bazı basın yayın organlarında yeraldığı gibi mazot gübre desteği kaldırılmamış aksine destek katsayı değeri olarak her yıl belirlenmesi kararlaştırılmış ve 2025 üretim sezonu çin ciddi oranlarda arttırılmıştır. Örneğin bir dekar buğday 2024 yılında 185₺ destek alırken yeni destekleme modeli ile 2025 yılında 317₺ temel destek+317₺ planlı üretim desteği olmak üzere toplam 634₺ destek alacaktır.
Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından ortaya konulan Yeni Hayvansal Ve Bitkisel Üretim Destekleme planlamasının Ülkemiz ve Bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor, üreticilerimize bereketli bir üretim sezonu geçirmelerini temenni ediyorum.” diye sözlerini noktaladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz