Tavuk eti üretimi yüzde 12,7 arttı..

0
3653

Tavuk eti üretimi yüzde 12,7 arttı

Türkiye’de tavuk eti üretimi, 2022 yılı Mart ayında aylık yüzde 12,7, yıllık bazda ise yüzde 3 oranında artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Mart ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi verilerini açıkladı.Tavuk eti üretimi yüzde 12,7 arttı..

Buna göre, martta 202 bin 938 ton tavuk eti üretimi gerçekleşti. Üretim geçen yıla kıyasla yüzde 3, aylık bazda yüzde 12,7 artış gösterdi.

Türkiye’de martta 1 milyar 653 milyon 693 bin adet tavuk yumurtası üretimi yapıldı. Tavuk yumurtası üretimi yıllık bazda yüzde 0,04 azalırken aylık bazda yüzde 6,3 arttı.

Martta 116 milyon 663 bin tavuk kesildi. Kesilen tavuk sayısı Mart 2021’e göre yüzde 12,4 artış kaydetti.

Bu dönemde hindi etinin 4 bin 641 ton üretimi yapılırken yıllık bazda yüzde 25,8 üretim artışı görüldü.
Ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hindi eti üretimi yüzde 18,9, kesilen tavuk sayısı yüzde 14,4, tavuk eti üretimi yüzde 10,1 artarken tavuk yumurtası üretimi yüzde 0,5 azaldı.

 

Tavuk eti ihracatında ise önemli bir fırsat kapıda..!

Tavuk eti ihracatında ilk sırada yer alan Brezilya’nın dünyadaki son ekonomik gelişmelerle uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştirmesi bekleniyor. İthalatta ise Ukrayna, Rusya ve Suudi Arabistan sıralamada  gerilerken; Irak, Küba, İngiltere ve Meksika’nın ılımlı bir büyüme göstermesi öngörülüyor.

Tavuk eti ihracatında önemli fırsat kapıda

ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası küresel tavuk eti ihracatında Ukrayna’nın yarattığı boşluğu, Türkiye ve Brezilya’nın doldurması bekleniyor.

Kümes ve Besi Hayvancılığı Raporu’nda (Poultry and Livestock Report) paylaşılan verilerde, Türkiye’nin 2021 yılındaki 2.24 milyon tonluk Tavuk Eti üretiminin, nisan ayında yıllık bazda yaklaşık 2.4 milyon tona çıkması bekleniyor. İhracatın ise aynı dönemde yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor.

Dünya genelinde tavuk eti üretiminin 2022’de 100.1 milyon tonda kalması ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle küresel tavuk eti ihracatının ise yaklaşık 13.4 milyon ton olması bekleniyor. Raporda, üretimin yüksek yem fiyatları nedeniyle olumsuz etkilenebileceğine değinilirken; Rusya’nın iç piyasaya odaklanacağı ifade edildi. Çin’de ise üretimin nispeten düşük seviyelerde kalacağı belirtildi.

BREZİLYA’DA ARTIŞ

Rapora göre, bu dönemde Brezilya’nın, Ukrayna’nın ihracatı durdurmasıyla küresel talebi karşılamak için üretimi önemli ölçüde artıracağı tahmin ediliyor. Tavuk eti ihracatında ilk sırada yer alan Brezilya’nın böylece, uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştirmesi bekleniyor. İthalatta ise Ukrayna, Rusya ve Suudi Arabistan’ın gerilerken; Irak, Küba, İngiltere ve Meksika’nın ılımlı bir büyüme göstermesi öngörülüyor. ABD’de ise tavuk eti üretiminin 2022 yılında az da olsa artması bekleniyor.

İhracatın 3.3 milyon tonla aynı kalırken; kuş gribi salgının ihracatı önemli ölçüde etkilemeyeceği tahmin ediliyor. Ukrayna Tarım İşletmeleri Kulübü’nün (UCAB) 22 Nisan’da yayınladığı rapora göre, işgal nedeniyle kümes hayvanlarındaki kaybın yüzde 15’e ulaştığı ifade ediliyor.

Dana ve sığır etinde ise küresel üretimin Avustralya, Brezilya, Hindistan ve Meksika’daki büyümeye dayalı olarak 2022’de yüzde 1 oranında artacağı; Kanada, ABD ve Avrupa Birliği’ndeki üretimin ise düşeceği tahmin ediliyor. 2022’de küresel ihracatın ise özellikle Doğu Asya pazarlarında, yüzde 3 oranında artması bekleniyor.

Tavuk eti ihracatında önemli fırsat kapıda

 

H

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz