TVHB’DE YÖNETİM DEĞİŞTİ..
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nde yönetim değişti. Hafta sonu yapılan 50’nci büyük kongrede iki liste yarışırken, Birlik Başkanı Ali Eroğlu’nun listesinden 7 kişilik yönetim kuruluna sadece iki isim girebildi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın öncülüğündeki ‘Meslekte Uyanış Platformu’nun listesinden ise yönetime 5 kişi seçildi. TVHB seçimlerinde Tarım Bakanlığının desteklediği ifade edilen önceki yönetimin listesinden sadece iki kişinin yer alabilmesi dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yapılan Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin 50. Büyük Kongresine katılarak bir de konuşma yaptı. Kongreye ayrıca TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ve Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil de katıldı ..
Kirişci, Bakanlıkça yetkilendirilecek “Tarım Müşavirleri” kapsamında yer alacak veteriner hekimlerin önemli çalışmalar yürüteceğini belirterek, “Bakanlık olarak yetkilerimizin bir kısmını, Bakanlığımızın denetimi ve gözetimi altında olması kaydıyla meslek mensuplarına devretmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin 50. Büyük Kongresi, hafta sonu Ankara’daki özel bir otelde yapıldı. Veterinerler, birliğin yeni merkez konseyini belirlemek için herkes oy kullandı. Çarşaf listeyle yapılan seçimi, Prof. Dr. Murat Arslan’ın öncülüğündeki ‘Meslekte Uyanış Platformu’ kazandı. Meslekte Uyanış Platformu, yedi kişiden oluşan merkez konseye beş isim sokmayı başardı.
Arslan’ın yanı sıra Prof. Dr. Murat Fındık, Melike Baysal, Taner Canbulut, Türkay Berberoğlu, Meslekte Uyanış Platformu’nun listesinden seçilirken birliğin eski başkanı Ali Eroğlu ile Enes Gazi Atıcı da yönetime girdi.Tutanak sonuçlarına göre TVHB Merkez Konseyi Yönetimi başta Prof. Dr. Murat Arslan olmak üzere sırasıyla Prof. Dr. Murat Fındık, Melike Baysal, Taner Canbulut, Türkay Berberoğlu, Ali Eroğlu ve Enes Gazi Atıcı’dan oluşmuş oldu.
Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra kürsüye çıkan Prof. Dr. Murat Arslan, katılan ve oy kullanan delegelere teşekkür ederek, “Delegenin iradesi ne diyorsa bizim ona uymamız gerekir. Delege, ‘Birlikte olun, birlikte yönetin demişti’ daha önce.
Şimdi de aynı şeyi söyledi. Seçilen kim olursa olsun herkesin, aktif olarak görev yapan herkesin destek vermesi gerekiyor. Bu mesleği ayağa kaldırmamız için çok çalışmamız gerekiyor” dedi
BAKAN KİRİŞCİ, TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ 50. BÜYÜK KONGRESİ’NDE KONUŞTU..
Bakan Vahit KİRİŞCİ : ”Hayvancılığın geliştirilmesinde veteriner hekimlerin önemli payı var..
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin (TVHB) 50. Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada, TVHB’nin sahasında önemli bir misyonu yerine getirdiğini söyledi.
Bakanlık olarak hem sahipsiz hayvanların hem de insanların güvenliğini sağlamak için yerel yöneticilerle çalıştıklarını dile getiren Kirişci, şöyle devam etti:
“İl müdürlüklerimiz, hayvana şiddetle ilgili hadiselerde bu görüntüleri ihbar kabul ederek harekete geçmekte, gerekli yasal süreci takip etmektedirler. Can dostlarımıza şiddeti kabul etmemiz asla mümkün değildir. Dün sosyal medyaya yansıyan Konya’daki elim hadiseyi de üzülerek takip ettiğimi belirtmek isterim. İl müdürlüğümüz konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, 2 şüpheli tutuklanmıştır. Bir köpeği canice katleden insanlıktan nasiplenmemiş kişilerle ilgili nihai kararı yargı verecektir. Konunun takipçisi olduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak isterim.”
Kirişci, tüm kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının sahipsiz hayvanlar konusunda ortak sorumluluğu bulunduğunu vurgulayarak, hem hayvanların can güvenliğinin sağlanmasının hem de insanların huzurla sokaklarda dolaşmalarının temin edilmesinin önemine işaret etti.
Sahipsiz hayvan popülasyonunun artışı konusunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün çalıştay düzenleyeceğini belirten Kirişci, bu alanda bir yol haritası oluşturulacağını bildirdi.
Kirişci, veteriner hekimlik hizmetlerinin Bakanlığın önemli çalışma alanlarından olduğuna işaret ederek, son 20 yılda hayvancılığın geliştirilmesinde elde edilen başarıda veteriner hekimlerin önemli payı olduğunu söyledi.
Türkiye’nin 18 milyon büyükbaş, 57 milyon küçükbaş, 400 milyon kanatlı, 8 milyon arılı kovan varlığıyla büyük bir hayvan potansiyeline sahip olduğunu belirten Kirişci, “Son 20 yılda büyükbaş hayvan mevcudumuz yüzde 81, küçükbaş yüzde 83,4, kanatlı sayımız yüzde 58,6 artmıştır. 2021 yılında 1 milyon 950 bin ton kırmızı et, 2,3 milyon ton beyaz et, 20 milyar adet yumurta, 23 milyon ton süt, 470 bin ton su ürünleri, 110 bin ton bal üretimimiz gerçekleşmiştir.” dedi.
GEBE DÜVE DESTEK ÜST LİMİTİ YÜZDE 100 ARTIRILDI..
Kirişci, veteriner hekimlerce yıllık 2,5 milyon civarında suni tohumlama yapıldığını dile getirerek şunları ifade etti:
“2023’ten itibaren bu sayıyı daha da artırmamızı sağlayacak yeni bir desteklemeyi hayata geçireceğiz. Suni tohumlamadan doğan buzağılara 200 lira ilave prim ödemesi yapmaya başlayacağız. Ayrıca 2022 düve desteklerimize ilişkin yeni rakamları da burada duyurmak isterim. Düve alım desteği kapsamında, gebe düve destek üst limiti 20 bin liraydı, bunu 40 bin liraya, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır destek üst limiti ise 12 bin liraydı bunu da 25 bin liraya çıkarmış bulunuyoruz.
Bakan Kirişci başarılara imza atmış veteriner hekimleri tebrik etti.
Düvelerin, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilmesi durumunda, düve veya manda başına fiyatın yüzde 50’sini, diğer tedarik merkezlerinden temin edilmesi durumunda ise yüzde 40’ını hibe olarak ödeyeceğiz. Düve alım desteği müracaatları 1 Aralık 2022 ile 27 Ocak 2023 tarihleri arasında il veya ilçe müdürlüklerince alınacaktır.”
Kovid-19 salgınıyla mücadelede veteriner hekimlerin katkılarına da değinen Kirişci, TURKOVAC aşısı başta olmak üzere bu alanda başarılara imza atmış veteriner hekimleri tebrik etti.
– “Yetkilerimizin bir kısmını meslek mensuplarına devretmeyi amaçlıyoruz”
Kirişci, Bakanlıkça yetkilendirilecek “tarım müşavirleri” kapsamında yer alacak veteriner hekimlerin önemli çalışmalar yürüteceğini belirterek, “Bakanlık olarak yetkilerimizin bir kısmını, Bakanlığımızın denetimi ve gözetimi altında olması kaydıyla meslek mensuplarına devretmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Böylece Bakanlığın iş yükünün azalacağına, bazı iş ve işlemlerin hızlandırılacağına ve meslek mensuplarına ilave istihdam sağlanacağına işaret eden Kirişci, bu konuda yasal düzenleme aşamasına gelindiğini bildirdi.