Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesinin 2022 yılı I. Olağan Toplantısı

0
3415

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesinin 2022 yılı I. Olağan Toplantısı

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesinin 2022 yılı I. Olağan Toplantısı

​İnsan ve hayvan sağlığı açısından önemli olan zoonotik hastalıklarla mücadele, korunma ve kontrol önlemlerinin alınabilmesi amacıyla hazırlanan “Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi Protokolü”, Tarım ve Orman Bakanı ve Sağlık Bakanı tarafından imzalanarak 2018 yılında yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu protokol gereği oluşturulan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi yılda iki kez toplanarak insan ve hayvan sağlığı açısından önemli zoonotik hastalıklarla mücadele, korunma ve kontrol önlemlerinin alınabilmesi için etkin iş birliğinin sağlanmasına yönelik çalışma şartları, plan, proje ve prensipleri belirlemekte, yürütülmekte olan çalışmaları değerlendirmektedir.

Geçtiğimiz günlerde de Tarım ve Orman Bakanlığı, Lodumlu Yerleşkesi’nde Türkiye Zoonotik  Hastalıklar Milli Komitesinin 2022 yılı I. Olağan Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Başkanlık eden Genel Müdür Dr. Durali KOÇAK açılış konuşmasında; Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan “Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi Protokolü” gereğince 2020 yılında 2 yıllığına Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçen dönem başkanlığı sırasında 2022 yılının ilk olağan toplantısına ev sahipliği yapmaktan memnuniyetini dile getirdiği ifade edildi.

Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin tüm tarafları bir araya getirmesinin ve fikirlerin paylaşılmasının öneminden bahisle, Bakanlığın sorumlulukları arasında olan hayvan hastalıkları ile mücadelenin yanı sıra sağlıklı gıda arzı için çalışmalarını en yoğun şekilde sürdürüldüğü belirtildi..

Özellikle zoonotik hastalıkların eradikasyonu ile ilgili olarak bu Komite’nin de katkılarıyla başarılı olma isteği dile getirilmiş, ülkemizin coğrafi konumu itibarıyla içinde bulunduğu zorluklardan bahsedildiği açıklamalarında bulunuldu ve konuşmalarda  Bakanlığın ülke genelindeki geniş ve güçlü yapılanmasıyla hastalık mücadelesi yaptığı dile getirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı adına Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Bekir KESKİNKILIÇ iş yoğunluğuna rağmen bir araya gelerek toplantı yapılmasının  gerekliliğine vurgu yaparken, zoonotik hastalıklara karşı iki bakanlığın birlikte çalışmalarının öneminden bahsederek başarılı toplantılar dileklerini dile getirdiği ifade edildi..

Toplantıda, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Seher TOPLUOĞLU tarafından Maymun Çiçeği Hastalığı ile ilgili bir bilgilendirme sunumu da yapıldı ve Hastalığın dünyadaki hızlı yayılımından ve belirtilerinden bahsedildi..

Sonrasında toplantının ana gündemi olan kuduz hastalığına yönelik, Türkiye’de kuduz hastalığının insan ve hayvan sağlığı açısından değerlendirilmesi ve güncel durum ile ilgili sunumlar gerçekleştirildiği ifade edildi..

Yapılan sunumlar çerçevesinde kuduz hayvan vakalarında büyük bir azalma olduğu ve beraberinde insan vakalarının da hemen hemen görülmediği,  mevcut oral ve parenteral aşılamalarının devam ettirilmesi, kazanımların sekteye uğramaması için ulusal kaynaklarla ve tüm paydaşların katılımıyla bir projenin hayata geçirilmesi önerisi toplantının ana özet oldu..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz