TURKİYEMBİR’in 38.Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi..
M.Ülkü KARAKUŞ’tan Başkanlığa Devam..
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği’ 38. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz günlerde hibrit bir toplantı şeklinde gerçekleştirildi.Genel Kurul sonrası yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, Birlik Başkanlığına M. Ülkü KARAKUŞ seçildi..
Başkan Sn. M.Ülkü Karakuş’un açılış konuşmasında geçtiğimiz dönemde Birliğin gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgiler verilirken, sektörümüzün güncel durumuna ilişkin değerlendirmeleri ve öngörülerini paylaştığı da ifade edildi..Sn. Karakuş’un konuşmasında aşağıdaki hususlara değindiği açıklandı.
”Geçen süreçte, yem sanayimiz için birincil önceliği olan kamu paydaşımız Tarım ve Orman Bakanlığı ile sıkı işbirliğimiz devam etmiştir.
TMO, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, ESK ve TAGEM ile yoğun çalışmalar yapılmıştır. Buna ek olarak; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası, Helal Akreditasyon Kurumu, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Türk Şeker, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Botaş, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Büyükelçilikler, Üniversiteler ve STK’lar ile işbirliğimiz ve iletişimimiz devam etmiş; sektörümüze ilişkin sorunların çözümü ve işbirliği imkanları görüşülmüştür.
Birliğimiz, On ikinci Kalkınma planı çalışmalarına da katkı sağlamıştır.
Basın ile ilişkiler geliştirilmiş, çeşitli TV programlarında, gazete ve dergilerde sektörün sorunları dile getirilmiştir. Ulusal ve uluslararası çeşitli organizasyonlara destekler verilmiştir.
Basın ile ilişkiler geliştirilmiş, çeşitli TV programlarında, gazete ve dergilerde sektörün sorunları dile getirilmiştir. Ulusal ve uluslararası çeşitli organizasyonlara destekler verilmiştir.
Son yıllarda meydana gelen gelişmeler tarım sektörünün önemini daha da artırmıştır; bu anlamda sektörümüzün konumu da önemli hale gelmiştir. Sektörümüz 27 milyon ton yem üretimi ile AB’de karma yem üretiminde birinci sıradadır. Kurulu kapasite fazlası vardır.
Yeşil mutabakat sonrasında özellikle gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimde stabilizasyon dönemi başlayacaktır. Bu durum Türkiye açısından avantajlıdır. Özellikle lojistik merkezi durumuna gelen ülkemizin bu avantajını iyi kullanması gerekmektedir.
Özel sektöre olan güvenin artması önem arz etmekte..
Tarımda kendine yeterlilik ölçüsü son zamanlarda sıkça dile getirilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2023 yılında bu söylemin karşılığı olmadığı kanaatindeyiz. Türkiye bazı ürünleri alacak bazı ürünleri de üretip satacaktır. Bunun için özel sektöre olan güvenin artması önem arz etmektedir.
Hayvansal üretim kolları içerisinde et ve süt sektörünün en fazla gündeme gelen konular olmasının asıl nedenlerinden birisinin, kamunun piyasalara müdahalesi olduğu kanaatindeyiz. Örneğin et ve süt fiyatlarının baskılanması sonucunda oluşan zararlardan dolayı hayvan varlığımız azalmış ve buna bağlı olarak hayvansal ürün fiyatları artmıştır.
Yem sektörümüzde bu sezon hububat kısmında bir dengelenme söz konusu olmuştur.
Yem fiyat artışları %5-10 seviyesinde kalmıştır.
Bunun sonucunda da yem sektörü yaklaşık 8 aydır neredeyse fiyat artırmamış, yem fiyat artışları %5-10 seviyesinde kalmıştır. Buna rağmen et ve süt fiyat artışlarının önüne geçilememiştir. Bu durum, yıllardır dile getirilen “yem fiyatları çok pahalı” sözünün gerçeği ifade etmediğini göstermektedir.
Uzun yıllardır Biyogüvenlik Kanun uygulamalarından dolayı sektörümüz mağduriyet yaşamaktadır. Özellikle bulaşan konusundan dolayı yem sanayii mensupları mahkemelerde sıkıntı yaşamaktadır. Birliğimizin bu sorunu çözümüne ilişkin girişimleri Bakanlığımız nezdinde devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde konuya çözüm getirilmesi ve bulaşanlardan dolayı haksız ceza uygulamasına son verilmesi beklenmektedir.
Yönetim, Denetim Kurulları asıl ve yedek üyeler..
Sn. Karakuş’un konuşmasının ardından Dernek faaliyetleri ile ilgili müzakereler gerçekleştirilmiş ve yeni dönem Yönetim, Denetim Kurulları asıl ve yedek üyeleri ve Meslek Disiplin Kurulu üyeleri seçilmiştir.
Genel Kurul sonucunda Yönetim, Denetim ve Meslek Disiplin Kurulu listeleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
Yönetim Kurulu Asıl: M. Ülkü KARAKUŞ, Bekir TAŞKALDIRAN, Önder MATLI, Zeki ZORBAZ, Mevlüt SOLMAZ, Nihat ÖZTÜRK, Aykut MÜFTÜOĞLU, İpek ÜSTÜNDAĞ, M. Musa ÖZGÜÇLÜ, Nedim NAR, A. Behiç SALT, Recayi ÖNDER, Nuri BÜYÜKSELÇUK, Muharrem SARIASLAN, M. Sinan ÇAKMAK
Yönetim Kurulu Yedek: Mehmet KARAKOL, Nurettin AYDIN, Sümer SONGUR, Behiç YAZAL, Emrah GÜVERCİNOĞLU, E. Şükrü BAŞYAZICIOĞLU, Volkan BÜLBÜL, Erdoğan ALKAN, M. Şahin AKDENİZLİ, Mehmet ERDEMİR, E. Yavuz UZUN, Süleyman KAVALCI, Mustafa TOPAL, Serkan KUZUCU, Mehmet GÜNENÇ
Denetim Kurulu Asıl: Akif COŞKUN, Celal KÜÇÜKÇÖĞEN, M. Ali ÇELİKTEN
Denetim Kurulu Yedek: Gülfer GİRİT, Ali BALER, H. Hüseyin ERTÜRK
Meslek Disiplin Kurulu: Dr. Sait KOCA, Yaman AKİŞ, Dr. M. Ali TANÖR
Genel Kurul sonrası yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, Birlik Başkanlığına M. Ülkü KARAKUŞ, Başkan Yardımcılığına Bekir TAŞKALDIRAN, Muhasip Üyeliğe Zeki ZORBAZ, Yürütme Komitesi Üyeliklerine ise Önder MATLI, Aykut MÜFTÜOĞLU ve Nedim NAR seçilmişlerdir.
Genel Kurul sonrasında Birliğimizce Ankara DSİ tesislerinde bulunan 300 kadar depremzede aileye iftar yemeği verilmiştir. İftar davetimize Bakanlığımız yetkilileri de katılmışlardır.
Genel Kurulumuzun yem sanayisine ve Türk tarımına hayırlı olması dileği ile Yönetim, Denetim ve Meslek Disiplin Kurulu üyeliklerine seçilen üyelerimize görevlerinde başarılar diliyoruz.”
haberkaynak:türkiyembir kurumsal sitesi