ETKİNLİK
16 ülkeden katılımcısıyla,
Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi Gerçekleştirildi..
Kongreye Türkiye ve 9 farklı ülkelerden toplam 338 kişinin katılım sağladığı ifade edilirken, kongrede 20 davetli konuşmacı, 26 sözlü sunum ve 35 poster bildiri olmak üzere toplam 81 bildiri sundu.
Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi WPSA (World’s Poultry Science Association) Dünya Bilimsel Tavukçuluk Federasyonun Türkiye Şubesi olan Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünün işbirliğinde 4 gün süre ile Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsündeki Prof.Dr.Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.
Kongreye BUÜ Rektör Vekili Prof.Dr.İrfan Kırıştıoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İlhan Turgut, Bursa Tarım ve Orman Müdürü İsmail ACAR başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası basın ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi
Kongrenin ilk gün başlayan programında Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Kongre Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay’ın kongre açılış konuşması ile başladı ve sonrasında sırasıyla; Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İlhan Turgut Ziraat Fakültesi hakkında bilgiler verdi. WPSA Avrupa Federasyonu Başkanı Estella PRUCKNER RADOVCIC ”Avrupa’da tavukçuluk sektörünün genel durumu”, WPSA Dünya Başkanı Michele TIXIER-BOICHARD ise ”Dünya’da tavukçuluk sektörünün genel durumu ve geleceği”ne ilişkin görüşlerini iletti.
“Sektöre bilimsel ve ticari yönden fayda sağlayacak”
Gerçekleştirilen panel ile birlikte sektörde ihracat kapılarının da aralanacağını ifade eden WPSA Türkiye Şubesi Başkanı Rüveyde Akbay, “Bu toplantıların amacı bütün dünyada bilimde neler olup bittiğini karşılıklı görüşmek, sohbet etmek, bilgi alışverişinde bulunmak, sosyal olarak da dostlukları güçlendirmektir. Türkiye’ye bu etkinlik için gelen ülkeler arasında 16 farklı ülke temsilcisi var. Onların hepsi bilim adamı değil, içinde tüccarları da var. Bu ilişkiler Türkiye’deki ticari ilişkileri geliştirecek, dostlukları güçlendirecek. İhracat kapılarını da açacak. Bu nedenle hem sosyal ve bilimsel yönden hem de ticari yönden çok faydalar sağlayacak bir etkinlik” dedi.
“Türk tavukçuluk sektörünü öne çıkaran bir etkinlik olarak görüyorum”
Bir diğer konuşmacı olan HASTAVUK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer ise,Türk tavuk sektörünün bilimsel tebliğler ile birlikte değer kazanacağını ifade ederken, “Burası uluslararası bir kongre olduğu için çok keyifli. Çünkü her zaman Türkiye’de olmuyor.,
Bundan 9 sene önce bir kere Antalya’da yapılmıştı. 9 sene sonra tekrar özellikle Bursa’da olması da bize keyif verici bir durum. Burada genellikle bilimsel tebliğler tartışılacak. Genelde bilimsel konu olduğu için daha çok öğretim üyeleri olsun, gençler olsun, öğrenciler olsun çeşitli konularda bilim adamlarının birbirine bilgi aktarımı yapıldı. Bunu dünyada Türkiye’de yapıldığı için Türk tavukçuluk sektörünü öne çıkaran bir etkinlik olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
Panel bildirilerinin sunuşu Prof. Dr. İbrahim Ak’tan..
Panel bildirilerinin sunuşunu, Uludağ Üniversitesi Organizasyon Komitesi Başkanı (Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölüm Başkanı) Prof. Dr. İbrahim Ak yaptı. Ardından sırasıyla Beyaz Et Üreticileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan ”Kanatlı Eti Sektörü”nü,Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü Karakuş, ”Türkiye’deki Yem Sanayinin Durumu”nu, Cobb Türkiye Üretim Müdürü –Zekeriya Yıldırım, ”Broyler Yumurtacı Damızlık Pazarı ve Tüketimdeki Yönelimleri”ni, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülleri İhracatçıları Birliği ve HASTAVUK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer,”Yemeklik ve Kuluçkalık Yumurta Ürünlerinin Tüketimi, Üretimi ve Çevreye Etkileri”ni ve Prof. Dr. Ali Esat Karakaya (Lefke Avrupa Üniversitesi, KKTC) – ”Gıdalarda Bilgi Kirliliğinin Önlenmesinde Kamu Otoritesi ve Akademinin Sorumluluğu”nu ele alan sunumlarını gerçekleştirdiler.
Açılış konuşmaları sonrası Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak başkanlığında “Sürdürülebilir Kanatlı Eti ve Yumurta Üretimi İçin Stratejik Yaklaşımlar” konulu panelle kongre açılışı devam etti. Panel, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.
Kongre Fuaye alanında Süs Tavukları Federasyonun farklı tavuk ırkları ile kongreye katılımının etkinliğe renk kattığı görülürken kongre fuaye alanında kanatlı sektörü ile ilişkili bir çok firma da stantlarıyla katılım sağladı.
Kongrenin 2. ve 3 günü kümes hayvanlarının ıslahı, bakımı, beslenmesi, hastalıkları, kümes hayvanları yetiştiriciliğinde teknolojik gelişmeler konusunda uzman yerli ve yabancı davetli konuşmacılar, yerli ve yabancı akademisyenler ve sektör paydaşları tarafından sözlü ve poster bildiriler sunuldu.
Kongreye Türkiye ve 9 farklı ülkeden toplam 338 kişinin katılım sağladığı ifade edilirken kongrede 20 davetli konuşmacı, 26 sözlü sunum ve 35 poster bildiri olmak üzere toplam 81 bildiri sunuldu.
Kongreye katılımda bulunan ünlü kalp cerrahı Prof.Dr.Bingür Sönmez ise “Yumurtanın Kalp Serüveni” konulu bir sunumla kongreye renk ve zenginlik kattı. Lisans ve lisansüstü öğrencilerin sunduğu bildiriler kongre bilim kurulu tarafından değerlendirilerek en başarılı 3 bildiriye ödül verildi.
Bursa’da Ziraat Fakültesi eğitiminin başladığı 133 yıllık bir eğitim kurumu olan Hamidiye Tarım Meslek Lisesindeki etkinlikte Kongre Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak ve Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Üyesi Prof.Dr.Mohammed Hafez’in katıldığı toplantıda kongrenin genel bir değerlendirmesi de yapıldı.
Kongre sonunda kongre gala yemeği düzenlendi. ve kongrenin son gününde ise Bursa’nın şehir merkezindeki tarihi ve turistik yerlerine rehber eşliğinde kültürel bir gezi düzenlendi.