Üretici DEPREM BÖLGESİNE Yem ve Malzeme İstiyor

0
7111

Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Öztürk: Üretici yem ve malzeme istiyor..

Veteriner hekimler de deprem bölgesinde. Tedavi merkezleri oluşturuldu, köylerde hastalık taraması yapılıyor. Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı, hayvanlarda hastalıkların arttığı bilgisini verdi, ilaç konusunda bakanlıktan destek istedi.

Üretici DEPREM BÖLGESİNE Yem ve Malzeme İstiyor

Depremin ardından hızla örgütlenen ve afet bölgesinde gönüllü çalışmalar yürüten meslek örgütlerinin başında veteriner hekimler geliyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve 56 veteriner hekim odasına üye gönüllü veterinerler, Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören hayvanlar için tedavi merkezleri kurdu. Ulaşan bütün ihbarlar, Türkiye’nin farklı yerlerinden afet bölgesine giden gönüllü veteriner hekimlere iletiliyor. Sahra çadırlarında tedavi edilen hayvanlara acil müdahaleleri yapılıyor.

Adıyaman’da 8 gönüllü oda ve veterinerler hizmet veriyor. Tarım Bakanlığı’ndan da çalışmalara katkı sunuluyor. Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Öztürk, kentteki çalışmaları ve acil ihtiyaçları sıraladı. Bölgede hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından olduğunu belirten Öztürk, “Üreticilerimize sahip çıkalım.” çağrısı yaptı.

PNÖMONİ VAKALARI ARTTI..

Üretici DEPREM BÖLGESİNE Yem ve Malzeme İstiyor
Orhan Öztürk, Adıyaman merkez ve ilçelerinde bin 57 tane büyükbaş hayvanın, 15 bin 300 de küçükbaş hayvanının telef olduğu bilgisini verdi.

Oda olarak, 3. günden sonra iki ücretsiz tedavi merkezi oluşturulmuş. Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Parklarla koordineli bir şekilde köylerde şu an hastalık taraması yapılıyor, hayvanlarla ilgili telafat tespiti yapılıyor.

Öztürk, “İlk 3 gün elektrik yoktu, hayvanlar sağılamadı, gıdaya, suya ulaşmakta zorluk çekildi, birçok ahır yıkıldı, hayvanlar dışarıda kaldı. Hala soğuk var. Pnömoni, akciğer enfeksiyonları vakaları arttı.” diye konuştu.

VETERİNER ECZANE VE SEYYAR KLİNİK
Orhan Öztürk, acil ihtiyaçları şöyle sıraladı: “İnsanlar hayvan yemine, ilaca ulaşmakta zorluk çekiyor. Belki de bir sahra eczanesi gibi veteriner eczanelerin ve seyyar kliniklerin kurulması lazım. Yem ihtiyacı noktasında da Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer yem fabrikaları buralara tedarik noktaları kurabilir. İnsanlar parasıyla hayvan yemine ulaşmak istiyor. Esas acil ihtiyaç kesif yem dediğimiz pelet yem. Alet ekipmanla ilgili sorunlar var. Dün bir vatandaşımız sağım makinesi başlığı arıyordu, ‘Hayvanımı sağamıyorum.’ diyor. İhtiyaçların da karşılanabileceği mobil, seyyar yerler olmalı. Tarım Bakanlığı ilaç noktasında, tedarik konusunda yardımcı olursa zaten şu an 50 tane ekibimiz köylerde. Biz bu noktada destek istiyoruz.”

KÖYLERİ KORUYALIM
Adıyaman’ın yüzde 70’inin depremden etkilendiğini belirten Öztürk, göçün de engellenmesi gerektiğine vurgu yaptı: “Esnafı, üreticisi, tedarikçisi… Adıyaman’da bir tane açık market yok, arabanız bozulsa tamir edecek dükkân yok. İnsanları burada tutmak için yaşanabilir hale getirmek lazım, formüller geliştirilmeli. Adıyaman’ımız güzel bir şehir, kadim bir şehir, insanları da öyledir. İnşallah burada tekrar kalırlar, hep beraber el birliğiyle buraya bir çeki düzen veririz. Şehir merkezi yok ama köydeki insanları bir şekilde orada korumak lazım, onlara destek çıkmak lazım.”

SÜT SAĞILMAZSA HAYVAN HASTALANIR
“Süt konusunda çiftlik tarzı olan yerlerde sıkıntı yok, anlaşmalar var. Firmalar gelip tankla sütü alıp il dışına götürüyor. Ama küçük üreticilerin de sütünü bir şekilde toplamak lazım. Onu da damızlık birliği veya süt birlikleri vasıtasıyla almak lazım. Eğer o süt sağılmazsa hayvan mastit olacak, damızlık değerini yitirecek ve kesime gidecek.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz