Üreticiler sağ kalan hayvanlarını yaşatmakta zorluk çekiyor.

0
2340

Ahırlar yıkıldı, hayvanlara verecek yem yok..

Üreticiler sağ kalan hayvanlarını yaşatmakta zorluk çekiyor.

 Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yüzde 15’inin bulunduğu bölgede ilk gün kendi can derdine düşen yurttaşlar hayvanları için yem bekliyor. Üreticiler “Terk etmemek için hayvanlarımızı yaşatmalıyız” diyor.

Depremler bölge kırsalında da büyük tahribata yol açtı. Maraş, Hatay, Antep, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Urfa’yı etkileyen depremler 13 milyon kişinin hayatını etkiledi. Geç ulaşılan köylerde ise yurttaşlar kendilerini ve hayvanlarını kısıtlı olanaklarıyla enkaz altından çıkardı. Ancak üreticiler, sağ kalan hayvanlarını yaşatmakta zorluk yaşıyor. Hatay, Maraş, Adıyaman ve Antep’in köylerindeki hasar çok daha büyük. Öte yandan bitkisel üretimin de yoğun olduğu afet bölgesinde gıda üretiminde ciddi bir krizden endişe ediliyor.Üreticiler sağ kalan hayvanlarını yaşatmakta zorluk çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı verilerine göre bölgede 2 milyon 49 bin büyükbaş, 9 milyon 105 bin civarı da küçükbaş hayvan bulunuyor. Toplamda 11 milyon 153 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu rakam ülkedeki toplam hayvan varlığının yüzde 15’ine denk geliyor.


Antep Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Osman Türkman, bölgede hem yurttaş için hem de hayvanlar için çadır ihtiyacı olduğunu söyledi. Antep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerine bağlı köylerde hasarın çok büyük olduğunu belirten Türkman, köylerdeki üreticileri ziyaret ettiğini belirtti.

“İlk gün insanlar can derdindeydi” diyen Türkman, ilk gün sahada kurtarma ekibinin olmadığını söyledi. İkinci günden sonra müdahale edilmeye başlandığını belirten Türkman şöyle konuştu: “Köylerde genelde tek katlı iki katlı evler olduğu için insanlar ölülerini çıkardı. Hemen hemen her köyde yıkım çok büyük. Can kayıpları çok fazla. Ama yavaş yavaş mevcut şartlara alışmaya başladılar.”

Yıkılan bazı enkazlara dokunulamadığını anlatan Türkman, “330 hayvanın bulunduğu enkaza müdahale edilemiyordu. Hayvanların sesi geliyordu ama yıkıntı kaldırılamıyordu” dedi.

“Özellikle hem insanlar için hem de hayvanlar için yaşam alanı çadırlar lazım” diyen Türkman, hayvanlar için yem ihtiyacının hat safhada olduğunu belirtti: “Tarım İl Müdürlüğü çalışmalara başladı. Bazı bölgelere hayvan yemi gelmesi noktasında organizasyonlar başladı. Alan çok geniş olduğu için bir günde çözülmüyor.”



KÜÇÜK İŞLETMELER SÜTÜ DEĞERLENDİREMEDİ

Bölgedeki bir diğer soruna dikkat çeken Türkman, küçük işletmelerin sütleri değerlendirilemediğini belirterek “Yoğurt ve peyniri satacak hem market yok hem de tüketici yok. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz