’UYGUNSUZ AŞILARIN KULLANIMINA İZİN VERİLMEMEKTE’

0
4110

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın, hayvan sağlığından ve veteriner hizmetlerinden sorumlu olduğu belirtildi. Her yönüyle stratejik bir sektör olan hayvancılığa gereken önemin verildiği kaydedilerek, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması, gıda güvenilirliği ve halk sağlığının korunması amacıyla yapılan çalışmaların titizlikle yürütüldüğü aktarıldı. Bu kapsamda, LSD’ye karşı programlı olarak her yıl ülkedeki tüm sığır varlığının aşılandığı belirtilerek, “Ülkemizde hayvan sağlığında kullanılan aşılar GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında Avrupa Farmakopesi gerekliliklerine uygun üretilmekte ve kalite kontrol testlerinden geçerek piyasaya arz edilmektedir. İl müdürlüklerimiz tarafından LSD aşılamalarından sonra aşı uygulanan bazı hayvanlarda ’istenmeyen etki bildirimi’ yapılmıştır. Tedbir amacıyla söz konusu aşıların kullanımı durdurulmuştur. Konunun araştırılması için aşının üretim yerinden ve sahadan alınan numuneler analiz için Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmiştir. Analiz çalışmaları devam etmektedir” denildi.

’UYGUNSUZ AŞILARIN KULLANIMINA İZİN VERİLMEMEKTE’

Bakanlığın her yıl sığır, koyun ve keçilere yaklaşık 85 milyon doz programlı aşı uyguladığı belirtilerek, “Yaklaşık 6 milyon doz LSD aşısı 2022 yılında uygulanmıştır. Bunların sadece 106 tanesinde istenmeyen etki bildirimi yapılmıştır. Tüm aşılamalarda aşı kaynaklı bir problem tespit edildiğinde tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bakanlığımız 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 13 hayvan hastalığına tazminat ödemesi yapmaktadır. 08.04.2022 tarihli Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliğinde tazminatlı hastalıklar listesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Aksine bu iş ve işlemler hayvan sahibi lehine kolaylaştırılmıştır. Antibiyotik uygulaması yapılan hayvanlara mevzuat çerçevesinde işlem yapılmaktadır. Bu nedenle insan sağlığı için tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız hayvan sağlığını riske edecek herhangi bir uygulamaya müsaade etmemektedir. Uygunsuzluk tespit edilen aşıların hayvan sağlığında kullanımına asla izin verilmemektedir” ifadesine yer verildi.

NE OLMUŞTU..?

Sığırlarda ilkbahar aylarında vurulan ve bakanlığın zorunlu aşılarından olan çiçek aşısına BVD virüsünün karıştığı iddia edilmişt.. Çiçek aşısı ile birlikte vurulan BVD virüsü, büyükbaş hayvanları hastalandırarak öldürürken, aşı skandalının ülke hayvancılığında derin yaralar açmasından endişe edildiği konuşuluyordu.. Tarım Bakanlığı, aşı skandalı iddialarına karşı kırmızı alarma geçmiş oldu.

Milli Gazete yayınlanan Sadettin İnan’ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın programlı aşılarından olan çiçek aşısının içine başka bir aşının virüsü karıştı. Aşının yapıldığı hayvanlarda ishal ve solunum güçlüğü hızla yayılırken, Bakanlık gelen şikayetler üzerine aşılamayı 81 ilde ikinci bir emre kadar durdurdu.

Bakanlıkta konuyla ilgili kriz masası oluşturulurken, kriz masası çalışmaları ile sahada aşılamayı yapan veteriner hekimler de sıkı bir şekilde uyarılıyor..

TARIM BAKANLIĞI TAZMİNAT YÖNETMELİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ

Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 8 Nisan’da yaptığı tazminat yönetmeliği değişikliğinin de bu krizle alakalı olduğu belirtiliyor..

Bugüne kadar sığırların nodüler ekzantemi yani BVD hastalığında tazminat ödenmesi için laboratuvar analiz şartı bulunurken, 8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu hastalığa karşı ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz şartı kaldırılarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine bırakıldığı açıklamaları kamuoyunda yer buluyor..

AŞILAR NASIL KARIŞTI?

Söz konusu çiçek aşısı, Türkiye’de ikisi özel sektör birisi de Bakanlığa bağlı Pendik Veteriner Enstitüsü olmak üzere 3 yerde üretiliyor. Bakanlığa bağlı Pendik Veteriner Enstitüsü, talebi karşılayamadığı için özel sektörün ürettiği çiçek aşıları da kullanılıyor. Söz konusu karışım skandalı Şanlıurfa merkezli özel sektörden alınan aşılarda yaşanırken, firmadan alınan bütün çiçek aşıları seri numarasına göre incelenerek BVD karışımlı çıkan aşıların hangi illerde kullanıldığı tespit edilmeye çalışılıyor.

ÇİÇEK AŞISINI YAPTIRMAYAN DESTEKTEN YARARLANAMIYOR

Çiçek aşısı nın (LSD) İlkbaharda uygulandığı ve Bakanlığın programlı ve zorunlu aşılarından olduğu açıklanırken, her yıl ilkbaharda tüm hayvancılık işletmeleri tek tek ziyaret edilerek LSD hastalığına karşı koruyucu aşılama yapıldığı söyleniyor…

”LSD aşısı 3 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlara uygulanıyor. Hastalık büyükbaş hayvanlara sineklerle bulaşan, deride nodül ve yumrularla karakterize edilen, et ve süt veriminde azalma yanı sıra damızlık değerinde düşme ile beraber ekonomik kayıplara neden olan ihbarı mecburi bir durumdur.”ifadesi yine açıklamalarda yer buluyor..

”Hayvanları bu hastalıktan korumanın en etkin yolu aşılama ve sineklerle mücadele etmektir.”denilrken, ayrıca büyükbaş hayvan sevklerinde Veteriner Sağlık Raporu almak ve buzağı desteğinden yararlanmak için yetiştiricilerin mutlaka çiçek aşısı yaptırmaları gerekiyor. Yine çiçek aşısı olmayan hayvanların bir yerden bir yere sevkine de kesinlikle izin verilmiyor…

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz