Veteriner Hekim podcast’i yayında

0
4543

Türkiye’de alanında bir ilk: Veteriner Hekim podcast’i yayında

Türkiye’de podcast’e olan ilgi giderek artıyor ve kendi podcast’lerini başlatan kurumların sayısı çoğalıyor. Bunlara son örnek Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın başlattığı “Veteriner Hekim” isimli podcast oldu. Veteriner Hekim podcast’i aynı zamanda Türkiye’de ilk kez bir veteriner hekim odasının başlattığı düzenli podcast yayını oldu.

Türkiye’de podcast’e olan ilgi giderek artıyor ve kendi podcast’lerini başlatan kurumların sayısı çoğalıyor. Bunlara son örnek Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın başlattığı “Veteriner Hekim” isimli podcast oldu. Türkiye’de ilk kez bir veteriner hekim odası düzenli podcast yayınlarına başlarken, podcast veteriner hekimlerle, vatandaşlar, merkezi ve yerel yönetimler ile veteriner hekimliği çevreleyen tüm kesimler arasında bir bilgi ve iletişim köprüsü olmayı hedefliyor.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Sosyalink Podcast Ajansı’nın desteğiyle hazırlanan ve 3. bölümü dinleyicisiyle buluşan “Veteriner Hekim” podcast’i fikrinin oluşması ve hayata geçirilmesi süreciyle ilgili Podcast Turkey’in sorularını yanıtladı.

Veteriner Hekim podcast’i yayındaBursa Veteriner Hekimler Odası, “Veteriner Hekim” adıyla yeni bir podcast başlattı. Bu Türkiye’de de alanında bir ilk oldu. Neden bir podcast başlatmaya karar verdiniz?

Veteriner hekimlik kadim bir meslek; dünyadaki üç hekimlik grubundan biri ve 1700’lerde ortaya çıkan ‘’sığır vebası’’ hastalığına kadar, bir hekim insana da hayvana da tıbbi ve cerrahi müdahaleleri uygulayabiliyordu, buradan da anlıyoruz ki sağlık  tek aslında; sığır vebası durdurulamayınca hem hayvan hem de halk sağlığı için  hayvanlara müdahale edebilecek,  bilimsel anlamda hayvan sağlığı alanında spesifik eğitim alması gereken ayrı bir hekimlik kolu ihtiyacı oluşmuş ve veteriner hekimlik böylece bilimsel anlamda ortaya çıktı.

Ancak modern dünyaya geldiğimizde, sağlık ve hekimlik sadece ‘’insan ve hayvan hastalıklarında  tedavi’’ odaklı hale gelmiş, hayvan sağlığının hem hayvanlar açısından hem insanlar açısından önemi göz ardı edilmiş, hele ‘’hayvan haklarına saygı’’ gereksinimi duymayan Türkiye gibi ülkelerde, veteriner hekimlik adeta unutulmuş.

Türkiye’de bu süreç 1980’lerden sonra adeta bir kıyım haline gelmiş; temel tıp bilimlerinin sağlık için ortak olduğu, insanlar için geliştirilen aşı, ilaç, tıbbi ve cerrahi müdahalelerin hayvan çalışmaları bölümü nedeniyle veteriner hekimlerin hem hayvan hem insan sağlığı için laboratuvar çalışmalarının içinde olduğu, bunun yanında veteriner hekimlerin hayvansal gıdaya olan ihtiyaç nedeniyle ‘’sağlıklı hayvansal gıda’’ süreçlerinin içinde, çevrenin insan ve hayvan sağlığı etkileşimi nedeniyle çevre sağlığı korunmasının içinde olduğu tamamen görmezden gelindi.

Biz de, Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak, aslında topluma, merkezi ve yerel yönetimlere veteriner hekimliği ve sorunlarını anlatmak üzere yola çıkmıştık. Ancak gördük ki, veteriner hekimliği anlatmak demek aslında aynı zamanda bir doğru bilgilendirme süreci demek. Covid-19 pandemisi sürecinde, sıklıkla kullandığımız bir kavram vardı; ‘’infodemi’’. Yani bazı konularda hem yanlış hem doğru bilgilerin hızla yayılması. Biz de, hem veteriner hekimliği, hem de çalışma alanlarını en doğru şekliyle anlatmak için bir podcast serisi hazırlamayı düşündük. Çünkü bizlerin, yanlışları düzeltmek ve yerine doğruları koymak gibi bir görevimiz var. Teknolojik gelişmelerle birlikte inanılmaz bir değişim-dönüşüm süreci yaşıyoruz ve özellikle genç kuşağa ‘’podcast’’ yoluyla ulaşmak daha kolay. Biz de bu teknolojik yenilikten faydalanmak istedik.

Veteriner Hekim podcast’i yayında

Örneğin; COVİD-19 pandemisi sürerken virüsün ilk izolasyonunun bir veteriner hekim tarafından (Prof.Dr.Aykut Özkul) gerçekleştirildiğini, ilk aşısının yine bir veteriner hekim tarafından (TURKOVAC- Prof.Dr.Aykut Özdarendeli) geliştirildiğini;  kuduzun, kuş gribinin aslında kanatlı hayvanların hastalığı olduğunu, insanların hastalanmasını önleyenlerin veteriner hekimler olduğunu anlatmak istedik bu podcast serileriyle.

Tabii bunun için Sosyalink Podcast Ajansı’na ve Özcan Yazıcı’ya da özellikle teşekkür etmek istiyorum; bizi bu konuda bilgilendirdiler, yüreklendirdiler, süreci doğru yönetmemizi sağladılar, hala destek vermeye devam ediyorlar.

Podcast’lerimizle aynı zamanda veteriner fakültesi öğrencileri ve genç meslektaşlarımıza da ulaşmak istiyoruz; onların sorunlarını topluma, siyasilere ve yöneticilere aktarmak, deneyimlerimizi onlarla paylaşmak ve onların da sesi olmak istiyoruz.

Veteriner Hekim podcast’i hakkında genel bilgi alabilir miyiz?

Veteriner Hekim podcast’i 15 günde bir yayınlanacak. Süresi 30 dakika olacak ancak ilk yayınlarda bunu biraz aştığımız oldu. Konuşacak çok konumuz var. Bu podcast aracılığı ile mesleğimizin farkındalığını, bilinirliğini ve dolayısıyla hak ettiği saygınlığını arttırmayı hedefliyoruz. Amacımız; bilgi ve deneyimlerimizi toplumla paylaşabilmek. Veteriner hekimler olarak, öncelikle hayvanların sağlığı ve refahını korumak için çalışıyoruz. Bu mesleğimizin bilinen yüzü. Ancak görev alanımız sadece hayvanlarla sınırlı değil. Veteriner hekimler biyogüvenlik (aşılar), gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında da çalışarak aynı zamanda halk sağlığı alanında da görev alırlar.

Podcast’imizde bunları ve yaşamlarımıza etkisini konuşacağız. Toplum ve çevre sağlığını, alanımızdaki yenilikleri, gelişmeleri, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi sunacağız. Doğal kaynakların tüketilmesi, iklim değişikliği ve çevre kirliliği konusunda da söyleyeceklerimiz var.

Podcast ile kimlere ulaşmak istiyorsunuz?

Öncelikle topluma ulaşmak istiyoruz. Veteriner hekimliği, çalışma alanlarını ve bunların toplum yaşamına, sağlığına olan etkilerini aktarabilmek istiyoruz. Tabii öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza da ulaşmak, onların da sesi olmak istiyoruz.

Dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, yaşamın bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu bütünün sağlık ve refahı içinde veteriner hekimliğin yerini ve önemini anlatmak istiyoruz. Bunu hem mesleğimiz için hem de bütünü gözden kaçıranlar için yapmak istiyoruz aslında.

Veteriner Hekim podcast’i yayında

Podcast serisinde yayınlara kimler konuk olacak, hangi konuları gündeme getirmek istiyorsunuz?

Veteriner Hekim podcast’i, hem bilgi veren hem de sesini duyurmak isteyenlerin yayını olsun istiyoruz. Hayvan sağlığı ve refahı ile birlikte, çevreyi, yaban hayatını, gıdayı, farklı mesleklerin birbiri ile iletişiminin yani multidisipliner çalışmanın gezegene olan katkılarını konuşacağız.

Konusunda uzman birçok konuğumuz olacak; Veteriner Hekim Podcast’i doğru bilginin, doğru kişilerden alındığı bir kaynak olsun istiyoruz ve tamamen ‘’canlıdan yana’’ bir tutumla bunu gerçekleştireceğiz. Yani podcast yayınlarımızda sadece veteriner hekimlerin sorunlarını konuşmayacağız, bizim neler yaşadığımızı, sorunlarımızı nasıl çözebileceğimizi, bizim sorunlarımızın toplumu, hayvan sağlığını, çevre sağlığını, ülkenin ekonomisini ve insanlığı nasıl etkilediğini konuşacağız.

Veteriner Hekim Podcast’inin ilk 3 bölümü yayınlandı, meslektaşlarınızdan nasıl bir geri dönüş aldınız?

Meslektaşlarımızdan çok olumlu dönüşler aldık. Özellikle, genç meslektaşlarımızın ilgisi beklediğimizin de üstünde oldu. Bu bizi çok mutlu etti ve çok heyecanlandırdı. Bizi destekleyen, yüreklendiren meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Farklı meslek gruplarından da olumlu tepkiler ve yorumlar aldık. İyi dilekleri için teşekkür ediyoruz.

kaynak:https://www.podcastturkey.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz