Veteriner hekimlerin gözünden ; veteriner hekimlerin rolü nedir ?

0
284

Veteriner hekimlerin gözünden ; veteriner hekimlerin rolü nedir

Veteriner hekim denince aklınıza ne geliyor? Büyük çoğunluğun aklına bölgemizdeki evcil hayvanlarla ve çiftlik hayvanları ile ilgilenen meslek mensupları gelir. Şüphesiz bu; mesleğimizin en etkili yönlerinden biridir, lakin insan ve hayvan sağlığını etkileyen alanlarda hayati öneme sahip başka rollerimiz olduğunu biliyor muydunuz?

İşte size veteriner hekimlik mesleği ile ilgili bilmeniz gereken 7 bilgi :

1- Veteriner hekimlerin beşeri salgınlarda ilk muhataplardır. Salgın hastalıkların çok büyük bir kısmının hayvan orijinli zoonoz hastalıklar olduğunu biliyor muydunuz? Pek tabi hepimizin etkilendiği COVID 19 pandemisi de bir istisna değil . Veteriner hekimler, bütün dünyada hayvan hastalıklarını teşhis etmek, yeni hastaliklari keşfetmek ve bunların surveyanslarını yönetmek için çalışıyor . İnsanlarda görülen enfeksiyöz hastalıklarda öncül koruyucu görev üstleniyorlar. Veteriner hekimler Ulusal Hayvan Sağlığı Laboratuvar Ağları ile koordineli olarak her gün laboratuvarlarda milyonlarca test ve sonucunu yönetiyorlar. Bu laboratuvarlarda her gün yüzlerce numune sürü sağlığını korumak ve acil durumlarda müdahale edebilmek için incelenir, ayrıca bu laboratuvarların bazılarında pandemi süresince insan COVID testi de bakilmistir. Kendimize ait Oklahoma Hayvan Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı ‘nda sadece 2020’de 100,000’den fazla insan COVID testi incelenmiştir.

Veteriner hekimlerin gözünden ; veteriner hekimlerin rolü nedir ?

2- Veteriner Hekimler Gıda Güvenliği, Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı’nda liderlerdir.
Bizler gıda güvenliği ve gıda tedariği konusunun nasıl ele alınacağı, salgınların nasıl yönetileceği, sürü sağlığı ve hastalıklardan korunmanın nasıl olacağı konusunda eğitim aldık. Birçok tür hakkında detaylı bilgiye sahibiz ve hatta pandemi ortaya çıkmadan çok önce coronavirus gibi hastalıkları tanıyorduk. Eşsiz eğitimimiz ve tecrübemiz sayesinde bu tabloda insan sağlığında söz sahibiyiz.

3- Veteriner Hekimler; yeni tedavilerin ve aşıların geliştirilmesinde, hastalığın anlaşılmasında hayati role sahiptir. Tıbbi yenilikler insan yararına sunulmadan önce, tam olarak güvenliğinden,faydalarından ve risklerinden emin olmamiz gerekir. Hastalıklar için kullanılan hayvan kobaylar bütün bunları için esansiyeldir. Bu çalışmaların düzenlenmesinde, sonuçların değerlendirilmesinde, çalışmalarda kullanılan her bir hayvanda hayvan sağlığı ve refahına uygulamasında liderler veteriner hekimler olmalıdır. Veteriner hekimler ayrıca kanser, otoimmun hastalıklar ,enfeksiyöz hastalıklar ve genetik hastalıklara karşı yeni nesil tedavi araştırma çalışmalarında görev alırlar .İnsan ve hayvan sağlığının iç içe geçtiği bu yaklaşıma ‘Tek Sağlık’ diyoruz.

4-Veteriner Hekimler ayrıca Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetler’in bir parçasıdır. Veteriner Hekimler Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nde ve de Birleşik Devletler Veteriner Silahli Kolordusu’nda görev yaparlar. Buralarda veteriner hekimler; vatanımızda ya da gurbette temin edilen gıdanın ve suyun korunmasında halk sağlığı memurları olarak, askeri görevlerde kullanılan köpeklerin ve askeri personelin kendilerine ait evcil hayvanlarına temel veteriner hastane ihtiyaçlarına cevap vererek, dünyanın en gelişmiş araştırma merkezlerinden biri olan (USAMRID) ‘de gıda ve su kaynaklarını temininde yetersiz olan ülkelerin veteriner hizmetlerinde ve halk sağlığını koruma çalışmalarında görev alırlar .

5- Veteriner Hekimler; yeni nesil veterinere hekimlerin yetiştirilmesinde önemli role sahiptir. Birçok yerleşim yerinde özellikle kırsal bölgelerde veteriner hekim kıtlığı olduğunu biliyor muydunuz ? Birleşik Devletler’de sadece 32 veteriner fakültesi var ( Bunu tıp fakültesi sayısıyla karsilastiracak olursak ,onun sayisi tam 192). Aslına bakacak olursak eyalet sayimizdan bile daha az veteriner fakültesi sayımız.(ABD’den bahsediliyor burada) (ABD nüfusu 2021 verilerine göre 331 milyon 977 bin ve veteriner fakültesi sayısı 32!)

6-Veteriner hekimler çok uzun süre eğitim gören insanlardır. Şöyle ki dört yıllık lisans eğitiminin ardından dört yıl da Veteriner Tıp Doktoru olabilmek için eğitim alırlar (DVM). Beşeri hekim ve diş hekimi olmak için harcamanız gereken zaman ve efor aynıdır. Veteriner hekimlerin farkı; çalışmaya hazır olarak mezun olurlar. Çiftlik hayvanlarına ve evcil hayvanlara hekimlik yapan klinisyen hekimlik dışında , kendini geliştirmek isteyen veteriner hekimler için onkoloji, nöroloji , radyoloji, kardiyoloji, dermatoloji, iç hastalıkları, cerrahi, patoloji ve daha birçok alanda staj ve uzmanlık imkanı mevcuttur.

7- Veteriner Hekimler toplum liderleridir. Bir çok sivil toplum kuruluşunda veteriner hekimler çalışır .Günün sonunda veteriner hekimler sadece hayvanları sevmekle kalmaz, kendi toplumları için çalışmaya gönül verirler .

Belki sizi bir miktar etkilemiş olabiliriz ama gerçekten veteriner hekimlik en harika meslektir. Veteriner hekimliğe giden yol kolay olmayabilir ancak uzun vadedeki etkileri ve toplumuz üzerindeki etkileri dikkate değerdir.
Bir sonraki veteriner kliniği ziyaretinde,hekimine teşekkür et !

Özgün Çeviri

Özlem Küçükkepeci İnce
Veteriner Hekim

Kaynak: https://news.okstate.edu/articles/veterinary-medicine/2022/veterinary_viewpoints_what_is_the_role_of_a_veterinarian.html

ALINAN KAYNAK:jourvet.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz