VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI -2022

0
4714

27-30 Kasım 2022 tarihleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığı ve Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAD) tarafından; veteriner sağlık ürünleri sektöründeki gelişmeler, uygulamada yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, gelecek öngörüleri, sıkça sorulan sorular, otorite ve paydaşlar arasında bilgi alış verişi, Bakanlık-sektör iletişim ve işbirliğinin artırılması amacıyla “Veteriner Sağlık Ürünleri Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Bakanlık-VİSAD-Sektör buluşması şeklinde düzenlenen toplantıya Bakanlık adına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek, Çalışma Grup Sorumluları Dr. Gencay Ergin, Mustafa Yıkılmaz, Ömer Faruk Bilgiç ile konu uzmanı personel katıldı.

Ayrıca toplantıya Pendik, Bornova ve Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüklerinde görevli ilaç ve aşı komisyon üyeleri ile aşı ve ilaç kalite kontrol laboratuvarında çalışan konu uzmanları iştirak etti.

Toplantıya veteriner sağlık ürünleri sektörü adına VİSAD Başkanı ve Yönetim Kurulu, VİSAD üyesi olan ve olmayan firmalar, danışmanlık firmaları ve sektörle ilgi medya kuruluşlarından yaklaşık 200 kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında Genel Müdür Dr. Durali Koçak; Bakanlık ve sektör arasında düzenli olarak gerçekleştirilen bu toplantıda, hayvan sağlığı açısından büyük önem taşıyan veteriner sağlık ürünleri sektörü ile ilgili değerlendirmelerin yapılacağını, en son toplantıdan bu güne kadarki süreçte yaşanan gelişmelerin paylaşılacağını ve sektörün görüş ve önerilerinin alınacağını ifade etti.

Genel Müdür Koçak konuşmasının devamında; Ülkemizde veteriner sağlık ürünleri sektörünün “Veteriner Tıbbi Ürünler” ve “Tıbbi Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri” olmak üzere 500 Milyon $’lık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu, sektörde pazarlama izni sahipleri, üreticiler, veteriner ecza depoları, perakende satış yerleri ve eczacılar olmak üzere sektörün farklı alanlarında faaliyet gösteren 50 binden fazla kişi istihdam edildiğini belirtti.

Veteriner sağlık ürünleri sektörünün, hayvan sağlığı ve refahının olmazsa olmazı olan veteriner tıbbi ürünler ile hayvan sağlığına hizmet verdiğini, Bakanlıkça, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla, bu ürünlerin ruhsatlandırılmasından tüketimi ve hatta gıdalarda meydana getirdikleri kalıntı limitlerinin belirlenmesine kadar birçok çalışma yürütüldüğünü, Elektronik Reçete Sistemi, İlaç Takip Sistemi ve Aşı Takip sistemleriyle insan sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenilirliği yönünden çok kritik öneme sahip olan veteriner tıbbi ürünlerin AB ülkelerinde olduğu gibi  “izlenebilir” hale getirildiğini ifade etti.

“Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de insan sağlığını ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde, hayvan sağlığının korunması ve veteriner tıbbi ürünlerin piyasaya arzı konusunda herhangi bir aksaklığa meydan vermeyen veteriner sağlık ürünleri sektörüne Bakanlığım adına teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İki günlük yoğun bir program şeklinde gerçekleştirilen toplantıda; Bakanlıkça teknik ve idari değerlendirmeler yapıldı. Sektörden gelen görüş, öneri ve talepler değerlendirildi ve panel oturumunda sektör tarafından yöneltilen bütün sorular cevaplandırıldı.

Ayrıca toplantı süresince, Bakanlık çalışmaları, hedefleri ve yeni yayımlanacak mevzuat,  kılavuz ve talimatlar hakkında sektöre gerekli bilgilendirmeler yapıldı, tüm sektör paydaşlarının görüş ve önerileri alındıktan sonra mevzuatın yayımlanacağı ifade edildi. Toplantı boyunca başta VİSAD yönetim kurulu olmak üzere tüm sektör paydaşları tarafından; sektörün mevcut durumu, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz