Bakan Yumaklı, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda konuştu:
“Yapay et” ve “Böcek unu” konusu GÜNDEM DIŞI..
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: “Zaman zaman ‘Bakanlık yapay ete izin verdi’ gibi haberler, paylaşımlar yapılıyor. Yapay et kesinlikle gündemimizde yok arkadaşlar. Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu değil”
Bakan Yumaklı, fermente sucuk, çiğ et döner ve kanatlı dönerde kıvam artırıcı ve su tutma özelliği olan gıda katkı maddelerini de yasakladıklarını hatırlattı..
Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu Toplantısı’nda konuşma yapan Bakan Yumaklı Üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde her yıl ortalama 1 milyon 300 binin üzerinde denetim yaptıklarına işaret ederek , planlanmış denetimlere ilave olarak eş zamanlı sektörel denetimlerin de gerçekleştirildiğini aktardı.
720 bin işletmede denetim yapıldı..
Yumaklı,tüm gayretlerinin halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya kesintisiz ulaşmasını sağlamak için olduğunu belirtirken bunun için Türkiye’nin gıda mevzuatını hazırladıklarını ve 720 bin işletmede denetim yaptıklarını anlattı
Uluslararası standartlara ve alt yapıya sahip 41 kamu gıda laboratuvarında analizler yapıldığına dikkati çeken Yumaklı, gıda güvenilirliğinde sadece denetleyici değil, aynı zamanda düzenleyici kurum olduklarını ifade etti.
‘Bakanlık yapay ete izin verdi’ mi haberleri..
Yumaklı, son dönemde sıkça gündeme gelen “yapay et” ve “böcek unu” konusuna da açıklık getirmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:
“Zaman zaman ‘Bakanlık yapay ete izin verdi’ gibi haberler, paylaşımlar yapılıyor. Yapay et kesinlikle gündemimizde yok arkadaşlar. Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu değil. Biz, ülkemiz hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Hayvan varlığımızı arttırmak için politikalar üretiyoruz. Benzer şekilde deniliyor ki ‘Bakanlık gıdalarda böcek ununa izin verdi.’ Böyle bir izin de asla söz konusu değildir. Buna ilişkin bir çalışmamız da yoktur. .”
Yumaklı, “Gıda güvenilirliğine ilişkin 103 Türk Gıda Kodeksi mevzuatımız var. Hijyen kuralları, resmi kontrol, kayıt ve onay mevzuatı ile 200’ün üzerinde ikincil gıda mevzuatımız bulunuyor. Gıda mevzuatı alt yapımız, dünya standartlarında ve birçok ülkeden çok daha iyi.” diye konuştu.
“Gıda konusunda da reform denilebilecek düzenlemeler yaptık”
Bakan Yumaklı, fermente sucuk, çiğ et döner ve kanatlı dönerde kıvam artırıcı ve su tutma özelliği olan gıda katkı maddelerini de yasakladıklarını hatırlatarak, dondurmanın yenilebilir buzlu ürünlerle karıştırılmaması için ürün adının temel görüş alanında yazılmasını zorunlu hale getirdiklerini anlattı.