“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

0
3396
Organik diye satılan ürünlerin çoğu SAHTE..
Yumurtada ÇARPICI Gerçek..!

Üretici, akademisyen ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıya, kuş gribi ve organik yumurtayla ilgili yanlış bilinenler damgasını vurdu

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”
Fiyatı nedeniyle gündemden düşmeyen yumurta, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir sektör toplantısında ele alındı. Üretici, akademisyen ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıya, kuş gribi ve organik yumurtayla ilgili yanlış bilinenler damgasını vurdu.

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteğiyle düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında  yumurta sektörünün sorunları konuşuldu. Webinar ortamında gerçekleştirilen, “Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Nevzat Tezcan, İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği (İSTYUMDER) Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Necati Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

 

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

Necati Yıldırım: “Organik ve gezen tavuk üretiminin kat be kat fazlası piyasada”

İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği (İSTYUMDER) Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Necati Yıldırım, gezen tavuk yumurtası ve organik yumurta konusuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin her köşesinde, marketlerin raflarında binlerce organik yumurta satılıyor. Ancak bu miktarda bir üretim olmadığını biz biliyoruz. Bu konuda tüketiciye de görev düşüyor. Vatandaş uyanık olmalı, sertifika kontrolü yapmalı. Organik ve gezen tavuk üretiminin kat be kat fazlası piyasada” şeklinde konuştu.
İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği (İSTYUMDER) Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Necati Yıldırım
İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği (İSTYUMDER) Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Necati Yıldırım

Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Coşkunaydın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı. Kasap konuşmasında Türkiye’de yumurta sektörünün her geçen gün gelişen teknolojiyle büyük bir değişim gösterdiğini belirterek, “Bireysel tüketicilerin ve sanayinin ihtiyacı olan yumurta modern ve dev tesislerde üretilmektedir. Bugün Türkiye’de kabuklu yumurta dışında pastörize likit yumurta ve ileri işlenmiş yumurta ürünleri de üretilmeye başlanmıştır.

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap

Elbette bu söylediklerim yumurta sektörünün hiçbir sorunu olmadığını göstermiyor. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de sürekli artan enerji maliyetleri, yemden üretime, lojistikten market raflarına kadar her aşamada yeni sorunlar doğuruyor” şeklinde konuştu.“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”
 
Salih Çelik: “Yumurtada fiyat artışları yakında dengeye oturacak”

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, sektöre yönelik desteklerin güçlü bir şekilde sürdüğünü belirterek, “Yatırım destekleri, KDV indirimi, elektrik ve yem desteklerimiz ve ihracat konusundaki politikalar sektörü sürekli büyütüyor. Şu sıralarda gerçekleşen fiyat artışının yakında dengeye oturacağına inanıyorum. 77,5 milyon yumurta tavuğu varlığımız ve günlük 52,3 milyon yumurta üretimimiz var. Sektör sürekli gelişiyor ve gelişecek. Son kuş gribinin etkisi de sınırlı oldu” dedi.
 
İbrahim Afyon: “Çözüm kontrollü üretim”

Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon
Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon

Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon ise yaptığı konuşmada, “Yükselen fiyatlardan devlet ve vatandaş kadar biz de şikâyetçiyiz. Bizler de herkes gibi çabamızın karşılığında makul bir kâr elde etmeyi hedefliyoruz. Yumurta fiyatıyla ilgili dengesizliklerin çözümü kontrollü üretimdir. Bizim üretimimiz iç piyasaya da ihracata da yeter. Ancak fiyat düşüşlerini görmeden, sürekli artışların haberleştirilmesi yumurta fiyatlarının aşırı yükseldiği algısı oluşturuyor ve sektöre zarar veriyor. Bir yılda 10-15 kere zam haberi yapılıyor ama yıl sonunda yumurta fiyatı hemen hemen aynı oluyor. Çünkü fiyat düşüşlerinin haber değeri yok” ifadelerini kullandı.
 
Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Nevzat Tezcan da fiyatlardaki son artış öncesinde 1,5 yıl boyunca üreticinin kar edemediğini belirterek, “Bu zor bir dönemdi. Sonuçta uzun süreli kârsızlık hayvan varlığını etkiledi ve yumurta fiyatları yükselmeye başladı. Yakın zamanda dengeye oturacaktır. Kuş gribi dolayısıyla büyük bir hayvan kaybı olmadı. Bu gelişmenin fiyatlara etkisi ise sınırlıdır” şeklinde konuştu.

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

YUMURTA KODLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Yumurtaların üzerinde sertifika numaralarının başında yer alan ‘0, 1, 2, 3’ gibi rakamlar, yumurtanın türü konusunda fikir sahibi olmanızı sağlıyor.

0 numaralı kod: Yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini gösteren kod. Tavuğa verilen yem organiktir ve hormon kullanılmaz.

1 numaralı kod: Gezen tavuk yumurtasını gösteren koddur. Bu yumurtaların elde edildiği tavuklara hormon ya da GDO’suz yem kısıtlaması yapılmaz.

2 numaralı kod: Kümes içinde dolaşan tavuk yumurtası.

3 numaralı kod: Kafeste büyüyen tavuk yumurtası.

İbrahim Afyon, bu uygulamaya rağmen üç numaralı koda sahip olan yumurtaların üzerine ‘0’ kodu basılarak organik diye satanlar olduğunu da ifade etti.

“Yumurta Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri”

HER ’0’ KODU OLAN YUMURTA ORGANİK DEĞİLDİR

Afyon, “Türkiye genelinde organik yumurta üretim sertifikası olan 12 milyon civarı tavuk bulunuyor. Bu sertifikayla ihracatı da yapıldığı düşünülürse, oran vermek doğru olmaz ancak organik olarak satılan yumurtaların bu rakamdan fazla olduğunu düşünüyoruz.”

Genellikle bu işlemin sarı (kahverengi) yumurtalara yapıldığını belirten Afyon, aynı kodla üretilen sarı ve beyaz yumurtalar arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. Renkleri farklı olsa da ikisinin de kafeste büyüyen tavuk yumurtası olduğunu vurgulayan Afyon yumurta fiyatlarıyla ilgili şunları kaydetti:

“3 koduyla üretilip satılan yumurtalara biz kefiliz. Çünkü bu kodla üretilen yumurtalar en düşük maliyetle üretilen yumurtalar. Bu yüzden bunlarda herhangi bir sahtekarlık söz konusu değil. Ancak insanlarda ucuz olduğu için kötüdür gibi bir imaj var. Bu bizi rahatsız ediyor. En pahalı olan en iyisidir demek değil. Bundan dolayı her üstüne organik yazılan yumurtaya halkımız ne yazık ki gereksiz yere fazla para veriyor.”

Görüntüsü aldatabilir, organik olduğuna inanmayın - 3

“PAKETSİZ YUMURTALARIN YÜZDE DOKSANI SAHTE”

Paketsiz satılan ürünlerin üzerinde kod olsa da olmasa da güvenli olmadığını kaydeden Afyon, tüketicileri ambalajsız ürün alınmaması gerektiği konusunda uyardı. Afyon, “Paketsiz yumurtaların neredeyse yüzde 90’ı sahte. Bu yüzden insanlar her zaman Bakanlıktan onayı bulunan paketli yumurtaları almalı. Vatandaşlarımız yumurtaların üzerinde yer alan sertifika numaralarını ‘Alo 174’’ü arayarak sorgulatabilir” dedi.

Editoriyal Düzenleme: Yılmaz KURŞUN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz