Tarım Bakanlığından yeni Biyogüvenlik Kararlarıl
Resmi Gazete’de yayımlanan Biyogüvenlik Kararları ile genetiği değiştirilmiş mısır ve soya çeşitlerine ilişkin bazı onaylar başvuru sahibinin talebiyle yürürlükten kaldırılırken, bazı mısır ve soya çeşitleri ile bir enzim çeşidine onay verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Biyogüvenlik Kararları (Karar No: 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33), 27 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yürürlükten kaldırılan Biyogüvenlik Kararları
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Biyogüvenlik Kararları’na göre;
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin (YUM-BİR) genetiği değiştirilmiş 59122xNK603 mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla yaptığı başvurunun onaylanmasına ilişkin Karar, geçerlilik süresi 21 Nisan 2022 tarihinde sona erdiği için iptal edildi.
BESD-BİR’in genetiği değiştirilmiş MON87701Xmon89788 soya çeşidi ve ürünlerinin,
Genetiği değiştirilmiş MON863Xmon810 mısır çeşidi ve ürünlerinin,
Genetiği değiştirilmiş MON863xNK603 mısır çeşidi ve ürünlerinin,
hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla yaptığı başvurunun onaylanmasına ilişkin Karar, başvuru sahibinin talebi üzerine yürürlükten kaldırıldı.
Bu ARADA Onaylanan Yeni Biyogüvenlik Kararları:
Yayımlanan diğer kararlarla; Bakanlık,
BESD-BİR’in genetiği değiştirilmiş MON87751 soya çeşidi ve ürünlerinin,
Genetiği değiştirilmiş DAS-81419-2 soya çeşidi ve ürünlerinin,
Genetiği değiştirilmiş MON87411 mısır çeşidi ve ürünlerinin,
Genetiği değiştirilmiş MZIR098 mısır çeşidi ve ürünlerinin,
Hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla yaptığı başvurulara, Bilimsel Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan Raporları değerlendirerek, hayvan yemlerinde belirtilen hususlara uyulması şartıyla kullanılmasına onay vermiş ve ;
Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme San. ve Tic. A.Ş.’nin modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae LIVZ-104 için yaptığı başvuruya, Bilimsel Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan Raporları değerlendirerek, yem güvenilirliği açısından risk teşkil etmeyen, modern biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak fitaz enziminin yem amaçlı olarak belirtilen hususlara uyulması şartıyla üretimine karar verdiği açıklanmıştı…