2022 ULUSLARARASI HUBUBAT, BAKLİYAT ve YEM ZİRVESİ
TAHIL ve BAKLİYAT İŞLEME TEKNOLOJİLERİ, DEPOLAMA ve ANALİZ SİSTEMLERİ
DERNEĞİ’NİN düzenleyeceği 2022 ULUSLARARASI HUBUBAT, BAKLİYAT ve YEM ZİRVESİ’ne birkaç gün kaldı.
11- 12 Mart 2022 – WOW CONVENTİON CENTER OTEL – İSTANBUL’da düzenlenecek olan 2 gün devam edecek 2022 ULUSLARARASI HUBUBAT, BAKLİYAT ve YEM ZİRVESİ’ ne sektörden çok sayıda katılım olması beklendiği ifade ediliyor.
Türkiye’de sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşu olan Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği(TABADER), 10-12 Mart’ta İstanbul’da düzenleyeceği üç büyük uluslararası organizasyonla, tüm dünyayı yeni teknolojiler ve sistemlerle tanıştırarak, sektörü bir üst noktaya taşıyacak.
Tahıl ve bakliyat işleme ve depolama teknolojileri ile analiz sistemleri alanında faaliyet gösteren firmaların, yurtiçinde ve yurtdışındaki hedeflerine ulaşmak için öncülük etmek amacıyla kurulan TABADER, 10-12 Mart tarihleri arasında İstanbul’da üç önemli uluslar arası organizasyonu hayata geçirecek.
TABADER tarafından gerçekleştirilecek ve sektöre yeni bir soluk getirecek olan “2. Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi”, “3. Uluslararası Duayenler Ödül Töreni” ile “4. Uluslararası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi” etkinlikleriyle, sektörü tüm dünyada temsil eden kurum, kuruluş ve birlikler, İstanbul’da bir araya gelecek.
“Türkiye ciddi bir know-how gücüne sahip”
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, TABADER’in amacının sektörlerini çok daha ileri noktalara taşımak olduğunu belirterek, “Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how’ına sahip. Bu çok fazla bilinmeyen önemli bir özelliğimiz. Bundan sonra Türk firmalarının isimleri global ölçekte çok daha fazla duyulacak.
Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir ve ürettiği teknolojiyi ihraç etmektedir. Büyüyen firmalarımız artık yurtdışında rakip firmaları satın alarak, global bir aktör olmuşlardır. Bu sektörlerde adeta lider olan Türkiye, bundan sonraki süreçte Ar-Ge ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak, çıtayı çok daha üst noktalara taşıyacak güce sahiptir” dedi.
“Türk firmaları sektörde global bir aktör oldu”
Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how’ına sahip olduğunu da vurgulayan TABADER Başkanı Prof. Dr. Bayram, “Sektörün bu özelliği pek bilinmez ama Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir.
Ürettiğimiz teknolojiyi tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Her geçen gün daha da büyüyen firmalarımız, yurtdışında firmalar satın alarak, global bir aktör olma yolunda ilerliyor. Bu sektör de lider olan Türkiye, bundan sonraki süreçte Ar-Ge’ye ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak çok daha ileri noktalara ulaşacak güçte. Aynı zamanda devlet desteklerinin de kullanılmaya başlaması özel önem taşımakta. Türkiye, ayrıca sektörlerde lojistik üstünlüğü olan bir ülke.
Ciddi kapasitelere sahip işleme tesislerimiz bulunmakta. Bundan sonraki süreçte sürdürebilirlik, hammadde ve norm/standart belirleme noktasında daha fazla atılımlar yapılacağına inanıyoruz” dedi.
Dünya tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri İstanbul’da konuşulacak
Devlet desteklerinin de bu alandaki firmalar tarafından kullanılmaya başlamasının özel bir öneme sahip olduğunu dile getiren TABADER Başkanı Prof. Dr. Bayram, “Türkiye bu sektörlerde lojistik üstünlüğü olan bir ülkedir ve ciddi kapasiteye sahip işleme tesisleri bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte sürdürebilirlik, hammadde ve norm/standart belirleme noktasında atılımlar yapması da gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Türkiye teknolojisiyle bir üretim üssü olacak
Dünyada 2030’da proteine olan talebin yüzde 70 daha fazla olmasının beklendiğini ve bu çerçevede tahıl ve bakliyat taleplerinin de ciddi bir artış göstereceğini ifade eden TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram, “İşlemeye paralel olarak gelişen teknoloji, yeni fonksiyonel gıdaların da ortaya çıkmasına sebep olmakta.
Özellikle ülkeler için stratejik gıda olarak kabul edilen tahıl ve bakliyat konusunda ülkemizde de lisanslı depoculuk ve elektronik emtia borsaları açıldı. Bu Türkiye için büyük bir atılım projeksiyonu çizmekte. Ürün kayıplarının azaltılması, sağlıklı depolanması ve rekabet şartlarının oluşabilmesi için ciddi bir yatırım ve sistem durumunda” dedi.
Sektör, hem stratejik hem de çok önemli
Uzun raf ömrü ve besleyici özelliği sebebi ile tahıl ve bakliyat ürünleri binlerce yıldır insanların ana stok ve tüketim gıdası durumunda olduğunu belirten TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram, “Besleyici ve sağlıklı olmalarından dolayı günümüzde yaşanan gıda problemleri için önemli bir sektördür. Bu stratejik gıda ürünleri; kıtlık, salgın, savaş ve kuraklık gibi durumlar için stoklanan ürünlerdir.
Bundan dolayı gelişen teknolojiyle birlikte bu ürünlere yönelim daha fazla başlamıştır. Depolama, işleme ve yeni ürün geliştirme işlemlerinde tahıl ve bakliyat doğa dostu sağlıklı ürünler olmaları, son beş yılın en güncel konusudur. Tahıl ve bakliyatlar, bugün hayvansal gıdalara karşı en çok üzerinde araştırma yapılan ürünlerdir” diye konuştu.
Pandemi sektörün ne kadar önemli bir konu olduğunu net bir şekilde gösterdi
Pandemi öncesi ve sonrasında doruğa çıkan gıda sorununun çözümünde yeterli tahıl ve bakliyat stoku kritik bir önem taşıdığını da anlatan TABADER Başkanı Prof. Dr. Bayram şunları söyledi: “Özellikle pandemide tahıl ve bakliyat üreticisi olan ülkeler de öncelikle kendi vatandaşlarını koruyabilmek için bu ürünlerin tedarik ve lojistiğini kısıtlama yoluna gitmişlerdir. Bu durum fiyatların çok daha fazla artmasına, diğer ülkelerin mevcut stoklarını koruma eğilimine yöneltmiştir.
Türkiye için lisanlı depolar ana stok alanları durumunda ve anlık stok değerleri de takip edilebilmektedir. Bu sebeple bu depolar stratejik yerlerdir. Türkiye’de bugün farklı ürünler de dahil olmak üzere 8 milyon tona doğru yaklaşan bir lisanslı depo imkanı bulunmakta. Ancak, fabrikaların, toplantıcıların, aracıların ve çiftçilerin kendi stok imkanları ile birlikte 2 katı kadar bir stok imkanı olduğu da tahmin edilmektedir.”
Üç büyük etkinlik, üç büyük sonuç
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) işbirliği ile 10-12 Mart 2022 tarihinde İstanbul WOW Convention Center yapılacak olan 2. Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi’nin, global pandemi ve gıda krizinden çıkış için sektörlerin umudu durumunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayram, “Mart ayı özellikle tahıl ve bakliyat için sezon öncesi en kritik aydır. Çünkü hasat öncesi hesaplamaların, tahminlerin ve ekonomik öngörülerin yapılabileceği ay olarak da bilinmektedir.
İşte bu yüzden sezon öncesi TMO ve TABADER’in organize ettiği bu zirve, tahıl, bakliyat ve yem sektörleri için büyük önem taşıyor. Zirvede beş ayrı oturumda tahıl, bakliyat, yem, lisanslı depoculuk-emptiya, teknoloji ve yenilikler, konunun uzman isimleri ve otoriteriler tarafından ele alınacak” dedi.
İstanbul, 3 büyük organizasyona ev sahipliği yapacak
TABADER, 10-12 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan ”ADMA and VICTAM EMEA 2022 Fuarı”yla eş zamanlı olarak, İstanbul’da 3 büyük uluslararası etkinliğe imza atacak. Bilindiği gibi daha önce ismi IFP’2021-Uluslararası Un, Yem, Bakliyat Zirvesi olan zirvenin kapsamı genişletilerek, IGP (Uluslararası Tahıl ve Bakliyat Zirvesi) olarak değiştirildi. Zirve, yeni ismi ve içeriği ile 11-12 Mart tarihleri arasında “2. Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi” adı altında İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Zirvede, yurtiçi ve yurtdışından önemli sektör örgütlerinin yanı sıra kurum, kuruluş, girişimci ve araştırmacılara da açık olacak. Zirve sonunda uluslararası “zirve bildirgesi” de yayınlanacak.
Dünyaca ünlü tecrübeli isimlere ödül
Bir diğer önemli ikinci bir etkinlik olarak dikkat çeken ve 11 Mart’ta gerçekleştirilecek “3. Uluslararası Duayenler Buluşması ve Ödül Töreni”nde ise dernek seçici kurulunun belirlediği kategorilerde ödüle layık görülen sektörün önde gelen kişi ve kurumlarına ödülleri takdim edilecek. Bu anlamda, dünyada hububat ve bakliyat değirmenciliği ve teknolojileri konusunda isim yapmış, önemli isimlere ödülleri verilecek.
Dernek, sektörün gelişimine katkı sağlayan, değer katanlar ile kurum ve kuruluş olarak sektörü geliştirenleri de onurlandıracak. Törende ayrıca, aramızdan ayrılan sektörün duayenler de unutulmayacak.
Eğitimde yeni teknolojiler, sistemler ve uygulamalar tanıtılacak
Üç önemli uluslararası organizasyondan sonuncusu olan “4. Uluslararası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi” ise 10-12 Mart tarihleri arasında “İDMA AND VICTAM EMEA 2022 FUARI”yla eş zamanlı olarak İstanbul’daki fuar alanında düzenlenecek.
Etkinlikte, sektörün önde gelen teknoloji üreticileri ve tedarikçi temsilcileri ile alanında uzman akademisyenler tarafından özel dersler verilecek. Dersler, İngilizce-Türkçe olmak üzere iki dilde ve 3 gün süreyle gerçekleştirilecek. Eğitim aralarına özel demo saatleri de konulacak. Dileyen firmalar, bu demo saatlerinde ücret karşılığında yeni ürün ve teknolojilerini katılımcılara anlatabilecek.
Eğitimlerde; sektörel Ar-Ge ve İnovasyon Trendleri, Lisanslı depoculuk, Ürün İhtisas Borsacılığı ve Elektronik Ürün Senedi ile Emtia Alım-Satım İşleyiş Esasları, Türkiye Ürün İhtisas Borsası ELÜS Piyasası İşleyişi ve Uygulaması, Değirmen Makineleri ve Öğütme Teknolojisi, Makarna Üretim Teknolojisi, Pirinç İşleme Teknolojisi, Dondurulmuş Hamur Teknolojisi, Katkı Maddeleri ve Ürün Geliştirme, Değirmende Enerji Yönetimi, Otomasyon ve Proses Kontrol, Kalite-Kontrol ve Analizler konularında önemli bilgiler paylaşılacak.