Ana Sayfa Gıda-Tarım Yumurta Akman: Yumurta fiyatları yılın ikinci yarısında hızlı yükselecek

Akman: Yumurta fiyatları yılın ikinci yarısında hızlı yükselecek

0
16333

KANATLI SEKTÖRÜ

YÜSAD Başkanı Metin  Akman:

Yılın ikinci yarısında YUMURTA fiyatları yükselecek..

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akman, yumurta fiyatlarının yılın ikinci yarısında hızlı bir yükselişe gecebileceğini söyledi. Akman: Yumurta fiyatları yılın ikinci yarısında hızlı yükselecek
yumurta fiyatlarının yılın ikinci yarısında hızlı bir yükselişe sahne olabileceğini söyleyen YÜSAD Başkanı Metin Akman, “Yumurta fiyatlarının ikinci altı aylık dönemde enflasyona paralel ve üstünde artacağını tahmin ediyorum” dedi.
YÜSAD Başkanı Metin Akman, HT’de yayınlanan Tarım-Analiz programına konuk olarak konuşmasında maliyetlerdeki artış kadar iç talep ve dış pazarlardaki gelişmelerin de yumurta fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Önemli maliyet kaleminin YUMURTA ÜRETİMİNDE  yem olduğunu ve yem hammaddeleri açısından Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğunu hatırlatan Metin Akman program yayınında“Yumurta üretiminde kullanılan yemin önemli bir kısmı ithalata bağımlı. İthalata bağımlı olunca da döviz kurları faktörü öne çıkıyor. Öte yandan ürünü satarken de yüzde 70-80’i iç piyasaya satılıyor. Yumurta üreticisi, tüccarı, iş insanları bu süreci ihracatla iyi yönetiyor ve maliyet etkisini bu şekilde dengelemeye çalışıyor” diye konuştuAkman: Yumurta fiyatları yılın ikinci yarısında hızlı yükselecek

YÜSAD Başkanı Metin Akman ,yumurtanın geçen yıldan bu yana en şanslı hayvansal protein kaynağı olduğunu savunurken “Dünya piyasasıyla karşılaştırdığımızda Türkiye’de yumurta çok ucuz. İç piyasada diğer protein kaynaklarıyla da karşılaştırdığınızda ucuz kalıyor. Neden çok ucuz? Son aylarda Süveyş Kanalında yaşanan kriz burada etkili oldu.
Kriz çıktıktan sonra yumurta ihracatında belirli sıkıntılarla karşılaşmaya başladık. Bu sıkıntıları Rusya gibi farklı pazarlarla aşmaya çalışsak da şu anda bir arz fazlamız var. Maliyetlerden çok şuan talep bacağı yumurta fiyatını belirliyor. Gelecek aylarda bayramın gelmesi, havaların ısınmasıyla birlikte yumurta fiyatlarında çok artış olmayacağını düşünüyoruz. Bu seviyelerde kalacaktır ama yılın ikinci yarısında yumurtada hızlı bir yükseliş beklenebilir. Çünkü talep artacaktır. Hem turizm sektörü hem de Eylül ayına yaklaşırken okulların açılmasıyla birlikte piyasaların hareketlenmesi bunu sağlayacaktır” diye konuştu.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz