Yumurta Kabına Sığmıyor !

0
3430

Sektörün sorunu bilinçsiz yatırımlar ve plansızlık..

İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım
İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım

İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım, 2023 yılında üreticinin yem fiyatlarını yakından takip edeceğini belirterek şöyle konuştu: “2022’nin birinci çeyreği üretici zarar etti, satışlar maliyetin altında oldu. 2. çeyrekte bir miktar kâr etti. 2022’nin son aylarında da hiç fiyat artışı olmadı.”

Yumurta kabına sığmıyor

 Uzmanlar bazı ülkelerde görülen tarihin en kötü kuş gribi salgınının ve artan yem fiyatlarının etkisinin 2023’te de sürebileceğini belirtiyor. Açıklamalarda Dünyada yumurta fiyatlarının geçen yıl yüzde 50’ye varan artış kaydettiği ifade ediliyor.

Türkiye’de ise, şimdilik kuş gribi ve yem fiyatları bir tehlike olarak görülmese de sektör temsilcilerinin dikkatinin yeni yılda mısır ve buğdayda olacağı ve  zamların kendilerini nekadar etkileyebileceğinin hesabını yaptıkları ifade ediliyor..Diğer yandan yapılan açıklamalarda ayrıca ”Sektörün diğer bir sorunu da bilinçsiz yatırımlar ve plansızlık ”denilerek konuya özellikle dikkat çekiliyor.

Yumurta Kabına Sığmıyor  !

 ABD’deki gıda gündeminde Yumurta fiyatları özellikle konuşulan konulardan oldu. 2021 yılı kasım ayında 1.72 Dolar olan bir düzine büyük boy yumurtada ortalama fiyatlar, kasım ayında 3.59 dolara ulaştığı ifade edilirken, Dünyada geçtiğimiz yıl fiyat artışlarının en önemli etkisinin kuş gribi ve yem fiyatları oldu, diye açıklanıyor..

Yapılan açıklamalarda ayrıca Türkiye’den bahsedilirken, özellikle üretici tarafında geçen yıl maliyetler altında satışlar olduğuna vurgu yapılırken; uzmanlar ve sektör temsilcilerinin yeni yılda kuş gribi riski ve yem fiyatlarındaki artış konusunda temkinli olmalarının yanı sıra; hammadde fiyatlarının da yakından takip edileceğiişaretiniveriyor.Yumurta Kabına Sığmıyor  !

Japonya’da da yıllık yumurta fiyatlarındaki artış yüzde 31’e çıktı.

2ABD’de de 022’de tarihinin en kötü kuş gribi salgınını yaşanırken, 57.7 milyondan fazla kümes hayvanının kuş gribine yakalandığı belirtiliyor. İngiltere’de ise hem kuş gribi hem enerji krizi, yem fiyatlarını olumsuz etkilerken; Japonya’da da yıllık yumurta fiyatlarındaki artışın yüzde 31’e çıktığı açıklamalarda yer buluyor.

Bakıldığında şuan Türkiye’de Kuş Gribi Salgını söz konusu değil. Yem fiyatlarında ise 2022 yılında kur nedeniyle hızlı değişiklikler görülse de seyirde normal bir aralık durduğu ifade ediliyor.

Üretici, 2. çeyrekte bir miktar kâr etti..

Konu ile ilgili görüş ifade eden İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım ise, 2023 yılında üreticinin yem fiyatlarını yakından takip edeceğini belirterek şu görüşlerini paylaştı:“2022’nin birinci çeyreği üretici zarar etti, satışlar maliyetin altında oldu. 2. çeyrekte bir miktar kâr etti. 2022’nin son aylarında da hiç fiyar artışı olmadı. 2023’te de mısıra buğdaya çok zam gelmezse fiyatlarda artış görmeyiz. TMO zaten mısır alımı yaptı, Yem Fiyatları çok artsa bile bize mısırı ucuz da olsa veriyor. Şu an marketlerde 30 adet büyük boy yumurta fiyatı 59 lirayla-69 lira arasında değişiyor” Yumurta Kabına Sığmıyor  !

’İhtiyaçtan fazla, isteyen istediği kadar yumurta üretimi yapmasın,

Ayrıca görüş belirten sektör temsilcileri geçmişte zarar nedeniyle sektörden çıkışlar, hayvan kesmek zorunda kalanlar olduğunu belirterek  “Son 2 aydır yumurtaları üretici maliyetine satıyoruz, daha önce zararına satıyorduk. İhtiyaçtan fazla, isteyen istediği kadar yumurta üretimi yapmasın, ihracat da dahil kapasitemiz yeterli. Şu an atıl kapasitelerimiz var, hammaddemizi gereksiz yere tüketerek ekonomiye zarar verme durumumuz olabilmekte. Bir kesim, akşamdan sabaha tavukçuluk üretimine girmeye karar verebiliyor. Devlet de üretim yapılsın diyerek, sektöre her girene destek oluyor. Herkes üretimini minimuma düşürdü. ‘Yumurta ihracata gitmesin’ demek ithalatla eşdeğerdir. Fiyat düşsün diye ihracatı yasaklamak 2-3 hafta için ucuz yumurta ama fahiş fiyata uzun süre tüketim demek.” olduğunu ifade ediyorlar..

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz