Bilgi Kirliliği Tohumculuk Sektörünün En Büyük Sorunu..

0
247

Tohumculuk sektörünün en büyük sorunu bilgi kirliliği!..

Kamuoyunda özellikle GDO ve hibrit tohum konularında yanlış bilgiler olduğuna işaret eden Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)  Başkanı Yıldıray Gençer, “Bilgi kirliliği sonucu insanlar sofrasına gelen meyveye sebzeye endişeyle bakıyorlar” dedi. Gençer, dünya ile yarışır konuma gelen tohumculuk sektörünün Ar-Ge projelerine destek de istedi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, bilgi kirliliğinin sektörün en büyük sorunu olduğuna dikkat çekti.

Bilgi Kirliliği Tohumculuk Sektörünün En Büyük Sorunu..

“Tohum konusunda herkesin bir bildiği var!”

Kamuoyunda özellikle GDO ve hibrit tohum konularında yanlış bilgilerin yer aldığını vurgulayan Gençer, “Tohum konusunda herkesin bir bildiği var. Bu bilgilerin de çoğu yanlıştır. Bunları topladığınız zaman ortaya büyük bir bilgi kirliliği çıkıyor. Tarımla ilgili uzmanlığı olmayan kişiler hibrit tohumlar kötüdür, kısırdır, insan sağlığına zararlıdır gibi yanlış söylemlerde bulunuyor. Birçok insan da hibriti zararlı sanıyor. Hibrit ‘melez’ demektir. Bu doğada kendiliğinden de oluşabilen bir durumdur, hibrit doğaldır. GDO ise genetiği değiştirilmiş organizmadır ve ülkemizde genetiği değiştirilmiş tohum üretimi, ticareti yasaktır” dedi.

“İnsanlar sofrasına gelen meyveye sebzeye endişeyle bakıyorlar”

TSÜAB Başkanı Gençer, GDO’da gen aktarımı yapıldığını, hibrit tohumların ise aynı türe ait tohumların çaprazlanması yöntemiyle üretildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kamuoyundaki bilgi kirliliği sonucunda insanlar sağlıklı beslenemiyor, sofrasına gelen meyveye sebzeye endişeyle bakıyorlar.

Halkımıza şöyle seslenmek istiyorum; Yanlış bilgilendirmelere itibar etmeyin, hibrit tohumlardan üretilen ürünleri tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Tohumlarımıza güvenin, beslenmeniz için gerekli gıdalardan mahrum kalmayın. Hibrit tohumların zararlı olduğunu iddia edenlere de hodri meydan diyorum ve istedikleri platformda karşılıklı görüşmeye davet ediyorum. Herkes bilimsel kanıtlarını ortaya koysun.”

Yanlış bilgilerin tohumculuk sanayisini de olumsuz etkilediğini dile getiren Yıldıray Gençer, “Övünçle bahsettiğimiz ve alkışlanması gereken başarılara sahip bu sektörde, çeşit geliştiren ve tohum üretenlerin yanlış bir iş yapıyormuş gibi lanse edilmesi doğru değildir. Yıllar süren çalışmalar sonucunda elde edilen bu başarılar takdir edilmeli, halkımız ürettiğimiz tohumlara güvenmelidir” dedi.

Bilgi Kirliliği Tohumculuk Sektörünün En Büyük Sorunu..

Tohumcular Ar-Ge projelerine destek istiyor

Yaklaşık 30-35 yıllık geçmişine rağmen, genç ve dinamik yapısıyla dünya ile yarışır konuma gelen tohumculuk sektöründe, bu başarı ivmesinin artarak devam etmesi için An-Ge çalışmalarının sürdürülebilir olması gerekiyor.

Yetişmiş personel, teknolojik yenilikler ve kullanımı ile materyal havuzunun genişliğinin tohumculuktaki Ar-Ge çalışmalarının başarısı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten sektör temsilcileri, şu değerlendirmeleri yaptılar:

“Ancak, Ar-Ge yapmak ve yürütülen çalışmaların sonucuna göre yeni çeşitler geliştirmek önemli olduğu kadar da zor, yatırım gerektiren ve uzun zaman alan bir faaliyettir. Ülkemizde uygulanan 3 yıllık Ar-Ge destekleri, çeşit ıslah sürelerinin uzun olması nedeniyle çoğunlukla kullanılabilir nitelikte değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz