“Sıra dışı” bir deli dana hastalığı formu tespit edildi!

0
4552

“Sıra dışı” bir deli dana hastalığı formu tespit edildi!


ABD’li yetkililer, Güney Carolina eyaletindeki bir mezbahadaki bir sığırda, sıra dışı bir “deli dana hastalığı” vakası tespit ettiklerini duyurdu.

"Sıra dışı" bir deli dana hastalığı formu tespit edildi!

ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hayvanın “Herhangi bir mezbaha tesisine asla giriş yapmadığını ve ABD’deki gıda tedarik zinciri ve insan sağlığı için hiçbir risk teşkil etmediğini” ifade etti.

ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, halk arasında “deli dana hastalığı” olarak bilinen, bir tür nörolojik hastalık olan sığırların süngerimsi beyin hastalığı (sığır sponjiform ensefalopatisi, BSE) riskinin ülkede çok düşük düzeyde olduğu, tespit edilen bu vakanın ülkenin dış ticaretini etkilemesini beklemedikleri aktarıldı.


Deli dana hastalığı geçmişte küresel gıda ticaretini ciddi şekilde etkilemişti..
Deli dana hastalığı bulaşan etin tüketilmesi, insanlar için ölümcül olan Creutzfeldt-Jakob hastalığı ile ilişkili.

Tespit edilen sıra dışı hastalık varyantı, yaşlı sığırlarda bazı dönemlerde ortaya çıkabiliyor. Genelde görülen varyant ise çiftçilerin hasta hayvanlara ait et ve kemik unlarını kullanarak hayvanlarını beslemesi durumunda ortaya çıkıyor. Yaygın görülen bu varyant insanlar için daha fazla risk teşkil ediyor.


Yetkililerin açıklamasına göre ABD’de son 20 yılda 7. kez deli dana hastalığı tespit edildi, bunların bir tanesi hariç tamamı söz konusu “atipik” vakalardı.

Geçmişte ABD, Kanada, İsrail, Avrupa ve Japonya’da tespit edilen deli dana vakaları küresel gıda ticaretini ciddi şekilde sekteye uğratmış ve milyarlarca dolarlık zarara neden olmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz