Ana Sayfa Manşet Yumurtanın tanesi 2 liraya dayandı!

Yumurtanın tanesi 2 liraya dayandı!

0
3732

Bir yılda yüzde 178 zamlanan yumurtaya yeni zamlar yolda. Büyük boy yumurtanın adet fiyatı toptanda KDV’siz 1 lira 60 kuruşu geçerken, bazı marketlerde 2 liranın üzerine çıktı. 5 yılda yumurtanın fiyatı yüzde 630 arttı.

Artık yumurta fiyatları cep yakmaya başladı.Üreticiler konuşmaya ve uyarılarda bulunmaya başladı. Yumurta fiyatlarındaki artışa dikkat çeken YÜSAD Başkanı Metin Akman, önlem alınmazsa yumurta fiyatlarının artmaya devam edeceğini duyurdu..Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği Başkanı olan Metin Akman, yumurta zammına karşı acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini belirttiği açıklamalarında, ”Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabileceği” uyarısında bulundu.Yumurtanın tanesi 2 liraya dayandı!

YÜSAD Başkanı Metin Akman açıklamasında artan girdi maliyetleri ve piyasadaki belirsizlik sebebiyle yumurta fiyatlarında zammın ”kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Küçük üreticinin dayanma gücü kalmadığını vurgulayan Akman ”Yumurta fiyatları artacaktır. Aksi düşünülürse yumurtadaki enflasyon daha yüksek olur” diye konuştu..

Zam öncesinde marketlerde yumurta fiyatlarında kampanyalar dikkat çekerken, pek çok markada da  yüzde 30’a varan indirimler yapıldığı görüldü..

 Yumurtada güncel fiyat KDV’siz 1 lira 60 kuruş’a kadar artmış oldu

Geçmiş yıllara bakıldığında 2017’de, yani sadece 5 yıl önce yem fiyatlarının artışı ile büyük zam gören yumurtanın fiyatı 22 kuruşa çıkmıştı.Günümüzde de zam olasılığı yükselen yumurtada güncel fiyat KDV’siz 1 lira 60 kuruş’a kadar artmış oldu. Yani 5 yılda bir adet yumurtanın fiyatının yüzde 630 artışta olduğu görülüyor..

 Yumurtada fiyatlar arz talep dengesinin de etkisiyle kısmen geriledi..

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon yumurtada fiyatların arz talep dengesinin de etkisiyle kısmen gerilediğini söyledi.
 
İBRAHİM AFYON:”Şu an mısırda aşırı stok var. Tüccar daha da pahalanacak diye bize mısır vermiyor. Ofis bize verdikçe, tüccarlar da mecbur stoklarından vermek zorunda kalıyor. O yüzden devletin desteği devam etmeli.”
Yumurtanın tanesi 2 liraya dayandı!

Toprak Mahsulleri Ofisinin yem desteği, yumurta üreticisini rahatlatırken stokçunun oyununu bozdu. Fırsatçılar elindeki mısır stoklarını piyasaya sürmek zorunda kalırken yumurta fiyatları  düştü.

Rusya-Ukrayna savaşı gıda arzı ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha ortaya koydu. Kurdaki artış ve hemen ardından savaş rüzgârları gıda ürünlerinde fiyatların artmasına yol açarken Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) üreticiye yem desteği sağlaması stokçuların oyununu bozdu.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon yumurtada fiyatların arz talep dengesinin de etkisiyle kısmen gerilediğini söyledi.

Piyasada mısırı ve soya fiyatı yüksek…

Afyon “Yumurta fiyatları son bir haftada sembolik de olsa düştü. Şu an maliyetlerin altında satıyoruz. ‘L’ ebadı yumurtanın bizdeki ambalajsız çıplak fiyatı 38 lira. Orta boy fiyatı ise 36 lira. Son zamanlarda serbest piyasada daha aşağı çıkışlar da görülüyor.  Maalesef piyasada mısırı ve soya fiyatı yüksek.

Yem fiyatının tonu 7 bin lira. Geçen yıl ramazan ayında 3.500 liraydı. Yüzde 100 arttı. 1 adet yumurta 200 gram yemden oluşuyor. 200 gram yemi 1 lira 40 kuruşa mal ediyorsam satışı da ona göre yapmalıyım.

Şu an mısırda aşırı stok var. Tüccar daha da pahalanacak diye bize mısır vermiyor. Ofis bize verdikçe, tüccarlar da mecbur stoklarından vermek zorunda kalıyor. O yüzden devletin desteği devam etmeli. Devletin sonrasında destek verip vermeyeceğinden emin değiliz. Yeni Tarım Bakanı’mızdan bunu talep ediyoruz. Eğer üretici zarar ederse hayvanlar kesilir, yumurtanın çıplak fiyatı 55 liraya kadar çıkabilir” diye konuştu.

 Abdullah Koç:”ASIL TEHLİKE GELECEK YIL..”

Yumurta tarafında fiyatlar düşerken kanatlı tarafında ise artış söz konusu. TMO’nun şimdilik üreticiyi sübvanse ettiğini belirten Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç da “Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle üreticiyi ham madde korkusu sardı. Çünkü mısır ve buğdayı Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyoruz. Ama asıl tehlike önümüzdeki yıl. Bu yıl istenilen oranda ekim olmazsa o zaman sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.Yumurtanın tanesi 2 liraya dayandı!

KANATLI SEKTÖRÜNDE TAVUĞUN MALİYETİ YÜZDE 180 ARTTI..

Kanatlı sektöründe maliyet artışlarının yüzde 180’i bulduğunu dile getiren Koç şunları kaydetti: Piliç üretim tesisinde en büyük maliyet yüzde 30 ile ısınma. Isınma için de kömür kullanıyoruz. Kömür fiyatları son altı ayda yüzde 300 arttı. Maliyette elektriğin payı yüzde 23, talaşın maliyeti yüzde 20. Son altı ayda elektriğin maliyeti yüzde 150 artarken, talaşın maliyetindeki artış yüzde 300’ü buldu.  İşçi ücretlerine yüzde 50 zam geldi. Buna ilaç ve vitamin bedeli de eklendiğinde zam kaçınılmaz. Biz de bütün pilicin çıkış fiyatı 32,5 lira. Mangal sezonuyla bütün pilicin çıkış fiyatı 40 lirayı geçebilir. Parça ürünlerde bu oran 60 lirayı aşabilir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz