3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.

0
12738

ETKİNLİK

3.Tarım Zirvesi, Bakan İbrahim Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi..

Bakan Yumaklı, Önümüzdeki sene desteklerinin miktarının 91,5 milyar lira olarak öngörüldüğünü ifade ederek” Bundan sonra tarımsal üretim planlamasına yönlendirici destekleri göreceğiz” dedi.
Bakan Yumaklı, Önümüzdeki sene desteklerinin miktarının 91,5 milyar lira olarak öngörüldüğünü ifade ederek” Bundan sonra tarımsal üretim planlamasına yönlendirici destekleri göreceğiz” dedi.

Zirvenin açılışında konuşan Bakan Yumaklı, çiftçiye verilen kredi ve desteklere ilişkin önemli açıklamalar yaptı ve sektöre yapılacak yatırımlar, yeni teknolojiler ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesine yönelik bilgiler paylaştı

3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.
Tarım Zirvesi’nin açılışında konuşan Bakan Yumaklı, çiftçiye verilen kredi ve desteklere ilişkin önemli açıklamalar yaparken, sektöre yapılacak yatırımlar, yeni teknolojiler ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesine yönelik bilgiler paylaştı.3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.
3.Türkiye Tarım Zirvesi, ilk paneli olan ‘Tarımda Üretim, Planlama ve Arz Güvenliği’ ile devam etti. Panele; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Alpaslan, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu katıldı.
Panel, Sabah Gazetesi Yazarı Feride Cem’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelin hemen ardından ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı bir sunum gerçekleştirdi. ‘Tarımın Finansmanı ve Tarım Sigortası’ paneli ile devam eden zirve programında panelin konuşmacıları Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Serpil Günal, Kayıt Bürosu Ürün Yönetimi ve Geliştirme Direktörü Serkan Siyasal ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü oldu.

Bakan Yumaklı, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu ve Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör’ün yönettiği özel oturumda konuşurken, Türk tarımını bugün olduğu gibi bundan sonra da dünyada önemli yere sahip bir konumda olmaya devam ettireceklerini söyledi.3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.

Bakan İbrahim Yumaklı konuşmasında ayrıca“Bu toplantıda gıda güvenliğinden coğrafi işaretlere kadar altı çok önemli başlık konuştuk. Biz de tarımın en büyük problemlerinden biri kırsal kesimin boşalmasıdır. Bu problemin aynısının onlarda da olduğunu gördük. Nasıl biz de kırsalda olanlara kız verilmiyorsa, Avrupa’da da böyle bir durum olduğunu gördük. Dolayısıyla tarımda yaşadığımız sorunlar global boyutta… Bu nedenle bundan sonraki yüksek düzeyli diyalog toplantısının çok uzun aralar verilmeden yapılması konusunda mutabık kaldık. Bir sonraki toplantımızın da 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’de yapılacağını şimdiden duyurmak isterim” dedi.
3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.Bakan İbrahim Yumaklı sözlerine şöyle devam etti: Tohumdan çatala kadar olan süreç birçok kurumu ilgilendirir. Ticaret Bakanlığı’yla birlikte tespit ettiğimiz tüm sektörlerin üzerine gideceğiz. Biz üreticimizi aynı zamanda sürdürülebilir üretimi devam ettirmesi için korurken, tüketicimizi de kollamak zorundayız. Bu bir bütün. Hatta sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti, fahiş fiyatlara zerre kadar müsemma göstermeden mücadeleye devam edeceğiz.

Bu yıl 1,2 milyon denetim yapıldı
Sektörlerin denetimlerini yapıyoruz. Ama bunun dışında da rutin denetimler var, bununla ilgili bir birimimiz var. 2023 yılında 1,2 milyon denetim yapıldı. Bunun dışında biz geçtiğimiz ağustos ayından itibaren sektörel denetim uygulaması başlattık. 7.500 arkadaşımız sahada buraları denetlemeye devam ediyor. Halkın sağlığını tehlikeye düşürücü bir üretimin ya da satışın olduğu yerleri kapatıyoruz. Hiçbir esnekliğimiz yok.3.Tarım Zirvesi, Bakan Yumaklı’nın Katılımıyla Gerçekleştirildi.

Bundan önceki dönemlerde kanunun ‘bunlar teşhir edilebilir’ yönetmeliğiyle birlikte zaman zaman listeler yayınlanmış, ama bunların arasında belli dönemler olduğu için tartışma konusu olmuş. Bununla ilgili yeni bir çalışmamız tamamlanmak üzere. Bundan sonraki dönemde gıdayla alakalı hangi türde olursa olsun halkımızın eş zamanlı görebileceği bir sistemi uygulamaya koyacağız. Online olarak herkesin rahat bir şekilde takip edebileceği bir sistemi getiriyoruz.”
Destekler konusunda ise, önümüzdeki sene 91,5 milyar lira olarak öngörüldüğüne dikkat çeken bakan YUMAKLI ”Yeni döneme tarımsal üretim planlamasının argümanı olarak destekleri koymuş olduk. Bundan sonra tarımsal üretim planlamasına yönlendirici destekleri göreceğiz. Yeni destekler için şu anda etki analizleri tamamlanmak üzere. Hem tarımsal üretim planlamasını hem onun yan argümanlarını sektörün kendisiyle konuşarak devam ettiriyoruz” dedi.



CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz