“Dev mera ve otlağınız yoksa,
Bu yem fiyatları ile başedemezsiniz”
Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, sosyal medya hesabından yem fiyatlarına isyan ederek; tek geliri hayvanlar olan kişilerin yüksek fiyatlar karşısında işletmelerini çeviremediği için hayvanlarını satmak zorunda kaldığına değindi.
Tarihçi Yazar Talha Uğurluel sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve TBMM’yi etiketleyerek şu açıklamalarda bulundu:
“Geçen Hafta Annem, Manisa Akhisar’a bağlı kendi köylerine ziyarete gitti. Dönüşte beni aradı. “Oğlum inek besleyen tek aile kalmış. Eskiden her evin iki üç ineği vardı” dedi ve ekledi, “Süt almak için köylü sıra bekliyormuş”. Sormuş, “Niye bıraktınız hayvanlarınızı”, diye. Aldığı her cevap aynı olmuş, “Yem fiyatları ve diğer masraflar o kadar arttı ki mecbur kaldık.”
2 ineği, 2 düvesi olan biri olarak söylüyorum. Üretim olmazsa kalkınma olmaz!
Dev mera ve otlağınız yoksa, bu yem fiyatları ile başedemezsiniz. Ek gelirinizi bu hayvanlara harcamadıkça, bunlara bakamazsınız. Tek geliri hayvanlar olan kişiler de çeviremediği için hayvanlarını satmak zorunda kalır.
Zaten öyle oluyor. Hangi köye uğrasam çoğu köylü yumurtasını 3 harli marketlerden alıyor.
Lütfen bu ülkeyi azıcık seviyorsanız üretimi ve üreteni doğru şekilde teşvik edin.
Az önce yemcimden güncel yem fiyatlarını aldım. Durum bu. Çuval bazında fiyatların nasıl el yaktığını görüyorsunuz. Tavuk besliyorsun yemin çuvalı 600 tl. Yumurta satarak nasıl kâr edecek bu köylü. Hayvan sayınıza göre bu çuvallardan üçer beşer onar yirmişer sipariş ettiğinizi düşünün kim yapar hayvancılık bu fiyatlarla.
Tohum, gübre, mazot, fiyatlarını söylemiyorum bile. Dört yıldır komşumun boş tarlasını ekiyordum, Geçen yıl zarar ettiğimi fark edince bu sene ekmedim. Kalkmış bazıları senin söylediğin gibi değil diyor. Ben yaşadığımı gördüğümü söylüyorum. Senin apartman dairesinden yazdığını değil.
Ben çiftçilik ve hayvancılığı hobi olarak yapıyorum. Biri kazandığı parayı alkole, öbürü sigaraya, ben de hayvan yemine harcıyorum. Ama bununla geçinmeye çalışan köylüm adına çok üzülüyorum.”
Uğurluel’in konu ile ilgili twetini alıntıladığı Mustafa Doğan ise şu ifadelere yer verdi:
“Sn Recep Tayyip Erdoğan
Sn İbrahim Yumaklı
Sn Fahrettin Koca
• İçilebilir su kaynakları tükeniyor
• Tarım arazileri hızla betonlaşıyor
• Aile tarımcılığı hızla bitiyor
• Hayvancılık bir kaç şirketin tekelinde
• Köyden kente göç durdurulamıyor
• Gübre fiyatları tarlaları yakıyor
• Gıda enflasyonu durdurulamıyor
• Hayvancılık tükenme noktasına geldi
Derhal;
√ Kırsalı cazip hale getirip kentten köye dönüşleri başlatın. Halkı köyde yaşamaya ve üretmeye ikna edin.
√ Tarım arazilerine yerleşim birimlerinin inşa edilmesini durdurup Tarım hayvancılıkta şirketlerin tekelini sonlandırın.
√ Hangi ürünün hangi miktarda ve nerede üretileceğini belirleyen stratejik bir eylem planı üretin.
√ Sondajlarla milyonlarca kaçak su kuyusu kullanılarak toprağın altı hayata kaynak olmaktan çıkarıldı. Artan kuraklıkla yeraltı su seviyesi hızla düşüyor. Yerin üstündeki hayatı korumak için buna engel olun.
√ Küresel emperyalizmin iffetsiz, ahlâksız ve onursuz insan üretme projesi “Haram Gıda” ile gerçekleştiriliyor. Gıdanın kimyasını, biyolojik fıtratını koruyun. Hasta, edilgen, depresif, sapkın, zâlîm, hain, iffetsiz ve bir toplum inşa ediliyor.
√ Seküler kapitalizmin insan olmaktan çıkardığı yığınların yağmaladığı bir aşırılıklar çağıdır yaşadığımız. Ekmeğimiz, emeğimiz, suyumuz, havamız, dağlarımız, hayvanlarımız daha çok kazanmak hırsıyla heba ediliyor.
√ Dünyanın en verimli tarım topraklarına sahip olduğumuz halde bu topraklardan yeterli ve gerekli verimi alamıyoruz.
√ Köyünü “sigortalı iş” karşılığında terk etmeye ikna edilmiş yığınlarla seçim kazanılır ama medeniyet inşâ edilemez.
√ Son 20 yılda hastane, tedavi ve ilaç için yaptığımız harcamaların yarısı kadar Helal ve Sağlıklı gıda ile fıtratı korunmuş tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için kullansaydık bu kadar hasta ve hastalık ortaya çıkmayacaktı.
√ Ulaşım, enerji nakil, iletişim, haberleşme, su ve sulama ağları tarım arazilerini tüketmektedir; üç kuruş parayla buluşunca istediği tarım arazisine ev inşa edenler ülkenin geleceğini karartıyor. Verimli ovalar tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.”
alınan kaynak; tarimormanhaber.com/