‘Gıda Etiketine Su Ayak İzi Yazılsın’

0
1190B

ETKİNLİK-FUAR

İTO Başkanı Avdagiç’ten öneri..

‘Gıda Etiketine Su Ayak İzi Yazılsın’

İstanbul Ticaret Odası  Başkanı Şekib Avdagiç, Gıda ürünlerinin etiketlerinde de ‘yeşil’, ‘mavi’, ‘gri’ renklerle ‘su ayak izi’nin belirtilmesinde büyük yarar var” diye konuştu.

‘Gıda Etiketine Su Ayak İzi Yazılsın’Dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarlarından Anuga, Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirildi.

Fuarda 286’sı İTO’nun düzenlediği Türkiye Milli Katılım alanında olmak üzere toplam 391 Türk firması katılımda bulundu. Türkiye, Anuga Fuarı’nda katılımcı sayılarına göre 118 ülke arasında ev sahibi Almanya dışında İtalya ve İspanya’nın ardından 3’üncü büyük ülke oldu.

Anuga Fuarı’nın bu yılki teması ‘Sürdürülebilir Büyüme’ olarak açıklandı. Dünya çapında 8 bine yakın firmanın stant açtığı fuarı 169 binden fazla profesyonelin ziyaret ettiği ifade ediliyor.

‘Gıda Etiketine Su Ayak İzi Yazılsın’

Türk lezzet endüstrisi fuarın 10 ayrı salonunda ürünlerini sergiledi.

Türkiye, Anuga Fuarı’nda bu yıl 10 ayrı salonda yer aldı. Bu salonlar şunlar: Unlu mamuller, dondurulmuş gıda, organik, işlenmiş et ürünleri, ev dışı tüketim, sıcak içecekler, içecekler, et ve kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri ve genel gıda.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada Anuga Fuarı’na katılan firmaların Türk damak tadının zenginliğini ve çeşitliliğini dünyaya tanıttığını kaydetti.

Avdagiç, hükümetin yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile de gündeme aldığı tarımsal üretimin planlanması düzenlemesine ilişkin olarak, “Açıklanan yeni tarım politikasıyla, esasen geç kaldığımız planlı üretim dönemine geçiyoruz. Ekonomimiz büyüdükçe tarımın küçüldüğü tabloyu değiştirmeliyiz. 2023’ün ilk yarısında ekonomik büyüme yüzde 4’e yaklaşırken, ilerleyen dönemde tarımın da aynı performansı göstermesini umut ediyoruz. Tarımsal üretimin planlanması sürecinde, gıdada sürdürülebilir üretimin de öncelikli hale getirileceğine inanıyoruz. Tarımda verimliliği artıracak teknolojilere daha çok yatırım yapmalıyız.  Bu çerçevede iklim değişikliği ve kuraklık ile mücadelede yeni teknolojiler kullanılması, tarımsal veri temini ve rekolte tahmininde yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulması, ortalama yaşın 60’a yaklaştığı tarım sektöründe genç nüfusun tarıma özendirilmesi gibi hedefleri çok yerinde buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.‘Gıda Etiketine Su Ayak İzi Yazılsın’

“Genel Tarım Sayımı atılacak ilk ve en doğru adım oldu”

Avdagiç, sulama altyapısının güçlendirilmesi, özellikle stratejik ürünlerde kendi kendine yeterlilik oranının artırılması, Sera Organize Tarım Bölgelerinin kurulması gibi kritik başlıkların ele alındığı yol haritasının elimizde olduğunu ifade ederek devamında, “ Genel Tarım Sayımı da bu vizyona yönelik atılacak ilk ve en doğru adım oldu. İşletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin kayıt altına alınması planlı tarım ve hayvancılık politikalarımıza yön verecek. ” diye konuştu.

Avdagiç, Türkiye’nin son yıllara kadar tarımda ‘kendine yeten ülke’ konumunu koruyarak bir yandan da ihracatını arttırmayı hedeflediğini söyledi.

İlk 7 ayda 14.5 milyar dolarlık tarım, gıda ve içecek ihracatı yapıldı

Avdagiç, Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektöründe bu yılın ilk 7 ayında 14.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını kaydetti. Avdagiç devam etti: “Dünyanın 10 büyük tarım üreticisinden biri konumundaki Türkiye’nin de bu alanda önemli bir sınavla karşı karşıya bulunduğunu biliyoruz..”

“Su ayak izi, tüketim alışkanlıklarını değiştirebilir”

Su tasarrufuna dikkat çeken Avdagiç, gıda ürünlerinin etiketlerinde ‘su ayak izi’nin belirtilmesinin çok doğru bir uygulama olacağını belirterek, “Böylesi bir uygulama, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin gözetilmesi bakımından önemli bir işlev görebilecektir” dedi.

Avdagiç, “BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, salgın öncesinde 53 ülkede 135 milyon civarındaki insan akut gıda güvensizliği ve gıdaya erişim risk altında iken, bu sayı bu yıl 79 ülkede 345 milyona yükseldi” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz